Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mesterházy hétfőn tárgyalna az ellenzéki összefogásról

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Mesterházy Attila MSZP-elnök tárgyalásra hívja jövő hétfő délelőttre az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért választási szövetség és a Demokratikus Koalíció (DK) képviselőit, hogy kezdjék meg az egyeztetést a kormányváltáshoz szükséges összefogásról. Bajnai Gordon korainak tartja a tárgyalást.

A pártelnök ezt pénteken jelentette be újságíróknak azután, hogy Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője az MTI-nek reggel küldött írásában kezdeményezte: az MSZP által korábban javasolt év végi, jövő év eleji megállapodás helyett pártja és a szocialisták már ősszel kössenek egyezséget. A tárgyalások elkezdésének lehetséges időpontjaként június 16-át, Nagy Imre miniszterelnök 1989-es újratemetésének évfordulóját nevezte meg.

Mesterházy Attila nyilatkozatában üdvözölte Bajnai tárgyalási szándékát, és azt javasolta, ne várjanak két hónapot, már jövő hétfőn üljenek egy asztalhoz.

Emlékeztetett arra, hogy tavaly novemberben javasolta: a demokratikus ellenzéki szervezetek kezdjenek szakpolitikai tárgyalásokat, majd állapodjanak meg a közös egyéni jelölt- és listaállításról. Ezen a szándékukon azóta sem változtattak - jegyezte meg, ismét jelezve: a közös listát tartja jó megoldásnak. Bajnai Gordon ugyanis előzőleg úgy foglalt állást: meg kell vizsgálni, hogy a közös vagy a két külön lista ad-e jobb esélyt a kormányváltásra.

Mesterházy Attila azt mondta: örömmel nyugtázta, hogy már Bajnai Gordon is helyesli az egyeztetések elindítását. Hozzátette, az elmúlt hónapokban a választóktól rendre azt a visszajelzést kapta, hogy ne csak beszéljenek az együttműködésről, ne taktikázzanak, ne húzzák az időt, hanem tegyenek is érte.

Szerinte jogos a türelmetlenség, mivel a Fidesz már elkezdte a választási kampányt.

Kitért arra, egyetért vele, hogy előbb a programról, aztán az egyéni jelöltekről, majd a kormányfőjelölt személyéről állapodjanak meg. Ugyanakkor - folytatta - a Bajnai Gordon által javasolt első tárgyalási pontot, a korszakváltás alapelveinek tisztázását "átugorhatják", mivel már tavaly decemberben jelezte Bajnainak, egyetért az Együtt-PM szövetség által megfogalmazottakkal.

Vitakérdés lehet az MSZP és az Együtt-PM között a Demokratikus Koalíció szerepe. Bajnai Gordon ugyanis kétpárti tárgyalásokat javasolt, és úgy fogalmazott: a megállapodást a demokratikus ellenzék két vezető erejének, az MSZP-nek és az Együtt-PM szövetségnek kell megkötnie, ők képviselhetik majd a körülöttük kialakuló szövetségesi rendszert is. Mesterházy Attila viszont azt mondta: az Együtt-PM és a DK képviselőit is várja hétfő délelőtt 10 órára a szocialisták Jókai utcai székházába, de nyitott más helyszínre is.

Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője korainak tartja, hogy - Mesterházy Attila MSZP-elnök javaslatának megfelelően - az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért választási szövetség már jövő héten tárgyalásokat kezdjen az MSZP-vel. Ugyanakkora kitart amellett is, hogy a megállapodást a két legnagyobb ellenzéki erőnek kell megkötnie.