eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

További antikorrupciós vállalásokat tervez a kormány

A kormány további önkéntes antikorrupciós vállalások megfogalmazását tervezi a Nyílt Kormányzati Együttműködés (Open Government Partnership) tagjaként, aminek eredményeként például nagyobb nyilvánosságot kaphatnak a költségvetési adatok, valamint a közpénzek felhasználásával kötött szerződések - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) szerdán az MTI-vel.

A tárca társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkársága emlékeztetett arra: a kabinet tavaly döntött a szervezethez csatlakozásról, hogy átláthatóbbá tehessék közigazgatást, ami a nemzetközi tapasztalatok szerint - az állampolgári elégedettség mellett - a gazdasági és társadalmi versenyképesség növekedésével is jár.

A tájékoztatás alapján a KIM civil szervezetek javaslatai alapján elkészítette a kormány leendő vállalásait tartalmazó akciótervet, amelyet a kabinet társadalmi egyeztetést követően tárgyal majd.

A dokumentum elfogadása esetén Magyarország javítaná a költségvetési adatok nyilvánosságát és a közbeszerzési adatok kereshetőségét, továbbá erősítené a köztulajdon hasznosítására, valamint a közpénzek felhasználásával kötött szerződések nyilvánosságát. Emellett integritásirányítási rendszert vezetnének be a közszférában, amivel például megteremtenék a bejelentők védelmének intézményrendszerét, továbbá biztosítanák a kormány által megtárgyalandó előterjesztések, miniszteri rendelettervezetek korrupciós kockázati elemzését, a kormányzattól független hivatásrendi köztestületek pedig elkészítenék a kormánytisztviselők és a rendvédelmi állomány hivatásetikai kódexét.

Magyarország a fentieken túl vállalná, hogy terjeszti a korrupció megelőzésével kapcsolatos ismereteket, így például az állampolgárok és a civil szervezetek bevonására építő, célcsoportonként differenciált antikorrupciós kampányt indít.

A Nyílt Kormányzati Együttműködés egy 2011-ben indult nemzetközi kezdeményezés, amelynek célja az átláthatóbb állami működés.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×