eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Bajnai: Magyarország leszakadóban van

Bajnai Gordon szerint Magyarország leszakadóban van, nemcsak Európától, hanem attól a térségtől is, amellyel együtt csatlakoztunk az Európai Unióhoz.

Az Együtt-PM szövetség vezetője csütörtöki, győri kormányzás-értékelő sajtótájékoztatóján kijelentette: már nem a világgazdasági válság okozza a bajainkat, "hanem az a saját, házi gyártású válság, amit az Orbán-kormány Magyarországnak legyártott az elmúlt három évben".

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) e héten közzétett jelentésére hivatkozva arról beszélt, "szűkebb térségünket, a visegrádi országokat, Közép-Kelet-Európát az átalakulásban Magyarország húzza le, húzza vissza. Igaz ez a növekedésre és igaz azokra a reformokra, változásra, haladásra, amelyet az ország demokratikus fejlődésének kell bemutatni".

A volt kormányfő ennél is nagyobb problémának nevezte, hogy míg Lengyelországban 7-8, Szlovákiában 5-6, addig Magyarországon egy százalék volt a növekedés a válság 2009-es mélypontjához képest.

"Magyarország tehát nem tud előremenni, mert egy kártékony, az ország zsugorodását jelentő gazdaságpolitikát folytat a kormány" - jelentette ki Bajnai Gordon, aki szerint a munkanélküliségi statisztika sem mutat érdemi javulást, mivel 2010-hez képest alig 5800-zal kevesebb a munkanélküli.

Szavai szerint a versenyszférában ma 6800-zal kevesebben dolgoznak, mint az ő kormányzása idején, a "normális állami szférában" pedig 3500-as a csökkenés. Mint mondta, a közmunkások számának "minden határon túl való emelése" mellett az javítja a statisztikát, hogy a foglalkoztatási adatokba bekalkulálják azokat a fiatalokat is, akik külföldön vállalnak munkát.

"Ebből a szempontból is rosszabbul élünk, mint négy évvel ezelőtt, most tényleg, most igazából" - fogalmazott, hozzátéve, az Együtt-PM garantált munkahelyet vagy képzést kínál mindazoknak a 30 év alatti fiataloknak, akik legalább hat hónapja állástalanok.

Emellett újra kívánják indítani Magyarországon a beruházásokat, hogy ismét "vonzó, munkahelyteremtő" ország képét mutassa Magyarország, megteremtve ehhez a kiszámíthatóság és a bizalomlégkörét, felhagyva a gazdasági szabadságharccal, amely "Magyarországnak munkahelyek tízezreibe, lassan már százezreibe kerül".

Az eseményen mutatták be az Együtt-PM színeiben Győrben egyéni választókerületben induló Varga Márkot, a saját jelöltjeként támogatott, az MSZP által delegált Fábián Györgyöt és az Együtt-PM által Mosonmagyaróváron indítani kívánt Lehóczky Attilát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×