eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Hozzájárult a Ciprusnak folyósítandó mentőcsomaghoz Németország - a nap hírei

Még három évig szükség lesz a különadókra- véli a Fidesz frakcióvezetője. Jelentős színvonalemelést sürget a felsőoktatásban a területért felelős államtitkár.

Mindegy ki nyeri a választásokat, a különadók nélkül nem lesz biztosítható a költségvetési egyensúly - véli a Fidesz frakcióvezetője. Rogán Antal szerint ezért a következő kormányzati ciklus közepéig számolni kell ezeknek a terheknek a fenntartásával, ha nem lesz érdemi gazdasági növekedés.

Rendben látja az ország pénzügyeit a kormányfő. Orbán Viktor a vasúti járműveket gyártó Stadler új szolnoki üzemrészeinek felavatásakor eredménynek nevezte, hogy külföldi hitelek nélkül, kizárólag a magyar gazdaság teljesítményének lábán áll az ország. A miniszterelnök szerint működik a kormány újraiparosítási programja, a gyáravatók, üzemnyitók azt mutatják, hogy Magyarország megindul a gazdasági növekedés felé.

Lesznek még változások a magyar monetáris politikában. Erre utalt jegybankelnök a távirati irodának adott interjúban. Matolcsy György úgy véli, a pénzügyi stabilitás rendben van, de drágán működik a hazai pénzügyi rendszer. Az MNB elnöke kifejtette: támogatja a Bankszövetség ötletét a kéthetes államkötvények forgalmazásának korlátozásáról, így a jövőben nem vehetnének az értékpapírból azok a bankok, amelyek nem folytatnak tényleges pénzügyi tevékenységet Magyarországon. Matolcsy György szólt arról is: egyetért a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének összevonásával.

Megkaphatja Ciprus a 10 milliárd eurós nemzetközi pénzügyi mentőcsomagot, miután a német képviselőház is megszavazta a hozzájárulást. A szigetország így már május elején megkaphatja az első részletet. A szövetségi parlament alsóházában a német pénzügyminiszter elengedhetetlennek nevezte a mentőcsomagot, amely nélkül Ciprus kétségtelenül csődbe jutna, és ez átgyűrűzhetne más európai országokra is. Az Európai Unió 9 milliárd, a Nemzetközi Valutaalap 1 milliárd eurót ad a mentőcsomagba.

A külügyminiszter szerint erőteljesebb kül- és biztonságpolitikát kell építenie Európának. Martonyi János erről a Pozsonyban zajló biztonság- és külpolitikai fórum első napján beszélt, ahol a visegrádi országok külügyminiszterei közös nyilatkozatot fogadtak el. A dokumentumban az aláírók azt hangsúlyozzák: az elmúlt években lényegesen nőtt a V4-országok súlya, így a biztonság- és védelmi politika terén is.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár szerint az elmúlt 22 év egyik legnagyobb sikerágazata volt az önkormányzatok működése. Lázár János Budapesten, az Önkormányzatok jelene és jövője című rendezvényen emlékeztetett arra: amíg minden politikai és társadalmi intézmény iránt jelentősen visszaesett a bizalom, az önkormányzatok bizalmi indexe nem csökkent az elmúlt két évtizedben.

Jelentős színvonalemelést sürget a felsőoktatásban a területért felelős államtitkár. Klinghammer István Szegeden azt mondta: ma fiatalok ezrei jutnak piacképtelen végzettséghez, miközben a műszaki és a természettudományos területen nincs elég hallgató. Hangsúlyozta: olyan lépésekre van szükség, amelyek megakadályozzák, hogy fontos képzési formák kiessenek az oktatás struktúrájából, különben nem lesz megfelelően képzett munkaerő a gazdasági növekedéshez.

Több tankönyvkiadó sem írta alá még azt a szerződést, amelyet az állami tulajdonú Könyvtárellátó Nonprofit Kft. dolgozott ki. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma emlékeztet arra: a jogszabályok tiltják, hogy az iskolák a tankönyvkiadóktól közvetlenül rendeljenek tankönyveket, ezért azok a kiadók, amelyek nem írták alá a szerződést, nem juttathatják el az intézményekbe kiadványaikat. Ezeket szükség esetén más kiadók tankönyveivel helyettesítik.

A tavalyinál 100 millió forinttal több jut az idén a szabadidősportra. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt közölte: a 372 millió forint jelentős részét Simicskó István szakállamtitkár döntése alapján a Magyar Olimpiai Bizottság kezeli. A tájékoztatás szerint a támogatás elsődleges stratégiai célja az, hogy a rendszeresen sportoló magyarok aránya hosszú távon elérje az európai átlagnak megfelelő 25-30 százalékot.

Az olvasást népszerűsítő új program tervét jelentette be a 20. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál megnyitóján a kultúráért felelős helyettes államtitkár. Halász János szerint a program friss és modern hangvétele a társadalom minden tagját megszólítja majd. A vasárnapig tartó rendezvényen 300-nál is több újdonságot mutatnak be. Az idei Könyvfesztivál Nagydíját Michel Houellebecq francia író vehette át.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×