Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Csak a csokinyulak ugrották meg a szintet az ellenőrzésen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Húsvéti sonkát, kalácsot és csokoládét ellenőrzött a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. A hatóság emberei próbavásárlásokat is tartottak - mondta az InfoRádióban Vermes Bella szóvivő.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság tízféle táblás csokoládét, illetve csokoládényúl figurát vizsgált a megtévesztő jelölés tükrében - mondta a szóvivő. Azt ellenőrizték, hogy a címkén feltüntetett adatok megfelelnek-e a valóságnak. Valamennyi termék megfelelt az Élelmiszerkönyv előírásainak, és a csokoládé, illetve a tejcsokoládé megnevezések alapján a feltüntetett zsírtartalomra vonatkozó tápérték-jelöléssel kapcsolatban sem volt kifogása a hatóságnak - emelte ki Vermes Bella.

Sonkákat is vizsgált a hatóság - mondta el a szóvivő. A tízféle nyers sonkánál a sótartalmat, illetve a tíz hőkezeltnél a só-, a fehérje-, a víz, a zsír-, illetve a szójatartalmat ellenőrizték sonkát is vizsgált a hatóság. Egyféle nyers sonka sótartalma meghaladta az Egészségkönyvben előírt értéket. Kétféle hőkezelt sonka esetében merült fel a megtévesztő jelölés gyanúja, az egyik esetében a víztartalomra, a másiknál a zsírtartalomra vonatkozóan - jelezte Vermes Bella.

A szóvivő tájékoztatása szerint a tizennyolcféle kalács vizsgálatánál a hatóság a konyhasó, a zsír- és a cukortartalmat ellenőrizte. Mint Vermes Bella elmondta, egyféle kalács zsírtartalma nem érte el az előírt mennyiséget, egyféle pedig a minőségmegőrzési időn belül, bontatlan csomagolásban penészesedett, ezért azt átadták az élelmiszerbiztonságért felelős hatóságnak.

Vermes Bella elmondta, még zajlanak a próbavásárlások, de az eddigi, 222 vizsgálatból 95 esetben merült fel kifogás, ez 43 százalékos arány. 34 esetben merült fel többletszámolás, ezek összértéke 9004, átlagosan 266 forint. A leggyakoribb probléma az volt, hogy a pénztárban nem érvényesítették az akciós árat, nem hitelesített mérleggel mértek vagy a csomagolóanyagot is belemérték a termékbe.

Hanganyag: Kálló Izabella