eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Eddig 600 káresetről érkezett bejelentés a hevesi földrengés után - a nap hírei

A korábban titkos Portik-Laborc beszélgetés teljes leiratának nyilvánosságát sürgeti a Nemzetbiztonság Bizottság elnöke. Az afganisztáni és az iraki háború motiválta a bostoni robbantókat.

Ha megismerhető a teljes és szó szerinti szöveg, akkor az kizárja a félremagyarázások, manipulációk lehetőségét - mondta Molnár Zsolt, a Nemzetbiztonsági Bizottság elnöke a Portik-Laborc beszélgetés jegyzőkönyvének bemutatásáról az InfoRádió Aréna című műsorában. Az ügy folytatásáról azt mondta a szocialista politikus, hogy újabb jegyzőkönyvek válhatnak nyilvánossá a témában, és várhatóan jövő kedden pedig LMP-s kezdeményezésre felállhat egy albizottság is a további vizsgálatokra. Molnár Zsolt szerint a történteknek nincsenek politikai szálai, azok a titkosszolgálatok operatív működéséhez tartoznak. Sajtóértesülések szerint 2008-ban az olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatója, Portik Tamás leleplező információkat ígért a Gyurcsány-kormány titkosszolgálati főnökének, Laborc Sándornak.

Fél nap alatt csaknem 600 káresetről érkezett bejelentés a Heves megyei, kedd hajnali kisebb földrengés után. Összesen 11 helyről jelentettek kisebb károkat, de egyetlen lakóház sem dőlt össze, és senkit sem kellett kiköltöztetni otthonából. Elsősorban Tenk és Átány települést érintette a hajnalban (kedd) történt, a Richter skála szerinti 4,8-4,9-es erősségű földmozgás. Bakondi György, országos katasztrófavédelmi főigazgató elmondta, a bejelentések még érkeznek, a károk mértékét csak később lehet összesíteni - mondta Bakondi György. Közben megkezdték a kárfelmérést a biztosítók, az eddigi adatok alapján az átlagos kár lakásonként mintegy százezer forint.

Ismét csökkentette az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. Az irányadó ráta 25 bázisponttal az újabb történelmi mélypontot jelentő 4,75 százalékra mérséklődött. A döntés megfelelt a piaci várakozásoknak. A kamatvágás bejelentésére kis mértékben erősödött a forint a főbb devizákkal szemben.

A nemzetgazdasági minisztert nevezte ki a kormányfő uniós főtárgyalónak. A kormányhatározat értelmében Varga Mihály képviselheti a magyar álláspontot Brüsszelben az unió 2014 és 2020 közötti költségvetésének kialakításakor. Emellett a tervezési időszakban a minisztériumok közötti egyeztetés is a feladata lesz.

Június végére várja az agráriumot érintő főbb uniós szabályok kidolgozását az agrárgazdaságért felelős államtitkár. Czerván György az unió szakminisztereinek tanácskozása után azt mondta, a közös agrárpolitika legfontosabb elemei csak 2015-ben léphetnek hatályba. Addig a bizottság azt javasolja, hogy megmaradjon az eddig használt támogatási rendszer, azaz Magyarország esetében a már ismert, terület alapú elszámolás.

Az alkotmánybíróságnál kezdeményezte a negyedik alaptörvény-módosítás egyes rendelkezéseinek felülvizsgálatát az alapvető jogok biztosa. Az ombudsmani hivatal közleménye szerint Szabó Máté súlyosan aggályosnak találta az alaptörvény-módosítás azon elemeit, amelyek esetében az Országgyűlés egy korábbi alkotmánybírósági döntésben kihirdetett elvi tételt kívánt felülírni. Ilyenek az Alaptörvény hajléktalanokra vonatkozó tiltásai, a felsőoktatási intézmények gazdálkodásának kormányzati felügyelet alá rendelése, az egyházügyi szabályozás, a visszamenőleges hatályú, a büntetőjogi elévülést kizáró egyes rendelkezések és a választási politikai reklámok szabályozása.

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke pártatlannak és objektívnek nevezte alkotmánybírósági meghallgatását, amelyen a bírósági ügyáthelyezés intézményének indokairól és gyakorlati működéséről beszélt. Handó Tünde hangsúlyozta: azért kérte a meghallgatást, hogy alaposan bemutathassa az alkotmánybírósági eljárásban vizsgált bírósági ügyáthelyezés jogintézményét. Hozzátette: ennek célja, hogy tehermentesítsék a központi bírósági régiót, de a szabályozáson az alkotmánybírósági eljárás kezdete óta változtatott a parlament.

Nem alakíthat frakciót a Demokratikus Koalíció: az Alkotmánybíróság elutasította a tömörülés beadványát egy házszabályi rendelkezés megsemmisítésére. Az Alkotmánybíróság szerint nem ütközik az alaptörvénybe, hogy az országgyűlési frakció alakításához szükséges létszámot 10-ről 12-re emelték.

Nem elég a koncessziós szerződés, vámhatósági engedély is kell majd a dohánytermékeket forgalmazó trafikoknak, árusító helyeknek - figyelmeztet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Az adóhatóság a honlapján folyamatosan tájékoztat a szabályozásról, és arra hívja fel a figyelmet, hogy elveszti a koncessziós jogát az a kereskedő, aki a szerződés aláírása után féléven belül nem nyitja meg a boltját.

Az Irakban és az Afganisztánban vívott amerikai háború motiválta a bostoni robbantót - idézte a Washington Post az életben maradt merénylő kórházi vallomását. A csecsen származású Dzsohar Carnajev és testvére az amerikai nagyváros maratoni futóversenyén robbantott fel két pokolgépet a múlt héten, a merényletben három ember halt meg. Két nappal később, több órás hajtóvadászat után fogták el őket az amerikai rendőrök. Az egyik merénylő az üldözés során kialakult tűzpárbajban halálos sérülést szerzett.

Elfogadta a melegházasság engedélyezéséről szóló törvényjavaslatot a francia parlament. Ezzel Európában a kilencedik, a világon pedig a 14. ország, ahol egybekelhetnek az azonos nemű párok. A döntést a francia jobboldali ellenzék megtámadja a párizsi alkotmánytanácsnál. A testületnek egy hónapja lesz a döntésre, majd az elnöknek ki kell hirdetnie a jogszabályt. Ezek alapján az első melegpár június közepén köthet házasságot Franciaországban. A törvény ellenzői a szavazás előtt is több tiltakozó akciót szerveztek, és ezután is folytatják megmozdulásaikat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×