eur:
392.27
usd:
366.8
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Röszkére folyamatosan érkeznek a migránsok

Folyamatosan érkeztek csütörtökön Szerbia felől a migránsok a Röszke határában kialakított gyűjtőpontra - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

A bevándorlók döntő többsége azon a résen érkezik Magyarországra, amelyet a Szeged-Szabadka vasútvonal üt a határkerítésen, de a kevésbé tájékozottak az ideiglenes pengekerítésen is átmásznak. Az MTI tudósítója látott a kerítésre terített hálózsákokat, amelyeket a menedékkérők azért használnak, hogy az éles drót ne sértse fel őket.

Ugyanakkor jelentősen felgyorsult a migránsok elszállítása is a gyűjtőpontról. A buszok szinte ingajáratban közlekednek a gyűjtőpont, illetve a régi, hangárként emlegetett idegenrendészeti előállító, és az újonnan, a gyűjtőponthoz még közelebb felhúzott idegenrendészeti előállító között.

Ez azt jelenti, hogy szinte közvetlenül azután elszállítják az embereket a mezőről, hogy átlépték a határt. Ez annál is inkább kedvező, mert a helyzetet nehezíti, hogy csütörtökön szinte egész nap szakadt az eső Röszke határában, az előállítóhelyeken pedig fedél kerül az emberek feje fölé.

A menekülők áradatának mértékét egyébként jól mutatja: annak ellenére, hogy folyamatos a szállítás, mégis állandóan százak tartózkodnak a vonatsín melletti gyűjtőhelyen.

Az MTI tudósítója azt tapasztalta, hogy sokan ingáznak Szerbia és Magyarország között. Ez azt jelenti, hogy a sínek mentén átjönnek Szerbiából és a gyűjtőpontnál szereznek élelmet, italt és aktuálisan esőkabátot a segélyszervezetektől, majd visszamennek szerb oldalra. Ugyanis nem akarják, hogy a rendőrök összeszedjék őket. Abban reménykednek: az éj leple alatt majd úgy tudnak átjönni Magyarországra, hogy nem kerülnek a hatóságok látókörébe.

Ugyanakkor az MTI tudósítója azt látta, hogy nemcsak a gyűjtőponthoz vezető út, de az egész környék tele van migránsokkal. Röszke és Szeged között az 5-ös főúton csoportokban gyalogolnak, illetve a faluban is állandóan előbukkannak egy-egy mellékutcából. Távolról azt is lehet látni, ahogy az emberek átkelnek a községet övező kukoricaföldeken.

A szírek mellett egyébként sok afrikait látni. Utóbbiak jellemzően eritreainak vallják magukat, de például - az egyik segélymunkás beszámolója szerint - 12 szomáliai nő is átkelt a határon. Nekik fogalmuk sem volt arról, hogy merre induljanak tovább.

Számos terhes nő is érkezik gyalogszerrel Szerbiából, egyiküket csütörtök délután szállították be egy szegedi kórházba, mert megindult nála a szülés - tájékoztatta a helyszínen a civil aktivista az MTI-t.

Ugyancsak jellemző, hogy ha egy autós megáll Röszke és Szeged között a főút mentén, akkor hirtelen migránsok tucatjai bukkannak elő az út menti kukoricásból. Bekopogtatnak az ajtó ablakán és fuvar iránt érdeklődnek, vagyis vélhetően embercsempésznek nézik a sofőrt. Így járt többször az MTI tudósítója is.

A szállítást végző buszok között sok a budapesti közösségi közlekedést szolgáló jármű és a rendőrautók mellett feltűntek honvédségi terepjárók is. A határkerítés építése láthatóan nagy ütemben folyik, rabok is dolgoznak az építkezésen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×