eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Kedden kiderül, változik-e a kéményseprési szolgáltatás

Várhatóan kedden tárgyalja a honvédelmi és rendészeti bizottság a kéményseprés átalakításáról szóló törvénytervezetet. A Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke szerint több mint háromszáz kéményseprő helyezte letétbe felmondását, miután nem született még döntés ebben az ügyben.

"Mi üdvözöljük, ugyanakkor nem tudjuk, mit várhatunk ettől. Amióta ügyvédi letétbe helyeztük azon szándéknyilatkozatainkat, hogy ha nem történik semmi, akkor komoly létszámban, kollektíven felmondanánk, semmilyen hivatalos megkeresést nem kaptunk" - jelentette ki a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke.

Vámos Csaba hozzátette, hogy a törvénytervezet szerint a jövőben a lakosság részére ingyenesen, a katasztrófavédelem végezné a kéményseprő-ipari közszolgáltatást. "Felvetődött az is, hogy nem is a katasztrófavédelem, hanem négy-öt állami cég, én olyan információt is hallottam, hogy az ingyenesség sem biztos, hogy január 1-jével biztosított lesz".

"Komoly létbizonytalanság lengi be a szakmát azóta, hogy március 10-én benyújtotta a belügyminiszter ezt a törvényjavaslatot a Parlamentnek. Ezt megelőzően nem megfelelően egyeztettek a szakmai érdekvédelmi képviseletekkel, a folyamat befagyott, semmit nem tudtunk arról, januártól mire számíthatunk. Sok cég csődközeli állapotba került, többen a törölköző bedobására kényszerültek. A kilátástalan helyzet a munkavállalók esetében is azzal járt, hogy nem láttak biztos jövőt maguk előtt, komoly pályaelhagyás figyelhető meg. Ha ez a lejtmenet így folytatódik, a szakma végképp eltűnhet" - közölte a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke.

Vámos Csaba kifejtette: "a munkavállalót leginkább az érdekli, hogy milyen munkakörülmények között, milyen bérezéssel dolgozhat. Természetesen, ha körvonalazódik, hogy ki fogja végezni a kéményseprő-ipari közszolgáltatást, szeretnénk leülni vele tárgyalni. A kötelező közszolgáltatásnak valamilyen szinten állami kézben lenne a helye, hogy biztonságosan garantálható legyen és arról szóljon, amiről kell."

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×