Inforádió

Meghallgatom Élő adás

MSZP: Schmitt Pál ne írja alá az alkotmányt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az MSZP levélben kéri Schmitt Pál köztársasági elnököt, hogy ne írja alá az új alkotmányt és "azokat a megszorító csomagokat tartalmazó törvényeket, amelyek arra vonatkoznak, hogy az emberek még rosszabbul éljenek" - mondta Török Zsolt, a párt szóvivője szombaton, Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az MSZP szóvivője, aki Sass Szabolccsal, a Societas elnökével közösen, a szakszervezetek szombat délutánra hirdetett demonstrációjának színhelye közelében található postánál tartotta sajtótájékoztatóját, egy a Nemzeti Konzultáció során kiküldött kérdőívet dobott be a postaládába, amelynek borítékjára a feladóhoz "Az emberek"-et írták.

Török Zsolt elmondta: azért írták a levelet, hogy az államfő döntse el, "az emberek embere, vagy Orbán embere kíván lenni". A politikus szerint ugyanis a köztársasági elnök az elmúlt időszakban minden egyes törvényt aláírt, amely az emberek "megnyomorítását, kifosztását" szolgálta, valamint "az alkotmány, illetve a demokrácia csorbítására tett kísérleteket".

Ezek közé sorolta az Alkotmánybíróság jogkörét korlátozó, a nyugdíj-megtakarítások "lenyúlására" szolgáló, a sztrájkjogot korlátozó, az "igazságtalan adórendszerről" szóló jogszabályokat, és a médiatörvényt is.

A politikus hangoztatta, hogy az "Orbán-kormány elfogadott" egy igazságtalan adórendszert, amelynek következtében nemcsak az emberek zsebében marad kevesebb pénz, hanem a költségvetésen is lyukat ütött. Emiatt a lyuk miatt vált szükségessé "a megszorító csomag, amelyet az Orbán-kormány most be kíván vezetni" - húzta alá.

Sass Szabolcs szerint az "Orbán Viktor és kormánya egy új pártállamot kíván építeni az új alkotmánnyal", ezért a Societas is arra kéri az államfőt, hogy ne írja alá az alaptörvényt.

A sajtótájékoztatón elhangzott egyik kérdés azt firtatta, hogy Kivágó Iván Györgyné családi cége sajtóinformációk szerint korábban közel húszmillió forintot kapott a Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelő cégétől. Török Zsolt azt felelte, hogy "Papcsák Ferencnek is el kell számolnia azzal a nyolcvanmillió forinttal, amit a haverjainak és a barátainak osztott ki". Ismételt kérdésre azt mondta, hogy ebben az ügyben az újságíró forduljon az illetékesekhez.