eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Átalakult a települési segélyek rendszere

Bár 3,3 milliárd forinttal növelték erre az évre a szociális ellátórendszer keretösszegét, 760 önkormányzat rosszabbul jár az e hónaptól hatályos új szabályozással. Az új rendszerben szétválnak a foglalkoztatási támogatások és az önkormányzati segélytípusok, előbbiek a járási hivatalokhoz kerülnek, utóbbiakról pedig már az önkormányzatoknak kell dönteniük - mondta az InfoRádiónak Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára.

"Valóban a segélytípusok változhatnak, ez az önkormányzatok szabad döntésén alapulhat, hogy milyen segélytípusokat tartanak meg, illetve milyen új ellátási formákat vezetnek be" - mondta az InfoRádiónak Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára.

Ehhez persze az állam is nyújt segítséget, és erre az évre 3,3 milliárd forinttal összesen 35 milliárd forintra emelték az erre fordítható költségvetési keretet, ám ezzel csak 2417 település jár jobban, 760-nak kevesebb lesz a támogatása - tette hozzá Pogácsás Tibor.

"Ahová kevesebb állami támogatás jut a segélyek odaítélésére mint eddig, azok az önkormányzatok nagyon magas úgymond adóerő-képességűek, tehát nagyon nagy jövedelemmel rendelkeznek az átlag önkormányzatokhoz képest. A 34 ezer forint egy főre jutó adóbevétel feletti önkormányzatok nem kapnak támogatást, az ez alatti adóbevétellel rendelkező önkormányzatok kapnak. Ez nagyon nagy változást az eddigi finanszírozási mértékhez képest nem jelent, inkább struktúrájában változik, tehát a rászoruló önkormányzatoknál inkább nő a segélyre fordítható keret mértéke, mintsem csökken. Tehát pénzügyi hátrány nem éri az önkormányzatokat, illetve pénzügyi okokból nem kell, hogy a segélyért folyamodókat elutasítsák" - hangsúlyozta.

Négy segélyfajta kerül ettől a hónaptól az önkormányzatokhoz. Azon 760 településnek, amelyet hátrányosan érint a szabályozás, zsebébe kell nyúlnia, hogy a korábbi szinten biztosítsa a rászorulók támogatását. 

Az Index úgy tudja, hogy Angyalföldön például ez évi plusz 188 millió forintos költséget jelent a helyhatóságnak. A szociális rendszerére évi fél milliárd forintot fordító Zugló bevezette a szociális minimumjövedelmet. A Fővárosi Önkormányzat pedig megszüntetett két hajléktalanokat érintő segélyfajtát, de kibővítette a többi segélyére jogosult hajléktalanok körét és új támogatási formákat is bevezetett, például már temetéshez is lehet pénzt igényelni.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×