eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Távoznia kell a felcsúti polgármesternek

Jóváhagyta a Fejér Megyei Bíróság a képviselő-testület döntését, amely menesztette tisztségéből Varga György Felcsút független polgármesterét. A bírósági végzés nyomán időközi választás lesz Felcsúton.

Az ügyet nem peres eljárásban, háromtagú bírói tanács tárgyalta - közölte Gieszné Boda Orsolya, a megyei bíróság szóvivője.

Felcsút képviselő-testülete - egy tavaly december 24-én hatályba lépett törvénymódosítás alapján - február 28-án határozott a települést 2002 óta irányító polgármester megbízatásának megszüntetéséről.

Az önkormányzati törvény módosítása szerint ugyanis meg kell szüntetni annak a polgármesternek a megbízatását is, akinek köztartozása van, s azt a felszólítást követő 60 napon belül nem rendezi.

Varga György polgármester bíróságon támadta meg a képviselő-testület döntését. A hatályon kívül helyezésre irányuló kérelme szerint arról, hogy vele szemben összeférhetetlenség áll fenn, csak 2011 februárjában értesült.

Az adóhatóság a végrehajtási eljárással akkor kereste meg a jegyzőt a polgármester tulajdonában levő ingatlanra vonatkozó adó- és értékbizonyítvány adatainak megküldése végett - tájékoztatott a bírósági szóvivő.

A polgármester - keresetlevele szerint - az értesülést követően, öt napon belül fizetési könnyítés iránti kérelmet nyújtott be az adóhivatalhoz, s a képviselő-testület ezért nem dönthetett volna megbízatásának megszüntetéséről.

A bíróság adatokat kért be, s azok alapján megállapította: az APEH 2009. június 10-én már tájékoztatta a polgármestert arról, hogy az adóhatósággal szemben meg nem fizetett tartozása van, s ezt a tájékoztatót ő 2009. június 15-én kézhez is vette - mondta Gieszné Boda Orsolya.

A szóvivő közlése szerint a bírósághoz benyújtott kérelemhez a polgármester nem csatolt olyan okiratot, amelyben részletfizetést, vagy fizetési halasztást engedélyeztek volna a számára. A fennálló köztartozást március 7-én befizette.

A bíróság megállapítása szerint, miután a polgármester már 2009. június 15-én tudomást szerzett arról, hogy köztartozása van, nem volt helytálló az a nyilatkozata, amely szerint csak idén februárban értesült arról.

A törvénymódosítás hatályba lépésekor - 2010. december 24-én - már fennállt a köztartozása, s azt a módosítás hatályba lépésétől számított 60 napon belül rendeznie kellett volna, ami nem történt meg.

A képviselő-testület határozata tehát jogszerű volt, mert a döntés meghozatalának időpontjában fennállt az összeférhetetlenség - tájékoztatott a bíróság szóvivője. Azt pedig, hogy a köztartozást utólagosan megfizette, azért nem vehette figyelembe a bíróság, mert azt kellett vizsgálnia: a képviselő-testületi döntés idején "a helyzet fennállt-e", s az utólagos megfizetés nem érintette a képviselő-testületi határozat jogszerűségét - tette hozzá.

A polgármesternek azt a kérését, hogy személyesen hallgassák meg, a bíróság azért nem teljesítette, mert jogkérdésben kellett döntenie, ahhoz pedig nem szükségesek a személyesen előadottak - mondta a bírósági szóvivő.

Felcsúton ezután időközi polgármester-választást kell kiírni. A helyi választási bizottság pénteken, vagy hétfőn dönt a voksolás időpontjáról. A választást a döntést követő négy hónapon belül kell megtartani - nyilatkozta Petrin László jegyző.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×