INFORÁDIÓ
2023. április 2. vasárnap
Áron

inforádió

belföld

holokauszt

eugenika

Gyógyítástól a gyilkolásig - konferencia és kiállítás a Holokauszt Emlékközpontban

InfoRádió

A Holokauszt Emlékközpontban Gyógyítástól a gyilkolásig címmel nemzetközi konferenciát és kiállítást szerveznek a fogyatékkal élő emberek náci ideológia mentén végrehajtott, rendszerszerű meggyilkolásáról.

„A gyógyítástól gyilkolásig cím arra utal, hogy a náci Németországban egészségügyi intézményekben a háború kezdetén mintegy 70 ezer tartósan fogyatékos beteget öltek meg, rendszerszinten, tervezetten” - mondta a Holokauszt Emlékközpont igazgatója.

Szita Szabolcs hozzátette: „a kiállítás úgy jött létre, hogy a houstoni holokauszt múzeum megkeresett minket, az anyag csírái náluk voltak, részt vett a kidolgozásban egy amerikai civil szervezet is.”

Az egyik legnagyobb ilyen náci gyilkolóközpont Ausztria területén, Linz mellett volt – fűzte hozzá a Holokauszt Emlékközpont igazgatója.

Szita Szabolcs hangsúlyozta: „mint minden rossz vezetői ideológia, ez is jó szándékkal keletkezett. Az eugenika egy olyan irányzat, amelynek a célja a minél jobb minőségű emberi örökítőanyag megteremtése volt, ez nem Németországban keletkezett, hanem az Egyesült Államokban. Németországban a nácik hatalomra kerülése után nagyon jól beilleszkedett azokba az irányzatokba, amely az übermenscht, az uralkodó fajt kívánta létrehozni. Úgy tartották, hogy aki valamilyen testi vagy szellemi fogyatékossággal rendelkezik, annak az örökítőanyagával is baj van, nem lenne szabad szaporodniuk, mert csak felhígul a faj. Eljutottak oda, hogy a legegyszerűbb, ha egy „eutanázia” keretében meggyilkolják őket. Azzal a technológiával hajtották végre ezeket a gyilkosságokat, amelyeket a holokauszt idején használtak. A felnőtteket gázkamrákban ölték meg ezekben az intézményekben.”

A konferencia melletti kiállítás fő része tudományos alapossággal ábrázolja az eugenika kialakulását az Egyesült Államokban, Németországban, sőt Magyarországon is, ezt egy művészi rész egészíti ki, ahol hét amerikai alkotás látható – ismertette a Holokauszt Emlékközpont igazgatója.

Kapcsolódó hang

Gyógyítástól a gyilkolásig - konferencia és kiállítás a Holokauszt Emlékközpontban
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018