eur:
387.63
usd:
360.13
bux:
69165.28
2024. május 10. péntek Ármin, Pálma
Hende: egyetlen katona vagy családtagja sem járt rosszul

Hende: egyetlen katona vagy családtagja sem járt rosszul

Egyetlen katona, illetve elhunyt katona családja sem járt rosszul azzal, hogy 2012 óta biztosító társaság helyett a Honvédelmi Minisztérium rendezte az érintettek kártérítését - mondta el az InfoRádiónak Hende Csaba, korábbi honvédelmi miniszter.

„Sohasem volt biztosításuk a katonáknak. A Honvédelmi Minisztériumnak volt biztosítása, amelynek fenntartása azonban aránytalanul költséges volt, és értelmetlennek mutatkozott” - közölte Hende Csaba.

Hozzátette: „a Honvédelmi Minisztérium, illetve a Magyar Honvédség mint munkáltató teljes felelősséggel tartozik a katonákat érő mindenféle anyagi és vagyoni kár megtérítéséért.”

Elmondta: a katona számára teljesen mindegy, hogy a minisztérium a maga nevében és a maga javára, de a katona személyében bekövetkező biztosítási eseményre való tekintettel köt-e egy felelősségcsökkentő pénzügyi támaszt jelentő biztosítást, vagy sem.

A korábbi honvédelmi miniszter kifejezte őszinte részvétét az áldozatok családtagjainak.

„A katonák teljes biztonságban voltak régebben is, vannak ma is, és lesznek a jövőben is, hiszen az általuk elszenvedett károkért a Honvédelmi Minisztérium mindenkor száz százalékban helytáll” - hangsúlyozta Hende Csaba.

„A kártalanításra vannak bizonyos kialakult eljárásrendek, vannak bizonyos összegek, amelyek minden hasonló esetben kifizetésre kerülnek a HM részéről a károsultak családtagjainak.

Ez az összeg alapesetben 5 millió forint, de ennél többet is lehet és szokott is a Honvédelmi miniszter egyéni mérlegelés alapján az eset körülményeire tekintettel megállapítani”

- közölte a korábbi honvédelmi miniszter.

Elmondta, hogy azzal, hogy nem biztosítón keresztül történik a katonák biztosítása, több száz millió forintot takarítottak meg az elmúlt néhány évben.

Amikor másfél évvel ezelőtt az életpályamodellről volt szó, az is felvetődött, hogy közös biztosítása lenne a katonáknak.

„Volt ilyen szándéka a kormánynak, egy azóta már hatályon kívül helyezett kormányhatározatban a javaslatomra szerepelt az is, hogy egy nonprofit biztosítótársaságot kellene létrehozni, ami a piacinál sokkal kedvezőbb tudnák ténylegesen a katonákat biztosítani. A kormány akkoriban azt tervezte, hogy maga létrehoz egy állami tulajdonban lévő, önsegélyező biztosítótársaságot, és ebbe a katona és a tárca is befizet egy adott összeget. Itt valóban a katona lenne biztosítva személy szerint. Hogy most milyen fázisban van ez a terv, azt nem tudom megmondani” - mondta a korábbi honvédelmi miniszter.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő területen péntek délután mentesítési feladatokat láttak el az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerészei, amikor egy 250 kilogrammos bomba a hatástalanítás közben felrobbant. Négy tűzszerész meghalt, a balesetben súlyosan megsérült katonát a Magyar Honvédség Egészségügyi Központban ápolják.

A Magyar Idők hétfőn írt arról, hogy a Honvédelmi Minisztérium (HM) Hende Csaba minisztersége idején, négy évvel ezelőtt szüntette meg a katonák baleset- és felelősségbiztosítását. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.10. péntek, 18:00
Such György a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke
Erdély Csanád a magyar jégkorong-válogatott csapatkapitánya
Ez lehet a startup-ok kitörési lehetősége

Ez lehet a startup-ok kitörési lehetősége

„Innovációra Magyar!” címmel idén harmadik alkalommal rendezte meg a Joint Venture Szövetség (JVSZ) nagyszabású interaktív konferenciáját, amelyen nagyvállalatok első számú vezetői, kormányzati szakpolitikai szakértők és startup vállalkozások alapítói mutatták be az innováció területén az aktuális hazai és nemzetközi trendeket, magyar sikereket és a támogatott programokat. Az összkép alapján kijelenthető: a hazai innovációs ökoszisztéma egyik legnagyobb lehetősége az együttműködés és támogatás, amely kitörési lehetőséget biztosít a startup-oknak is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 10. 16:30
×
×
×
×