eur:
388.94
usd:
363.4
bux:
68124.38
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Pálinkás József lett újabb három évre az Akadémia elnöke

Pálinkás Józsefet választotta újabb hároméves ciklusra a Magyar Tudományos Akadémia elnöki posztjára kedden az MTA 181. közgyűlése. Főtitkárként Németh Tamásnak szavazott újra bizalmat a közgyűlés újraválasztották Csépe Valéria főtitkárhelyettest, Dudits Dénes élettudományi, valamint Maróth Miklós társadalomtudományi alelnököt is. A természettudományi alelnöki posztra Szász Domokos Széchenyi-díjas matematikust választották meg.

A tisztségviselői megbízatások lejártának megállapítását követően zárt ülésen, elektronikus szavazással választotta meg új tisztségviselőit a Magyar Tudományos Akadémia Közgyűlése.

Pálinkás József mindenekelőtt köszönetét fejezte ki Kroó Norbertnek, aki 12 éven át szolgálta az Akadémiát, először a tudós társaság főtitkáraként, majd alelnökeként. Zárszavában arra kérte a közgyűlést, hogy ugyanolyan támogatásban részesítse az akadémiai kutatóhálózat megújítását szolgáló terveit, mint amilyennel újraválasztotta őt az MTA elnöki posztjára.

A terveket sorolva elmondta, hogy mindenekelőtt csökkenteni kell az MTA-hoz tartozó költségvetési intézmények számát. "Ötvenkilenc költségvetési intézet tartozik az Akadémiához" - hangsúlyozta Pálinkás József, aki szerint tarthatatlan, hogy 20 fős kutatói létszámmal rendelkező intézet ugyanolyan státust élvezzen, mint az ELTE vagy a Debreceni Egyetem.

Mint kifejtette, Magyarországon ezer fő lakosra kevés kutató jut."Szó sincs a kutatói létszám csökkentéséről. Növelni kell a kutatók számát, de sokkal korszerűbb, hatékonyabb szervezeti struktúra keretein belül. Ha sikeresek leszünk, ezt a három évet egy megújult kutatóhálózattal zárjuk, ha nem sikerül, ez a három év is kudarcra van ítélve" - mondta az elnök, aki decemberre összehívta az MTA rendkívüli közgyűlését.

Hozzátette: nincsenek leírt tervek, az egész tagság részvételével, közös gondolkodás eredményeként szeretné megújítani az MTA kutatóhálózatát, amelyek megfelelnek a nyugati mintájú kiválósági intézetek kritériumának. "Alakítsuk úgy át intézeteiket, hogy fenntarthatók és sikeresek legyenek" - fogalmazott Pálinkás József.

Korábban az elnök arról beszélt, hogy az Akadémia csak kutatási és fejlesztési koncepciójának megvalósításával képes hozzájárulni az ország társadalmi és gazdasági céljainak teljesüléséhez. Mint kifejtette, várhatóan tovább nehezednek a gazdálkodás körülményei és a hazai kutatási pályázati lehetőségek - az OTKA-programok (Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok) kivételével - tovább szűkülnek. Különösen súlyosan érintené az akadémiai kutatóhelyeket a pályázati rendszer olyan átalakulása, amely nem támogatná a kutatóhelyek pályázóként való részvételét, azaz a kutatóintézetek a kiírási feltételek miatt a pályázatokon kedvezményezettként nem indulhatnának.

"Az Akadémia kutatóhálózatában folyó kutatások finanszírozásának változatlanul meghatározó tényezője kell, hogy legyen a pályázati forrásokból megszerezhető támogatás és ehhez a hazai és nemzetközi pályázatokon való eredményes részvétel" - mondta.

Az MTA jövő évi költségvetési céljait sorolva Pálinkás József kiemelte a kutatóhálózat személyi és tárgyi feltételeinek megújításának szükségességét. Az MTA jövő évi költségvetési támogatási igényeit ismertetve elmondta: az Országgyűlés által 2011-re elfogadott 37,167 milliárd forinthoz képest 6,9 milliárd forint többletre van szükség. Ebből az MTA fejlesztésére 5,1 milliárd forint, az OTKA programok fejlesztésére pedig 1,8 milliárd szükséges.

Az előterjesztést részletezve, kiemelte, hogy a kutatás tárgyi feltételeinek fejlesztésére 2 milliárd forint szükséges.

"Az kutatóhálózat által használt ingatlanok általános állapota mára több helyen elérte azt a kritikus határt, amely a kutatómunkát veszélyezteti, a gép- és műszerállomány az elmúlt évek fejlesztéseinek gazdasági okokra visszavezethető elmaradása miatt jelentős mértékben elavult és használhatósági szintje jelenleg a kritikus 25 százalékos hatás alatt van. A legkritikusabb a helyzet a matematikai és a természettudományi területen, ahol ez a mérték 16,4 százalékos. A tervezett fejlesztés 20-30 évvel növelhetné az épületek hasznos élettartamát, továbbá érzékelhetően javíthatná a kutatóhálózat gép- és műszerállományának színvonalát, korszerűségét" - emelte ki Pálinkás József.

A fiatal tehetséges kutatók ígéretes kutatási pályázatai támogatását célzó Lendület-program bővítésére 800 millió forintot kér az MTA.

"A Lendület az Akadémia sikeres, a társadalom, a kormányzat és a gazdaság szereplőinek támogatását egyaránt bíró program. Célja a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteinek dinamikus megújítása. (...) Ahhoz, hogy a program jelentős áttörést hozzon néhány éven belül, évente legalább tíz sikeres kutató számára kellene lehetőséget teremteni nemzetközi élvonalhoz tartozó kutatási témában dolgozó kutatócsoport létrehozására" - mutatott rá Pálinkás József.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×