eur:
394.93
usd:
365.24
bux:
70237.82
2024. június 13. csütörtök Anett, Antal

Gyógyítástól a gyilkolásig - konferencia és kiállítás a Holokauszt Emlékközpontban

A Holokauszt Emlékközpontban Gyógyítástól a gyilkolásig címmel nemzetközi konferenciát és kiállítást szerveznek a fogyatékkal élő emberek náci ideológia mentén végrehajtott, rendszerszerű meggyilkolásáról.

„A gyógyítástól gyilkolásig cím arra utal, hogy a náci Németországban egészségügyi intézményekben a háború kezdetén mintegy 70 ezer tartósan fogyatékos beteget öltek meg, rendszerszinten, tervezetten” - mondta a Holokauszt Emlékközpont igazgatója.

Szita Szabolcs hozzátette: „a kiállítás úgy jött létre, hogy a houstoni holokauszt múzeum megkeresett minket, az anyag csírái náluk voltak, részt vett a kidolgozásban egy amerikai civil szervezet is.”

Az egyik legnagyobb ilyen náci gyilkolóközpont Ausztria területén, Linz mellett volt – fűzte hozzá a Holokauszt Emlékközpont igazgatója.

Szita Szabolcs hangsúlyozta: „mint minden rossz vezetői ideológia, ez is jó szándékkal keletkezett. Az eugenika egy olyan irányzat, amelynek a célja a minél jobb minőségű emberi örökítőanyag megteremtése volt, ez nem Németországban keletkezett, hanem az Egyesült Államokban. Németországban a nácik hatalomra kerülése után nagyon jól beilleszkedett azokba az irányzatokba, amely az übermenscht, az uralkodó fajt kívánta létrehozni. Úgy tartották, hogy aki valamilyen testi vagy szellemi fogyatékossággal rendelkezik, annak az örökítőanyagával is baj van, nem lenne szabad szaporodniuk, mert csak felhígul a faj. Eljutottak oda, hogy a legegyszerűbb, ha egy „eutanázia” keretében meggyilkolják őket. Azzal a technológiával hajtották végre ezeket a gyilkosságokat, amelyeket a holokauszt idején használtak. A felnőtteket gázkamrákban ölték meg ezekben az intézményekben.”

A konferencia melletti kiállítás fő része tudományos alapossággal ábrázolja az eugenika kialakulását az Egyesült Államokban, Németországban, sőt Magyarországon is, ezt egy művészi rész egészíti ki, ahol hét amerikai alkotás látható – ismertette a Holokauszt Emlékközpont igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A NATO nukleáris képességeiben is változás jön Jens Stoltenberg szerint

Magyarországi látogatása után szerda este már Brüsszelben tartott sajtótájékoztatót a NATO főtitkára, mielőtt a tagállamok védelmi miniszterei egyeztetésbe kezdenek a júliusi NATO-csúcsra. A jövőt vázolva kulcsfontosságú témákról ejtett szót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.13. csütörtök, 18:00
Szalai Ádám
a magyar labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya
Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően azonban Európában emelkedtek a tőzsdék. A délutáni amerikai inflációs adatok pozitív meglepetést okoztak: havi és éves alapon is kisebb volt a fogyasztói árak növekedésének üteme az Egyesült Államokban. Az inflációval azonban még nem ért véget a mai nap, ugyanis este 8-kor jött a Fed kamatdöntése, ahol a várakozásoknak megfelelően az amerikai jegybank nem változtatott az irányadó kamaton. A piacok a jegybankelnök Jerome Powell szavaira figyelnek: a ma délutáni inflációs adatok közlését követően a kamatdöntés tekintetében valamivel egyértelműbbé vált a kép, a szeptemberi kamatcsökkentés esélye megnőtt, a jegybankelnök azonban jelezte, hogy idén már csak egy kamatvágásra lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×