eur:
392.63
usd:
365.72
bux:
66794.59
2024. április 26. péntek Ervin

Szijjártó Bakuban: Kiemelt partnerként tekintünk Azerbajdzsánra

Magyarország kiemelt partnerként tekint Azerbajdzsánra a gazdasági kapcsolatok és Európa energiabiztonsága szempontjából - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter keddi bakui tárgyalásai után telefonon az MTI-nek nyilatkozva.

A politikus hangsúlyozta, hogy Európa gázellátása tekintetében Azerbajdzsán az egyetlen olyan ország, amely rövid távon újabb forrásokat képes bevonni az európai ellátási rendszerbe. Közép-Európában fontos szerepe van az energiabiztonságnak, Magyarország ezért különös jelentőséget tulajdonít az európai-azerbajdzsáni együttműködésnek - mondta.

Két év múlva, 2018-ban Azerbajdzsánból megindulnak a gázszállítások nyugati irányba, Magyarországnak pedig érdeke, hogy csatlakozzon a déli gázfolyosóhoz, amely majd szállítja a gázt Európába - fejtette ki.

Hozzátette: Azerbajdzsánnak a gazdasági kapcsolatok és az energiabiztonságban játszott szerepe miatt Magyarország azt szorgalmazza, hogy az Európai Unió minél előbb kössön stratégiai partnerséget Bakuval.

A miniszter közölte, a kétoldalú kapcsolatok terén Azerbajdzsán kész arra, hogy a magyar vállalatok nemzetközi célországa legyen. Ez a most megkötött megállapodások szerint négy területen valósulhat meg. Ezek egyike az infrastruktúra fejlesztése az Észak-Európát a Perzsa(Arab)-öböl térségével összekötő vasúti vonal hiányzó, 162 kilométeres szakaszán, az iráni-azerbajdzsáni határtérségben. A beruházás költsége mintegy félmilliárd euróra tehető. A bakui kormány nyitott arra, hogy magyar vállalatok vegyenek részt a vasúti szakasz megépítésében, amennyiben annak finanszírozásában Magyarország szerepet vállal - tette hozzá.

Szijjártó Péter elmondta, hogy az Eximbank már meg is kezdte a tárgyalásokat a vasútvonal finanszírozásáról, a magyar vállalatok bevonásáról. A szakasz elkészültével a finn fővárostól, Helsinkitől a Perzsa(Arab)-öbölig közvetlenül lehet majd vasúton árut szállítani.

További területe lenne az együttműködésnek, hogy a világ egyik legnagyobb energiavállalata, az azeri állami olajvállalat, a Socar bevonná a Mol Nyrt.-t szárazföldi- és tengeri kutatási munkálatokba, ami új nemzetközi piaci lehetőséget teremtene a magyar olajvállalatnak.

Szijjártó Péter elmondta, a kooperáció harmadik területe a mezőgazdaság. A tárgyalásokon megállapodtak arról, hogy Azerbajdzsán növeli a magyar szarvasmarha importját az elkövetkezendő időszakban.

Az együttműködés negyedik területéről, a vízgazdálkodásról közölte, a most született stratégiai megállapodás értelmében a Fővárosi Vízművek Zrt. újabb megbízást kap nagy víztározók tervezésére és kivitelezésére.

A tárgyalások során megegyeztek arról is, hogy Azerbajdzsán támogatja Magyarország tagságát az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában (UNHRC), a választást idén ősszel tartják New Yorkban - fejtette ki a miniszter.

Ezen túl Magyarország kétszáz ösztöndíjat ajánlott fel azerbajdzsáni hallgatóknak, a 2016-2017-es tanévre már hatszáz azeri diák nyújtotta be pályázatát - mondta végezetül Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×