eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Megkezdődött a vagyonmentés az államosítás előtt - lapszemle

Az önkormányzatok városi kórházak elvétele előtt igyekeznek kimenteni maguknak, amit csak tudnak - írja a Népszabadság. A Magyar Nemzet az új központi iskolafenntartó megalakulásáról számol be.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy az oktatási ágazatban a szaktárca irányítása alatt új szereplőként létrejön egy központi fenntartói szervezet, amely az iskolák átvételéről gondoskodik, és köztes szintet képez az intézmények, illetve a tárca között. Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár a lap mai számában elmondta: a szervezet feladatait és működését tekintve a kórházak állami átvételét lebonyolító Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézethez hasonló lesz.

A Népszabadság szerint az önkormányzatok leszűrték a megyei kórházak államosításának tanulságait, s még a városi kórházak elvétele előtti utolsó pillanatokban is igyekeznek kimenteni maguknak, amit csak tudnak. Van olyan tulajdonos, aki társasházzá minősítette át a kórház épületét, egy másik önkormányzat pedig lekanyarított egy nagyobb szeletet a kórházi telekből, és önálló ingatlanként bejegyeztette saját tulajdonába.

Az Index úgy tudja, hogy ha tovább csökkentik a gyógyszerekre fordított állami kiadásokat és növelik a gyógyszergyárak válságadóit, akkor a jövőben egyre több életmentő gyógyszer válik elérhetetlenné Magyarországon, csökkennek a kutatásokra, az orvosok továbbképzésére fordított összegek, a gyógyszeriparban pedig további munkahelyek szűnhetnek meg.

A járási rendszer kialakításának árát az önkormányzatokon "verik le" - írja a Napi Gazdaság. Idén a költségvetési törvény 1041 milliárd forintot szán az önkormányzatoknak, jövőre ez az összeg 10 százalékkal lesz kevesebb. Összességében 2005 és 2013 között ez drasztikus, 27 százalékos forráskivonást jelenthet, amely tartalmazza a jövőre a járásokhoz átkerülő feladatok elvégzésére szánt összeget is.

A Portfolio.hu arról számol be, hogy a legfrissebb adatok szerint mind az állományt, mind a piaci részarányt tekintve történelmi csúcsra ért a külföldi befektetők magyar állampapír-kitettsége. Mindez amellett következett be, hogy a forint bő kéthavi mélypontra gyengült a vezető devizákkal szemben, az ország csődkockázati felára pedig szintén bő két hónapja nem látott magasságba kapaszkodott.

Bő két hét múlva megváltoznak a nyugdíjasok utazási kedvezményei: a tavaly kiállított utazási utalványok már csak április végéig használhatók kedvezményes utazáshoz. Részletek a Pénzcentrum.hu-n .

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×