eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Csak a csokinyulak ugrották meg a szintet az ellenőrzésen

Húsvéti sonkát, kalácsot és csokoládét ellenőrzött a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. A hatóság emberei próbavásárlásokat is tartottak - mondta az InfoRádióban Vermes Bella szóvivő.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság tízféle táblás csokoládét, illetve csokoládényúl figurát vizsgált a megtévesztő jelölés tükrében - mondta a szóvivő. Azt ellenőrizték, hogy a címkén feltüntetett adatok megfelelnek-e a valóságnak. Valamennyi termék megfelelt az Élelmiszerkönyv előírásainak, és a csokoládé, illetve a tejcsokoládé megnevezések alapján a feltüntetett zsírtartalomra vonatkozó tápérték-jelöléssel kapcsolatban sem volt kifogása a hatóságnak - emelte ki Vermes Bella.

Sonkákat is vizsgált a hatóság - mondta el a szóvivő. A tízféle nyers sonkánál a sótartalmat, illetve a tíz hőkezeltnél a só-, a fehérje-, a víz, a zsír-, illetve a szójatartalmat ellenőrizték sonkát is vizsgált a hatóság. Egyféle nyers sonka sótartalma meghaladta az Egészségkönyvben előírt értéket. Kétféle hőkezelt sonka esetében merült fel a megtévesztő jelölés gyanúja, az egyik esetében a víztartalomra, a másiknál a zsírtartalomra vonatkozóan - jelezte Vermes Bella.

A szóvivő tájékoztatása szerint a tizennyolcféle kalács vizsgálatánál a hatóság a konyhasó, a zsír- és a cukortartalmat ellenőrizte. Mint Vermes Bella elmondta, egyféle kalács zsírtartalma nem érte el az előírt mennyiséget, egyféle pedig a minőségmegőrzési időn belül, bontatlan csomagolásban penészesedett, ezért azt átadták az élelmiszerbiztonságért felelős hatóságnak.

Vermes Bella elmondta, még zajlanak a próbavásárlások, de az eddigi, 222 vizsgálatból 95 esetben merült fel kifogás, ez 43 százalékos arány. 34 esetben merült fel többletszámolás, ezek összértéke 9004, átlagosan 266 forint. A leggyakoribb probléma az volt, hogy a pénztárban nem érvényesítették az akciós árat, nem hitelesített mérleggel mértek vagy a csomagolóanyagot is belemérték a termékbe.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×