eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

"A Gazprom közleménye nem áll ellentétben a Heti Válasz állításaival"

A Gazprom orosz gázipari vállalat csupán az állítólagos korrupciós tevékenységet követően került kapcsolatba a két ciprusi vállalattal, így semmilyen felelősség nem terheli a társaságok által korábban végrehajtott cselekedetekért - tájékoztatta a Gazprom csütörtökön az MTI-t, cáfolva a Heti Válasz csütörtöki számában megjelent információt. A Heti Válasz szerint a Gazprom közleménye nem áll ellentétben a lap állításaival, sőt megerősíti azokat.

A Gazprom közleményében leszögezte: "a Gazprom Csoport semmilyen kapcsolatban sincs a Heti Válaszban megjelent eseményekkel". Arról tájékoztatnak: a hetilap írásában említett vállalatok, így az Atlas Alpha Services Limited, valamint a Potassa Holdings Limited, illetve a Gazprom között csak a kérdéses események után, 2011 októberében jött létre kapcsolat. A Gazprom semmilyen felelősséggel nem bír e társaságok ezen időpontot megelőző tevékenységét illetően - hangsúlyozta a gázipari vállalat.

Az orosz társaság közleményében emlékeztetett: a cikk arra tesz utalást, hogy a Gazprommal kapcsolatban álló emberek és társaságok állítólagos korrupciós ügyekbe kerültek Horvátországban, amelyek a 2003 és 2009 között hatalmon lévő Ivo Sanader körül összpontosultak.

A Heti Válasz csütörtöki számában azt írta: azt a két ciprusi társaságot, amelyeken keresztül - a zágrábi ügyészség állítása szerint - Hernádi Zsolt Mol elnök-vezérigazgató megvesztegette Ivo Sanader volt horvát kormányfőt, valójában az orosz Gazprom ellenőrzi.

Bódis András, a Heti Válasz belpolitikai rovatvezetője a Gazprom közleményére reagálva az MTI-nek elmondta: a Gazprom közleménye nem áll ellentétben a Heti Válasz állításaival, sőt megerősíti, hogy az orosz nagyvállalat idén ősszel átvette a Mol-Ina-ügyben érintett ciprusi cégek irányítását.

Bódis szerint a Heti Válasz azt állította írásában, hogy a korábbi időszakban ezt a ciprusi hálózatot a Gazprom holdudvarába tartozó egyik orosz oligarcha használta. "Cikkünk fő állítása tehát az volt, hogy ez a ciprusi cégháló nem a Mol-hoz, hanem a Gazpromhoz, illetve korábban orosz oligarchákhoz tartozott" - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×