eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

MSZP: Schmitt Pál ne írja alá az alkotmányt

Az MSZP levélben kéri Schmitt Pál köztársasági elnököt, hogy ne írja alá az új alkotmányt és "azokat a megszorító csomagokat tartalmazó törvényeket, amelyek arra vonatkoznak, hogy az emberek még rosszabbul éljenek" - mondta Török Zsolt, a párt szóvivője szombaton, Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az MSZP szóvivője, aki Sass Szabolccsal, a Societas elnökével közösen, a szakszervezetek szombat délutánra hirdetett demonstrációjának színhelye közelében található postánál tartotta sajtótájékoztatóját, egy a Nemzeti Konzultáció során kiküldött kérdőívet dobott be a postaládába, amelynek borítékjára a feladóhoz "Az emberek"-et írták.

Török Zsolt elmondta: azért írták a levelet, hogy az államfő döntse el, "az emberek embere, vagy Orbán embere kíván lenni". A politikus szerint ugyanis a köztársasági elnök az elmúlt időszakban minden egyes törvényt aláírt, amely az emberek "megnyomorítását, kifosztását" szolgálta, valamint "az alkotmány, illetve a demokrácia csorbítására tett kísérleteket".

Ezek közé sorolta az Alkotmánybíróság jogkörét korlátozó, a nyugdíj-megtakarítások "lenyúlására" szolgáló, a sztrájkjogot korlátozó, az "igazságtalan adórendszerről" szóló jogszabályokat, és a médiatörvényt is.

A politikus hangoztatta, hogy az "Orbán-kormány elfogadott" egy igazságtalan adórendszert, amelynek következtében nemcsak az emberek zsebében marad kevesebb pénz, hanem a költségvetésen is lyukat ütött. Emiatt a lyuk miatt vált szükségessé "a megszorító csomag, amelyet az Orbán-kormány most be kíván vezetni" - húzta alá.

Sass Szabolcs szerint az "Orbán Viktor és kormánya egy új pártállamot kíván építeni az új alkotmánnyal", ezért a Societas is arra kéri az államfőt, hogy ne írja alá az alaptörvényt.

A sajtótájékoztatón elhangzott egyik kérdés azt firtatta, hogy Kivágó Iván Györgyné családi cége sajtóinformációk szerint korábban közel húszmillió forintot kapott a Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelő cégétől. Török Zsolt azt felelte, hogy "Papcsák Ferencnek is el kell számolnia azzal a nyolcvanmillió forinttal, amit a haverjainak és a barátainak osztott ki". Ismételt kérdésre azt mondta, hogy ebben az ügyben az újságíró forduljon az illetékesekhez.

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 07:20
×
×
×
×