eur:
388.81
usd:
361.97
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Orbán Viktor: Már láthatók a gazdasági növekedés jelei - a nap hírei

Az inflációt meghaladó bér- és nyugdíjemelkedésre számít idén a kormányfő. A rezsicsökkentés részeként júniustól olcsóbb lehet a lakossági PB-gáz is. Megállapodott Szerbia és Koszovó a két ország viszonyának rendezéséről.

Az inflációt meghaladó bér és nyugdíjemelkedésre számít idén a kormányfő. Orbán Viktor a Kossuth Rádió műsorában azt mondta, az idei gazdasági növekedés jelei már nyilvánvalóan láthatók. A miniszterelnök sikeresnek nevezte a magyar válságkezelést, szemben az európaival. Orbán Viktor szólt arról is, hogy akár az európai bíróság előtt is megvédi a költségvetési hiányfék magyar szabályozását, amelyet egyébként európai szellemiségűnek tart.

Júniustól várhatóan olcsóbb lesz a lakossági PB-gáz is, a kormány rezsicsökkentő programja részeként - jelentette be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára. Fónagy János az InfoRádiónak elmondta: a palackos és a tartályos fűtőanyag árából is 10 százalékot engednek. Hozzátette: a tervek szerint legkésőbb a félév végére csökkennek a víz- és csatornadíjak, valamint a kommunális szemétszállítás és a kéményseprés díja.

Hétfőre tárgyalásra várja az MSZP-elnöke az Együtt 2014 - Párbeszéd Magyarországért választási szövetség és a Demokratikus Koalíció képviselőit. Mesterházy Attila azt mondta: egyeztetést szeretne kezdeni a kormányváltáshoz szükséges összefogásról. Bajnai Gordon, az Együtt 2014 - Párbeszéd Magyarországért szövetség vezetője válaszul azt közölte: korainak tartja az egyeztetést.

Megbízhatóbb, átláthatóbb, tisztább közigazgatás van kialakulóban -mondta a közigazgatási és igazságügyi miniszter. Navracsics Tibor Szekszárdon arról beszélt: a polgárok kezdik érezni a reform első hatásait. Mint mondta: a közigazgatás minősége fontos versenyképességi tényező is, nemzetstratégiai jelentősége van. Kérdésre válaszolva elmondta: idén az a cél, hogy csaknem háromszáz ügyintézési pont legyen az országban.

Tovább csökkent a belvízzel elöntött terület, az árvíz ellen azonban országszerte még mindig csaknem 1.850 kilométeren védekeznek. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság adatai szerint 129 ezer hektár van víz alatt, ebből 57 ezer hektár vetés-szántó. Továbbra is Csongrád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében a legsúlyosabb a helyzet.

Az el nem költött uniós forrásokkal segítené a kormány év végéig a sertéságazatot A parlament mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke Pápán, a testület kihelyezett ülése előtt azt mondta: ezzel is támogatnák a jelenlegi 3-3,5 milliós sertésállomány duplájára emelését.

Kétezerrel nő a bölcsődei helyek száma 2013 végéig. Ezzel az elmúlt két évben kialakított férőhelyeket is beleszámítva 3500-zal több bölcsődés kaphat helyet. Asztalosné Zupcsán Erika , az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára a bölcsődék napja alkalmából tartott rendezvényen elmondta: az idén 37.179 gyermeket írattak be a bölcsődékbe, két százalékkal többet, mint ahány férőhely van.

Az elmúlt évhez képest 15 ezerrel kevesebben jelentkeztek idén egyetemekre és főiskolákra, ugyanakkor több állami ösztöndíjas hallgatót vesznek fel. Priczinger Péter, az Oktatási Hivatal elnöke szerint 95 ezer 147 tanuló adta be jelentkezését, több mint kétharmaduk első helyen alapképzésre. Az Eduline.hu adatai szerint alapképzésen az első helyes jelentkezőknél a gépészmérnöki, a mérnökinformatikus és pszichológia a legnépszerűbb szak.

Megvonta a lehetséges legjobb államadós-besorolást Nagy-Britanniától a Fitch Ratings. A hitelminősítő a többi között azzal indokolta a döntést, hogy az Egyesült Királyság államadósságának aránya a vártnál magasabban, valószínűleg a GDP 100 százaléka fölött tetőzik az évtized közepén.

Megállapodott Szerbia és Koszovó a két ország viszonyának rendezéséről - jelentette be Brüsszelben a felek között közvetítő Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Catherine Ashton elmondta: Ivica Dacic szerb és Hashim Thaci koszovói miniszterelnök már alá is írták az egyezséget. Az Európai Unió korábban a szerb-koszovói viszony rendezését szabta feltételül ahhoz, hogy Belgrád, illetve Pristina előre léphessen az európai integrációs folyamatban.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×