eur:
390.16
usd:
364.17
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Igazságosabb bánásmódot vár az EU-tól a miniszterelnök (hírösszefoglaló)

Igazságosabb bánásmódot vár az Európai Uniótól Magyarország számára a miniszterelnök. Megtiltotta a Nemzeti Érzelmű Motorosok egyesületének vasárnapra tervezett újabb felvonulását a rendőrség. Elfogták a bostoni merénylet második gyanúsítottját.

Továbbra is elutasítja a kettős mércét és igazságosabb bánásmódot vár az Európai Uniótól Magyarország számára a miniszterelnök. Orbán Viktor az El Mundo című spanyol lap mai számában megjelent interjújában azt mondta: az eurózónán belül is vannak különbségek az egyes országok között, elsősorban abban, hogyan szerezzenek befektetéseket. Hangsúlyozta: Magyarország - mint eurózónán kívüli állam - ugyanakkor megköveteli, hogy tartsák tiszteletben a válsághelyzetre való reagálásának módját, még abban az esetben is, ha az eltér az eurózóna országaiban alkalmazottól. Szólt arról is, hogy hasznos lenne megszilárdítani a keresztény gyökereket az uniós tagállamokban. Úgy fogalmazott: a nem vallásos emberek számára is jobb egy olyan társadalom, amely keresztény értékekre épül.

Megtiltotta a Nemzeti Érzelmű Motorosok egyesületének vasárnap délelőttre tervezett újabb felvonulását a rendőrség. A kormányfő pénteken utasította arra Pintér Sándor belügyminisztert, hogy ne engedélyezze a Nemzeti Érzelmű Motorosok vasárnapra tervezett felvonulását. A csoport korábban Adj gázt! elnevezéssel kívánt demonstrálni a holokauszt áldozatainak emlékére szervezett menettel egy időben, és annak útvonalát érintve. Erre engedélyt is kapott, de a miniszterelnök később arra utasította a belügyminisztert, hogy akadályozza meg a felvonulást. A motorosok ezután a korábbitól eltérő útvonalon, más elnevezéssel és céllal jelentettek be felvonulást, amit a rendőrség tudomásul vett és azt biztosították volna. Most ezt tiltotta meg a főváros rendőrfőkapitánya.

A folyók többségén apadásra, egyes szakaszokon viszont további vízszintemelkedésekre kell számítani a következő napokban. A Dunán kialakult kisebb árhullám Nagybajcsnál várhatóan elsőfok alatt tetőzik vasárnap. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a Dráván, és a Murán vízszint-emelkedések várhatók. A Tiszán a felső szakaszon folytatódik az apadás. A középső és alsó szakaszokon vasárnapra és hétfőre várják a tetőzéseket. Az országban jelenleg 1610 kilométeren van árvízvédelmi készültség. Ebből harmadfokú 517 kilométeren. A belvízzel elöntött területek nagysága 120 ezer hektárra csökkent, ebből 52 ezer hektár vetés és szántó.

Mielőbbi gazdasági növekedést és a keresetek emelkedését tartja szükségesnek az MSZP. Józsa István az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese úgy vélte: a kormány elismerte rossz teljesítményét a Brüsszelnek küldött éves konvergencia-jelentéssel. A Fidesz válaszában azt hangsúlyozta: Magyarország jobban teljesít, mint eddig bármikor, és hazugságokkal nem lehet elferdíteni az eddig elért eredményeket.

A Jobbik szerint az elmúlt másfél évben törvénytelenül osztották szét a fejlesztési támogatásokat, ezért a párt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, jelentős vagyoni hátrányt okozó hivatali visszaélés gyanúja miatt. A Jobbik azt szeretné, hogy a törvénytelenül felhasznált pénzeket október 31-ig osszák újra a magyarországi kis- és közepes vállalkozások között.

Az autonómia fontosságát hangsúlyozták az Erdélyi Magyar Néppárt országos küldöttgyűlésén felszólalók. A kolozsvári rendezvényen a magyar külügyi államtitkár üdvözölte a szerb-koszovói viszony rendezéséről pénteken elért megállapodást. Németh Zsolt emlékeztetett: az egyezségnek szerves része az autonómia, így azt szeretné, ha a megállapodás a magyar -román viszonyban is ösztönző lenne. A rendezvényen újraválasztották a pártelnöki tisztségbe Toró T. Tibort.

Olaszországban jóváhagyta a második mandátumot a parlament Giorgio Napolitano államfőnek. Az elnök újraválasztását a képviselők kétharmada támogatta. Nem sokkal korábban a leköszönő elnök a pártok kérésére vállalta el, hogy továbbra is tisztségében marad. Az elnök úgy fogalmazott: a sikertelen államfőválasztás után kötelességének érezte, hogy vállalja a feladatot.

Az Egyesült Államokban elfogták és letartóztatták a bostoni merénylet második gyanúsítottját. A 19 éves csecsen származású fiatalember 26 éves testvére, aki a másik feltétezett elkövető, pénteken belehalt sérüléseibe a rendőrökkel kialakult tűzharc után. Barack Obama amerikai elnök azt mondta: most azt kell kideríteni, hogy miért követett el merényletet két olyan fiatalember, aki már 10 éve az Egyesült Államokban élt, illetve a támadás kitervelésében és végrehajtásában voltak-e támogatóik.

A nyugat-kínai Szecsuan tartományban a legutóbbi adatok szerint csaknem 160 ember meghalt, több mint 3 ezer megsérült egy 7-es erősségű földrengésben. A térségben 140 ezer ember vált hajléktalanná. A szakemberek több mint 250 utórengést regisztráltak. A 2008 májusában ugyanitt történt földrengésben 87 ezren haltak meg, illetve tűntek el.

Az Egyesült Államokban 14-en haltak meg a texasi műtrágyagyárban történt robbanásban, a hatóságok 60 eltűntet tartanak nyilván. Az összesítések alapján a szerdai detonációban több mint 200-an megsérültek, és több tucat épület dőlt össze vagy rongálódott meg. A mérések azt mutatták ki, hogy a detonáció olyan erős volt, mint egy Richter-skála szerinti 2,1-es erejű földrengés. A hatóságok szerint üzemi baleset történt, de annak okait még vizsgálják.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×