Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A legnemzetközibb egyetemek toplistáján a Semmelweis Egyetem

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egyedüli magyar egyetemként a 102. helyet szerezte meg a Semmelweis Egyetem a világ legnemzetközibb egyetemeinek 200-as toplistáján. A Times Higher Education által közzétett rangsort egy katari, egy luxemburgi és egy Hong Kong-i egyetem vezeti.

A toplista összeállítása során nézték az adott egyetemen oktatott külföldi hallgatókat, és a hallgatókra jutó oktatók arányát, illetve a nemzetközi publikációkat, a publikációk értékét, a publikációkra való hivatkozást - mondta Hermann Péter.

Az összes többi toplista összeállítása során is körülbelül ugyanezeket a mérőszámokat szokták használni, csak valamelyik az egyiket domborítja ki jobban, a másik egy kicsit a másikat. Most ebben a megmérettetésben a 102. helyen végzett az egyetemünk - közölte az oktatási rektorhelyettes.

Talán annak köszönhető ez, hogy a külföldi oktatás a Semmelweis Egyetemen az elmúlt több mint harminc év alatt rutinná vált. Először a német nyelvű oktatást vezettük be, majd öt évvel később az angol nyelvű képzést. Sikerült kiforrnia magát, és olyan nemzetközi hírnévre tett szert egyrészt a Semmelweis Egyetem, másrészt az itt folyó orvosképzés, hogy a külföldi hallgatók nagyon régóta keresik az egyetemünket, és nagyon nagy számban oktatjuk őket - hangsúlyozta Hermann Péter.

Ám ennek a megtartása is igen nagy feladat. Ha nem lenne megfelelő a színvonal, akkor egészen bizonyosan nem is tudnánk ilyen hosszú ideje a külföldi képzésben nemzetközi színvonalon oktatni - tette hozzá.

Mindig törekedtünk arra, hogy a külföldi hallgatók oktatása és a magyar nyelvű képzés színvonala egységes legyen. Soha nem kivételeztünk a külföldi hallgatók javára, ugyanolyan szigorral folyik az ő képzésük is. Ennek megvan az eredménye is: azok a hallgatók, akiknek sikerült itt végezniük, ennek a szigornak a jó oldalát látják, a nagyobb tudást, amit a munkájuk során kamatoztatni tudnak - fogalmazott a Semmelweis Egyetem oktatási rektorhelyettese.

Hanganyag: Herczeg Zsolt