Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mit egyen a gyerek nyáron?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A gyerekek körülbelül 30 százaléka nem eszik reggelit, ami nagy hiba - mondta az InfoRádiónak a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke. Kubányi Jolán arra is felhívta a figyelmet, hogy még a strandon is lehet egészségesen étkezni.

Nyáron a leglényegesebb a folyadékbevitel, napi 2-2,5 liternek meg kell lennie, ebbe minden beletartozik: a levestől a gyümölcsökön, dinnyén át a csapvízig minden” - emelte ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

Kubányi Jolán hozzátette, lényeges, hogy a gyerekek is könnyű ételeket fogyasszanak, amelyek nem nagyon terhelik meg a gyomrot, és legyen meg a napi ötszöri étkezésük. A három főétkezést, a reggelit, ebédet és a vacsorát a tízórai és az uzsonna egészítse ki.

A dietetikusok szövetségének elnöke felhívta a figyelmet: „a reggeli kihagyhatatlan. Ne maradjon ki, akár táborba, strandolni indul a gyerek, de akkor is, ha otthon tölti az idejét. Sajnos a felmérések azt mutatják, hogy a gyerekek jó nagy része, 30 százaléka nem reggelizik."

Kubányi Jolán hangsúlyozta, a gyerek életkorának megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot tartalmazzanak az étkezések, egy 15-16 éves tinédzser energiaszükséglete jóval 2000 kilokalória fölött van, míg egy 5-6 évesnek 1700-1800 kilokalória a napi szükséglete.

Az egyes étkezések összetételéről a dietetikus elmondta, megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét kell tartalmaznia, állati és növényi eredetűt is. Ezen kívül megfelelő mennyiségű szénhidrátra is szükség van, a szakember azt ajánlja, inkább a teljes kiőrlésű gabonaféléket próbáljuk előnyben részesíteni.

Strandon

Kubányi Jolán kiemelte: „egyszer-egyszer palacsinta és lángos is belefér, de nem kell napi rendszerességgel fogyasztani. Lehet otthonról vinni teljes kiőrlésű lisztből készült szendvicset nem romló felvágottal, sok zöldséggel, sajttal. Lehet olyan hideg gyümölcslevest fogyasztani, ami minimális cukorral vagy akár nélküle készült, hiszen a gyümölcs cukortartalma bőven elég ahhoz, hogy finom legyen. Egy főzelékféle is jó megoldás: zöldbabból, zöldborsóból, ami minimális rántással vagy habarva készült, és lehet halat választani, amit nem kell sült burgonyával, hanem zöldséggel, salátával vagy savanyúsággal enni” - ajánlotta a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.