eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Csaba László: Az euró érett gyümölcsként hullhat a kormány ölébe

Kiszámítható gazdaságpolitikára és annak nyomán egy új, komolyan vehető euróbevezetési céldátumra lenne szükség ahhoz, hogy a piacok bízzanak Magyarországban - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Csaba László közgazdász.

Nem minden áron kell megállapodni a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval, mert kint vagyunk a piacon - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Csaba László, aki hozzátette: az Európai Bizottság és néhány nagy európai befektető akkor nyugodna meg, ha tudnák, milyen a magyar gazdaságpolitika iránya, hogy most már nem lesz több rögtönzés, vagyis kellene nekik egy iránytű és egy térkép.

A térképet és az iránytűt azonban a nemzetközi gazdaságtanban nem készenléti megállapodásnak, hanem euróbevezetési céldátumnak nevezik - fogalmazott a közgazdász, aki szerint ki kell tűzni egy olyan időpontot, amelyre le tudjuk csökkenteni az inflációt, kiegyensúlyozottá tesszük az államháztartást és az államadósság-ráta is csökken.

Az egyetemi tanár úgy véli: amíg van infláció, addig nőni fog az államadósság, de annak aránya a jövedelemhez képest 80-ról 70 százalékra csökkenhet. Ha minden évben két-három pontot csökkenne, akkor az euró "érett gyümölcsként hullna a kormány ölébe".

Egy hiteles, komolyan vehető euró melletti elköteleződés biztosítaná a stabilitást - hangsúlyozta Csaba László, aki szerint ez nem elsősorban az Európai Bizottság és más külső tényezők érdeke, hanem az országé.

Az Aréna teljes adását meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×