Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Terrorelhárítási Központ létrehozása fontos mérföldkő

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Uniós elismerés a Terrorelhárítási Központnak.

A magyar Terrorelhárítási Központ létrehozása fontos mérföldkő volt az Európai Unió terrorizmus ellenes programjában - jelentette ki Dr. Christiane Hoehn, az EU terrorelhárítási koordinátorának különleges tanácsadója Budapesten, a Terrorelhárítási Központ (TEK) ünnepi állománygyűlésén.

A tanácsadó Gilles de Kerchove, az EU terrorelhárítási koordinátorának szavait tolmácsolva kifejtette: minden uniós tagállamnak szüksége van egy, a TEK-hez hasonló terrorelhárítási központra, és az Európai Tanács ösztönzi a tagállamokat ezek mihamarabbi létrehozására.

Mint mondta, a TEK felépítéséből adódóan kiválóan képes megfelelni a terrorizmus legújabb kihívásainak, hiszen nemcsak egy ütőképes, azonnal reagálni tudó műveleti egységet tart fenn, de a háttérben folyamatosan elemzi a nemzetközi eseményeket, információkat gyűjt, amit megoszt a társszervezetekkel, így segítve a terrorizmus elleni összeurópai fellépést.

A tanácsadó az Unió előtt álló legfontosabb kihívások között említette az Iszlám Állam (IS) terjeszkedését, illetve a fegyveres konfliktusokkal és terrorcselekményekkel érintett területekről Európába visszatérő, szélsőséges eszméket valló uniós állampolgárok problémáját. Emlékeztetett, hogy az Európai Tanács az IS-t közvetlen fenyegetésként nevezte meg az európai országok biztonságára nézve.

A TEK létrehozásával Magyarország megmutatta elkötelezettségét a terrorizmus elleni harc iránt, és létrehozott egy olyan innovatív és hatékony szervezetet, amely eredményesen képes szembenézni az elkövetkező évek egyre súlyosbodó terrorfenyegetésével - jelentette ki a tanácsadó.