Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Magyarország az európai-orosz kapcsolatok normalizálásában érdekelt a kormányfő szerint - a nap hírei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Magyarország az európai-orosz és a magyar-orosz kapcsolatok normalizálásában érdekelt - jelentette ki a miniszterelnök. Felemásan értékelték az ellenzéki parlamenti pártok Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin orosz elnök moszkvai találkozóját.

Magyarország az európai-orosz és a magyar-orosz kapcsolatok normalizálásában érdekelt - jelentette ki miniszterelnök. Orbán Viktort Moszkva melletti rezidenciáján fogadta az orosz államfő. Vlagyimir Putyin arról beszélt, hogy a problémák ellenére elégedett a kétoldalú kapcsolatok minőségével. A két politikus megállapodott a magyarországi orosz földgázszállítások meghosszabbításáról 2019-ig. Orbán Viktor az évszázad megállapodásának nevezte a paksi atomerőmű bővítéséről szóló együttműködést. Vlagyimir Putyin pedig megerősítette, hogy országa teljesíti a létesítmény bővítésében vállalt kötelezettségeit. A találkozón szó volt arról is, hogy orosz kormányközi bizottság alakul a régiós projektek támogatására.

Felemásan értékelték az ellenzéki parlamenti pártok Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök moszkvai találkozóját. Az MSZP világos és egyértelmű tájékoztatást várt volna. A Jobbik üdvözli a hosszú távú gázszerződés megerősítését és azt, hogy a kormányfő kiállt az Oroszországgal szembeni szankciók ellen. Az LMP értékelése szerint a paksi atomerőmű-beruházás szerződésének felmondása lett volna Magyarország érdeke.

A közép-európai együttműködés erősítését tartja az egyik legfontosabb külpolitikai iránynak Magyarország számára az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke. Németh Zsolt az InfoRádióban azt mondta: ez fontos az Európai Unióval és Oroszországgal ápolt kapcsolatokban is. Szerinte Moszkva nélkülözhetetlen forrása a magyar energiaellátásnak, a Paksi Atomerőmű bővítésével pedig hosszú távú együttműködés jön létre Moszkvával.

A migrációs válság kezeléséről és az Egyesült Királyság reformelképzeléseiről lesz szó a csütörtökön kezdődő kétnapos brüsszeli Európai Uniós csúcstalálkozón. A migrációs válságról zajló megbeszélések középpontjában a humanitárius segítségnyújtás, a külső határok védelme áll majd. Az Európa Tanács bízik abban, hogy a brit kapcsolatokról, például a reformokról, a szociális juttatásokról és a szabad mozgás kérdéséről most lesz megállapodás. Az uniós csúcsot megelőzően, most is külön egyeztetnek a visegrádi országok vezetői.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium egyelőre nem tud arról, hogy lenne magyar áldozata vagy sérültje az ankarai merényletnek. Délután gépkocsiba rejtett pokolgép robbant a török fővárosban, a legutóbbi információk szerint a merényletnek 21 halálos áldozata és 61 sebesültje van. Török biztonsági források szerint a Kurdisztáni Munkáspárt nevű terrorista szervezetet áll a támadás mögött.

Elfogadta a fővárosi önkormányzat idei költségvetését a Fővárosi Közgyűlés. Bagdy Gábor pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes kijelentette: a büdzsé biztosítja Budapest működését és a szükséges fejlesztéseket. A tervezett 85 és félmilliárd forintos hiányt a tavalyi 70 milliárdos maradványból, valamint hitelekből finanszírozza a főváros. A jövő évi budapesti vizes világbajnoksághoz kapcsolódó fejlesztések megvalósításáról döntött a Fővárosi Közgyűlés. A képviselők megszavazták azt az előterjesztést is, amely szmogriadó esetén bővíti a forgalomkorlátozás által érintett járművek körét.

A Fidesz szerint Budapest költségvetése kiszámítható, amely biztosítja a fejlesztések forrásait. Az MSZP viszont úgy látja, hogy a büdzsé 2010-hez képest 200 milliárd forintos elvonást tartalmaz. A Jobbik arra hívta fel a figyelmet, hogy a büdzsé csak akkor hagy lehetőséget a fejlesztésekre, ha azok elengedhetetlenül szükségesek. Az LMP szerint folytatódik a vagyonfelélés a fővárosban, és megalapozatlan a költségvetés.

Budapest már a határidő előtt beadta a 2024-es olimpia és paralimpia megrendezésére vonatkozó első pályázati anyagát a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak. Fürjes Balázs, az olimpiai pályázat vezetője elmondta: a nemzetközi sportági szakszövetségek az előzetes egyeztetéseken pozitívan nyilatkoztak a magyar pályázatról és képesnek tartják Budapestet arra, hogy megrendezze az ötkarikás játékokat.

Sztrájkolnak a Miskolci Városi Közlekedési Zrt. dolgozói. A szakszervezetek szerint a munkáltató minden eszközt felhasznál a munkabeszüntetés akadályozására. Az érdekképviseletek a beígért, de elmaradt tavalyi béremelést, az évek óta visszatartott prémiumot, a diszkrimináció megszüntetését, valamint a rendszeres egyeztetést akarják kikényszeríteni.

Magyarországon lassult, Európa keleti részén azonban rohamosan terjed az influenza. Itthon a 6. héten mintegy 38 százalékkal nőtt az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma az egy héttel korábbihoz képest. Az Országos Epidemiológiai Központ főorvosa az InfoRádióban elmondta: a betegek túlnyomó többségénél az influenza B vírust igazolták. Molnár Zsuzsanna hozzátette: 1-2 hét múlva érheti el a járvány a csúcsát.