eur:
389.43
usd:
363.08
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

MOK: senki ne vállaljon orvosi tevékenységet Szlovákiában!

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) azt kéri a hazai orvosoktól, hogy ne vegyék figyelembe a szlovák kormányfő segítségkérését, ne helyettesítsék ottani kollégáikat, ne gyengítsék küzdelmüket. Nehezen áttekinthető, kaotikus és feszült a helyzet a szlovákiai kórházakban, miután több egészségügyi intézetben szerdán már nem jelentek meg munkahelyükön azok az orvosok, akik szeptemberben felmondtak munkáltatójuknak. Más intézetekben pedig a felmondások visszavonásának köszönhetően javult a helyzet.

Éger István, a MOK elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a kamara és a Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ) is szolidáris a helyzetük jobbításáért küzdő szlovák kollégákkal, és példátlannak, megengedhetetlennek nevezte a szlovák köztársasági elnök intézkedéseit, amelyek értelmében "erőszakot alkalmaznak" az ottani orvosokkal szemben.

A kamara elnöke kifejtette: miután szombat reggel érzékelte a szlovák államfő "erőszakra felhívó bejelentését", előterjesztést nyújtott be az Európai Uniós Orvosok Állandó Bizottságánál. Ezt a deklarációt az uniós közgyűlés, majd egy nappal később valamennyi nagy európai orvosszervezet aláírta. Ennek nyomán közösen fejezik ki tiltakozásukat a szlovák elnök felhívása ellen, egyúttal felszólítják, hogy a helyzet megoldására kizárólag békés eszközöket használjon.

A hazai helyzetről szólva Éger István megjegyezte, hogy a magyar rezidensek háromezerben szabták meg a felmondólevelek aktiválásához szükséges limitet, s véleménye szerint ezt teljesíteni kell. Ugyanakkor hangsúlyozta: megnyugtatónak ítélik, hogy a magyar döntéshozók nem szándékoznak szlovák kollégáik példáját követni és békés úton igyekeznek rendezni a magyar orvoskar egyre tarthatatlanabb helyzetét. Várakozással tekintenek a kedden bejelentett, a kormányzattal folytatandó tárgyalások elé - tette hozzá.

Éger István viszont azt is megjegyezte: az orvosok havi nettó 100 ezer forintos bérjavítása 100 milliárd forintot igényel, de a szerdán elfogadott költségvetési sarokszámokból nem látható ennek a forrása. "Minden ígéret dacára" továbbra is a törvényben garantált, közép- és hosszabb távon leírt anyagi előmenetelt tartják elfogadhatónak.

Az Uzsoki kórházban történt állítólagos események kapcsán azt mondta: "az orvoskar, amely hivatása folytán gyógyításra esküdött, legalább ilyen mértékben köteles a bizonyíthatóan menthetetlen betegek szenvedésének tőle telhető legnagyobb mértékű enyhítésére". Hozzátette, hogy ez a beteg és az orvos részéről egyaránt nagy bizalmat igényel, amely viszont alapjaiban rendült meg egy szerencsétlenül kommunikált, vélt vagy valós eset kapcsán.

A MOK mindenképpen megfontoltabb nyilvánosságra hozatalt és megfontoltabb médiaszereplést vár az ilyen jellegű ügyekben - közölte a kamara elnöke.

Éger István is szólt arról, hogy nem tudni, miért pont most került nyilvánosságra ez a történet. Ennek kapcsán viszont kiemelte: ha az ügy valóban megtörtént, akkor az, aki eddig hallgatott, bűnpártolást követett el, ha viszont nem történt meg, akkor rágalmazásról van szó.

A sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva Éger István azt mondta: nem tud arról, hogy az orvosi szaklapban megjelent cikk szerzője Márkus Attila Magyarországon orvosi tevékenységet végezne, a kamarának nem tagja.

Kaotikus a helyzet a szlovákiai kórházakban

Nehezen áttekinthető, kaotikus és feszült a helyzet a szlovákiai kórházakban, miután több egészségügyi intézetben szerdán már nem jelentek meg munkahelyükön azok az orvosok, akik szeptemberben felmondtak munkáltatójuknak. Más intézetekben pedig a felmondások visszavonásának köszönhetően javult a helyzet.

Megbízható adatok nem állnak rendelkezésre, mert mást mond az egészségügyi tárca, s mást az Orvosi Szakszervezeti Szövetség (LOZ). Ivan Uhliarik egészségügyi miniszter szerint szerda reggelig a mintegy 2400 szlovákiai kórházi orvosból, akiknek november 30-án lejár két hónapos felmondási idejük, mintegy 800 fogadta el a kormány kompromisszumos béremelési ajánlatát, s a szerdai nap folyamán pedig további néhány tucatnyian. A szakszervezetek szerint ezek az adatok nem felelnek meg a valóságnak, s a kompromisszumra hajlandó orvosok száma állítólag jóval kisebb. A nem egészen 100 szlovákiai kórházban összesen mintegy 6500 orvos dolgozik.

Az eperjesi kórházban szerdán 90 orvos nem jelent meg munkahelyén, aminek következtében az intézet több osztálya, működésképtelenné vált és zárva tartott. Nagyszombatban 64 orvos mondott fel, egyharmaduk munkahelyén sem jelent meg. A kórházigazgató közölte: a munkavégzésre való felszólítást rendőrségi úton kézbesítik az érintetteknek. A pozsonyi egyetemi kórházban és Besztercebányán számos orvos beteget jelentett, s otthon maradt. Súlyos a helyzet Zsolnán, ahol 92 orvos nem vonta vissza felmondását. Az igazgató a nap folyamán hivatalos úton mindenki számára elrendelte a kötelező munkafelvételt. Ugyanakkor Trencsénben a 144 felmondás egyharmadát szerda délig visszavonták. A kórház ennek ellenére gondokkal küszködik. Több kórházban szerdán nem végeztek műtéteket.

Tekintettel a kórházakban december elsejétől fenyegető orvoshiányra a kormány hétfő este szükségállapot kihirdetéséről döntött, amely 15 kórházat érintene. A béremelésen kívül az orvosok a kórházak részvénytársaságokká való átalakításának leállítását, néhány szakmai ágazati probléma megoldását - például a kórházak kedvezőbb finanszírozását, a személyi normatívák rendszerének bevezetését - követelik. Kompromisszumként a kormány 300 eurós béremelést ajánl, míg a szakszervezetek 707 eurós átlagos béremelést követelnek.

A szükségállapot bevezetéséről szóló kormánydöntés értelmében a munkahelyüket elhagyó orvosok büntetőeljárás terhe alatt munkavégzésre kötelezhetőek.

A szlovák egészségügyi miniszter a nap folyamán megerősítette: tárgyalások folynak a szomszédos országok szaktárcáival, hogy szükség esetén a határ menti kórházaik kezeljék a szlovákiai betegeket, illetve orvosokat küldjenek Szlovákiába. A morvaországi kórházak közölték, készek fogadni a rászorulókat. Leos Heger cseh egészségügyi miniszter levélben biztosította szlovák kollégáját a segítségről. A cseh szakszervezetek viszont arra szólították fel az orvosokat, hogy legyenek szolidárisak tiltakozó szlovák szaktársaikkal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban jár Amerika

Szép pluszban jár Amerika

Vegyes mozgásokat látunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×