eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Rogán: A rezsicsökkentés folytatása tovább mérsékelheti az inflációt

A rezsicsökkentés második lépése, a szemétszállítási, valamint a víz- és csatornadíjak július 1-jei csökkentése tovább mérsékelheti az inflációt, amelynek mértéke így akár két százalék alá is eshet az idei évben - mondta a Fidesz parlamenti frakcióvezetője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Rogán Antal erről azzal összefüggésben beszélt, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön közzétett adatai szerint márciusban 2,2 százalékos volt az infláció, amely éves szinten utoljára több mint 38 éve, 1974 szeptemberében volt hasonlóan alacsony mértékű - akkor 2,1 százalékos - Magyarországon.

A Fidesz frakcióvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a "rekord alacsony" infláció jó hír a magyar családoknak, mert ez a bérek és a nyugdíjak vásárlóértékének növekedését jelzi előre. Kifejtette: míg a várható infláció mértéke 2,2 százalék, addig az erre az évre tervezett minimális nyugdíjemelkedés 5,2 százalék, vagyis legalább 3 százalékkal nőhet a nyugdíjak vásárlóértéke. Emellett a bérek vásárlóértékének növekedésével is számolni kell, a minimálbéré például több mint 3 százalékkal javul 2013-ban, hasonló adat várható a versenyszféra fizetéseinél is, és a közszférában szintén nettó béremelkedésre lehet számítani - tette hozzá. Megjegyezte, az infláció mértékének kedvező alakulása javíthatja a gazdasági növekedés esélyeit is.

Az infláció alakulásában az egyik legfontosabb tényező az eddig megvalósult rezsicsökkentés, de bizonyos alapvető élelmiszerek árának emelkedése is mérséklődött a tavalyi év azonos időszakához képest - részletezte Rogán Antal, aki azt mondta, tovább eshet az infláció - akár két százaléknál is kevesebb lehet - a rezsicsökkentés második lépése, a szemétszállítási, valamint a víz- és csatornadíjak július 1-jei tízszázalékos csökkentése után. A kormányzat képes arra, hogy az áremelkedés mértékét az európai átlagszint alá csökkentse - hangsúlyozta.

Kérdésre válaszolva közölte: egyetért a további rezsicsökkentést szorgalmazó Lázár Jánossal, a Miniszterelnökséget vezető államtitkárral abban, hogy nem kell megelégedni a díjak mérséklésének jelenlegi mértékével. Megerősítette azt is, hogy a kéményseprés árának több helyütt "elfogadhatatlan" mértékű emelése miatt "jelentős változásban" és díjcsökkentésben gondolkodnak, sőt akár az is elképzelhető, hogy ingyenessé teszik. Az ezzel kapcsolatos előterjesztések rövidesen a parlament elé kerülnek. A politikus megjegyezte továbbá, hogy a villamosenergia- és a fűtési költségek alakulására a kormánypártok szeptemberi kihelyezett frakcióülésén térnek vissza.

Rogán Antalt a sajtótájékoztatón faggatták a negyedik alkotmánymódosítást vizsgáló velencei bizottsági küldöttség budapesti látogatásáról is, amellyel kapcsolatban azt mondta, a delegációval a kabinet tárgyalt, de a testület szerinte fogékony a konkrét jogi részletek iránt, és kevésbé a politikai támadásokból indul ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×