Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Támogatást kap a Pető Intézet - a sürgős kifizetésekre már futja

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kormány döntése alapján méltányossági támogatást kap a Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézete. Az intézmény kommunikációs vezetője azt mondta az InfoRádiónak: ez a csaknem 110 millió forint megoldja a sürgető anyagi gondokat; Szabó Tímea ellenzéki politikus szerint azonban ez nem jelent valós többletpénzt.

A Pető Intézet a köznevelési területet érintő tevékenysége kapcsán az általa ellátott gyermekek után járó központi költségvetési támogatásait az Emberi Erőforrások Minisztériumától eddig is rendszeresen megkapta, és ezután is rendszeresen le tudja hívni - áll a minisztérium közleményében. Ám az utóbbi hetekben mégis a Pető Intézet pénzügyi gondjaitól volt hangos a sajtó.

Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár most azt mondta: a kormány döntött a z intézménynek szánt kiegészítő támogatásról. Ezt eddig tíz éven át kapta az intézet, ám augusztus végén lejárt az erről szóló szerződés.

Ennek a szerződésnek a lejártával egy időben megszületett a döntés az újabb köznevelési szerződés folyósítására. Szeptember elsejéig visszamenőleg a Pető Intézet meg fogja kapni az újabb kiegészítő támogatását, amely biztosítja a további működését - közölte Hoffman Rózsa.

Szabó Tímea független országgyűlési képviselő szerint ugyanakkor a kormány döntése nem menti meg a Pető Intézetet a csőd-közeli helyzettől. Az Együtt-PM társelnöke úgy véli: ez a kiegészítő támogatás nem jelent valós pluszpénzt, az intézménynek több százmillió forintos éves többlet-finanszírozásra lenne szüksége.

Az alapvető gond a képviselő szerint ott kezdődött, hogy amíg 2010-ben 2, 2 milliárd forint állami támogatást kapott az intézet, addig a Fidesz- kormány 2013-ra ezt lecsökkentette 1,5 milliárd forintra. Ebből a pénzből nem lehet a 300 ott dolgozó konduktort fizetni és nem lehet az intézményt fenntartani - hangsúlyozta a politikus.

Makk Ádám Balázs, a Pető Intézet kommunikációs vezetője azt mondja, a sürgető fizetési gondokat megoldja a kormány által megítélt támogatás.

Jelezte: ez a gyermekenkénti 230 ezer forint támogatás a jelenlegi létszámot tekintve összességében 105-110 millió forint lesz. Ennek az összegnek a kiesése azonban az összességében másfél milliárdos költségvetésükből olyan súlyos helyzetet eredményezett volna, hogy nem tudtak volna fizetést adni.

Makk Ádám Balázs hozzátette: hosszú távon egy speciális finanszírozási rendszer kidolgozására van szükség. Mint mondta, az intézmény szakemberei dolgoznak a javaslaton, amelyet hamarosan eljuttatnak az illetékes tárcának.

Hanganyag: Seres Gerda