eur:
393
usd:
367.22
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Schiffer András: a kormány reakciója infantilis és felelőtlen

Schiffer András, az LMP társelnöke szerint a négy hiányzó alkotmánybíróról egyszerre kellene döntenie az Országgyűlésnek. Ám várhatóan a közeljövőben nem kerül a Ház elé az ügy, mert a testület így is működőképes, a kormánytöbbség pedig elégedett a jelenlegi helyzettel - mondta Schiffer András, az LMP társelnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

Április 21-e óta 11 taggal működik az egyébként 15 fős Alkotmánybíróság, mivel lejárt a testület elnökének és érintett tagjainak mandátuma. Az elnöki jogkört jelenleg Sulyok Tamás elnökhelyettes gyakorolja.

Az idevágó törvény értelmében az új alkotmánybírókat elődjük mandátumának lejárta előtt három hónappal kellene megválasztani, ám ehhez az országgyűlési képviselők kétharmadának támogatására volna szükség. A tavaly februári veszprémi időközi választás nyomán azonban megszűnt a jelenlegi kormányzó pártok kétharmados többsége, így az ellenzék támogatása nélkül már nem tudnak alkotmánybírót választani.

Miután Tóbiás József, az MSZP elnöke bejelentette, hogy pártja nem vesz részt az alkotmánybíró-jelölésben, Schiffer András, az LMP társelnöke közölte, hogy ők is csak akkor vesznek részt benne, ha az összes jelöltről konszenzussal döntenek a jelölő pártok.

Az InfoRádió Aréna című műsorában a politikus azt is elmondta, hogy hány jelöltje volt, neveket azonban nem kívánt ismertetni.

"17 fős listát tettem le az asztalra, ha őszinte szándék lenne, akkor többféle kombináció is kijöhet, nyilván attól függően, hogy az egyeztetésen más ellenzéki pártok részt vesznek-e vagy sem" - mondta az LMP társelnöke.

Schiffer András aláhúzta, az LMP célja, hogy újraéledjen egy nyilvánosságbarát Alkotmánybíróság, az Országgyűlésnek pedig egyszerre kellene döntenie a 4 új alkotmánybíróról.

"Mi annak örülnénk, ha egy olyan négyes kerekedne ki, akik a többi ellenzéki képviselőnek is elfogadhatók. A helyzet viszont az, hogy Orbán Viktornak tökéletesen megfelel a jelenlegi szituáció" - fogalmazott Schiffer András.

A meglévő 11 alkotmánybíró közül legközelebb Stumpf István mandátuma jár le, 2019-ben.

Schiffer András, az LMP társelnöke szerint a kormány reakciója Bill Clinton nyilatkozatára felelőtlen volt, függetlenül attól, hogy jogos volt-e vagy sem. 

Hétfő este jelent meg az Indexen, hogy Bill Clinton, az Egyesült Államok volt elnöke felesége, a legnépszerűbb demokrata elnökjelölt-aspiráns Hillary Clinton egyik kampányrendezvényén azt mondta: a lengyelek és a magyarok az Egyesült Államoknak és a hidegháborúnak köszönhetik szabadságukat, most mégis elegük lett a demokráciából és tekintélyelvű diktatúrát akarnak.

Erre a külgazdasági és külügyminiszter azzal reagált, hogy senki, még Bill Clinton volt amerikai elnök sem engedheti meg magának, hogy sértegesse a magyar embereket, Magyarország szabadságát a magyar emberek harcolták ki, magyarok tízezrei adták életüket szabadságáért, majd demokratikus választásokon döntöttek az ország jövőjéről.

A lengyel külügyminisztérium közleményben reagált, amely szerint igazságtalan Bill Clinton kijelentése arról, hogy Lengyelország Putyin-féle vezetést akar, ugyanakkor a tárca tudatában van annak, hogy a volt elnök szavai nem tükrözik Washington hivatalos álláspontját.

Schiffer András, az LMP társelnöke az InfoRádió Aréna című műsorában úgy látta, hogy élesen külön kell választani az igaztalan, sértő és veszedelmes birodalmi politikát, amely a Clinton-kiszólásból tükröződik, attól, ahogyan erre egy felelős kormány reagálhat.

"Ahogyan Varsó reagált, az egy felelős reagálás. Ahogyan Szijjártó Péter reagált, az tökéletesen infantilis, gyerekes és felelőtlen, abszolút ellentétes a magyar érdekekkel.  Ez tökéletesen független attól, hogy egyébként tartalmilag igaza volt-e a magyar kormánynak vagy sem. Amikor pedig azt mondják, hogy minden amerikai megszólalás mögött Soros György áll, szerintem ezt a fideszesek sem gondolják egészen komolyan" - hangsúlyozta az LMP társelnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

Schiffer András úgy látta, hogy a környező országokban pártállástól függetlenül van diplomáciai apparátus a kormányok mögött, míg Magyarországról ez nem mondható el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×