INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Minden születő gyerek kap egy fát

Infostart / InfoRádió
Minden születő gyermeket egy fa elültetésével ünnepeljen meg Magyarország - ezt tartalmazza a Fatestvér program, amelyet országgyűlési határozatként a parlament elé is terjesztettek. A megújult kezdeményezésről a Jövő Nemzedékek Érdekeinek Védelmét Ellátó Biztoshelyettes beszélt az InfoRádióban.

Kibővül a Fatestvér program, amelynek kettős célja van: egyrészt azt a gondolatot szolgálja, hogy minden egyes születő gyermeket egy fa ültetésével ünnepeljen Magyarország, másrészt pedig a fa érték gondolatát kívánja jogi eszközökkel kifejezni.

Szabó Marcel kiemelte: „a Fatestvér gondolat lényege, hogy minden magyar gyermek születését egy facsemete ültetésével ünnepeljük meg, hogy a gyerek- és a facsemete együtt cseperedjen, valamilyen módon lélekben összenőjön, hogy az emberpalánta a természet iránti szeretettel és a közösséghez tartozás érzésével nőhessen fel.”

Minden születő gyerek kap egy fát

A Jövő Nemzedékek Érdekeinek Védelmét Ellátó Biztoshelyettes hozzátette, ez az alapgondolat nagyon erőteljesen kapcsolódik a Madarak és Fák Napjához. Mint elmondta, az első ilyen ünnepséget 1902-ben rendezték, és különböző politikai formációkban, eltérő rendszerekben, száz éven keresztül megmaradt.

„A fák és a madarak tisztelete olyan pont, ami összekapcsolja a magyar társadalmat és szimbolikus értékű is lehet”

- hangsúlyozta Szabó Marcel.

„A Fatestvér program hármas célt kíván szolgálni: egyrészt azt jelzi, hogy a gyerekecskék gyökerei itt vannak a szülőföldben, kifejezi azt, hogy minden gyermeket egyforma szeretettel várunk, az egyenlő méltóság gondolatát, és azt is, hogy nincs emberi jövő a természet nélkül, tehát az ember és a természet összekapcsolását” - emelte ki a Jövő Nemzedékek Érdekeinek Védelmét Ellátó Biztoshelyettes.

Szabó Marcel hozzátette, a szimbolikus jelentésen túl ez egy valós és konkrét cselekvés is, hiszen az a körülbelül százezer facsemete, amelyet évente elültetnénk, tíz év alatt már egymillió facsemetével gazdagíthatja a közterületeinket, tehát új parkok, fasorok alakulhatnának Magyarország településein. Ez szolgálja a klímaváltozás elleni küzdelmet és azt a célt is, hogy a mozaikos területen élő növények és állatok egy ökológiai folyosón kapcsolják össze a településeken, ezáltal még inkább összenyitva élhet a természet és az ember.

2015 áprilisában indult el Magyarországon a Fatestvér program, ami most újabb állomásához érkezett. A Jövő Nemzedékek Érdekeinek Védelmét Ellátó Biztoshelyettes elmondta, sokan tudnak róla, a honlapon lévő felhívásra sok kismama küldött a gyerekével közös, faültetés közbeni képet. Sok civil szervezettel, társadalmi szereplővel egyeztették a programot, akik szakmai tanácsokat is adtak, így környezetvédelmi szempontból is támogatja a kezdeményezést WWF Magyarország, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Faápolók Egyesülete. Ezzel a szakmai támogatással a programot egy országgyűlési határozat tervezeteként benyújtották az Parlament elé.

„Ez tartalmazza a Fatestvér program kettős célját, tehát azt, hogy minden gyereket egy fa ültetésével ünneplünk, valamint a fa értékének jogi eszközökkel való kifejezését is."

"Minden újonnan születő gyermek szüleit megkeresnénk, a csatlakozó önkormányzatok, és felajánlanák nekik, hogy egy adott napon, például a Madarak és a Fák napján, lenne egy közös, családi faültetés, ahol az újszülött névre szóló fácskát kapna. A program mindenki számára önkéntes, de nem szeretnénk megfeledkezni egyetlen gyerekről sem, ezért a nem jelentkezettek számára gyermekligeteket hoznánk létre például a nemzeti parkok területén, ahova iskolás korukban eljuthatnának. Javasoltuk azt is, legyen egy olyan természeti nap, amikor elmehetnek az ő korosztályuk ligetéhez” - hangsúlyozta Szabó Marcel.

Hozzátette: „a másik fő gondolatot, a fa értékét, a meglévő közterületi fáink védelmét úgy szeretnénk képviselni, hogy a fák értékfelmérését, a faápolási kötelezettségek rögzítését is szeretnénk látni a törvényben, és azt az alapgondolatot is, ha egy fát kivágnak, akkor azt az ökológiai értékének megfelelően kelljen pótolni.”

A Jövő Nemzedékek Érdekeinek Védelmét Ellátó Biztoshelyettes úgy vélte, a fák a nemzeti vagyon részei, az ökológiai nyilvántartás létrehozása annak a felelősségnek is a kifejezése, amellyel a helyi közösségek ennek a megóvásáért tartoznak.

„Ma a Népligetben őshonos magyar fafajtát, a kislevelű hársfákat fogunk közösen elültetni, a programban aktívan résztvevő munkatársaink, partnereink gyerekei nevére szólnak majd, amelyeket aztán örökbeadunk egy közelben lévő általános iskola tanulóinak.A Szervátiusz Jenő Általános Iskola diákjai fogják locsolgatni a Főkert munkatársaival a fákat és létrejön az első jelképes gyermekliget is” - mondta Szabó Marcel.

Kapcsolódó hang

Cseperedjen együtt a gyerek- és a facsemete!
 


A címlapról ajánljuk