eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Hoppál: ne feledjük Trianont

A magyarok egymás iránti felelősségéről beszélt az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára pénteken Pécsen, a nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott megemlékezésen.

"Minden magyar felelős minden magyarért" - idézte Hoppál Péter Szabó Dezső írót a mintegy százötven pécsi középiskolás részvételével zajló eseményen. Közölte: Szabó Dezső kijelentése "96 évvel Trianon után is égető üzenet, mindannyiunk felelőssége".

Az Országgyűlés 2010. május 31-én nyilvánította június 4-ét, a trianoni szerződés aláírásának napját a nemzeti összetartozás napjává, amelyről az államtitkár azt mondta: "az elmúlt hat évben június 4-ére nemcsak fájdalommal gondolunk, hanem arra erőforrásként próbálunk meg tekinteni". 

Hoppál Péter közölte, a Kárpát-medencében ma is élnek azok, akik sosem kérték, hogy vegyék el a magyar állampolgárságukat, és akik mindennek dacára az utódállamokban is őrzik identitásukat.

"A mi felelősségünk, hogy ne feledjük Trianont, és gondoljunk arra, hogy ők ott kint ma is a jogaikért küzdenek: a szabad szólásért, az önrendelkezésért" - fűzte hozzá.    

Hoppál Péter szólt arról is: az "Európai Unióval kell zászlóra tűzetni" az autonómia kérdését, amely "ha lehetővé válik, akkor Európa közepén végre nem megalázottan kell élniük száz esztendő elteltével a magyaroknak, hanem identitásukat megőrizve, felemelt fővel, autonóm önrendelkezésben". 

Az MTI-hez eljuttatott összegzésben felidézték: 2012-ben hét szomszédos országból egy-egy magyar középiskola tíz-tíz diákja pécsi diákokkal közösen elültetett egy tölgyfát a Zsolnay Kulturális Negyedben, a Bóbita Bábszínház mellett, a fa gyökeréhez minden magyar területről került föld.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×