Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Csaba László: Az euró érett gyümölcsként hullhat a kormány ölébe

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kiszámítható gazdaságpolitikára és annak nyomán egy új, komolyan vehető euróbevezetési céldátumra lenne szükség ahhoz, hogy a piacok bízzanak Magyarországban - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Csaba László közgazdász.

Nem minden áron kell megállapodni a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval, mert kint vagyunk a piacon - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Csaba László, aki hozzátette: az Európai Bizottság és néhány nagy európai befektető akkor nyugodna meg, ha tudnák, milyen a magyar gazdaságpolitika iránya, hogy most már nem lesz több rögtönzés, vagyis kellene nekik egy iránytű és egy térkép.

A térképet és az iránytűt azonban a nemzetközi gazdaságtanban nem készenléti megállapodásnak, hanem euróbevezetési céldátumnak nevezik - fogalmazott a közgazdász, aki szerint ki kell tűzni egy olyan időpontot, amelyre le tudjuk csökkenteni az inflációt, kiegyensúlyozottá tesszük az államháztartást és az államadósság-ráta is csökken.

Az egyetemi tanár úgy véli: amíg van infláció, addig nőni fog az államadósság, de annak aránya a jövedelemhez képest 80-ról 70 százalékra csökkenhet. Ha minden évben két-három pontot csökkenne, akkor az euró "érett gyümölcsként hullna a kormány ölébe".

Egy hiteles, komolyan vehető euró melletti elköteleződés biztosítaná a stabilitást - hangsúlyozta Csaba László, aki szerint ez nem elsősorban az Európai Bizottság és más külső tényezők érdeke, hanem az országé.

Az Aréna teljes adását meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Hlavay Richárd