eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Különös párharcok az önkormányzati választáson

Lezárult a jelöltállítás szakasza, Budapesten 82 jelölt indul a 23 polgármesteri posztért. Ebben a kategóriában csak 8 hölgy méretteti meg magát, igaz, három fővárosi kerületben két-két nő is indul. Országosan a Fidesz újabb rekordot ért el: a csökkentett önkormányzati létszám mellett is minden idők legtöbb jelöltjét állítja csatasorba, több mint 8 ezret. A Jobbik közel került az MSZP-hez, de a politikailag fontos helyeken még jelentős lemaradásban van a radikális párt. A jelöltállítás leginkább az LMP-t küldte padlóra - vélekedik Török Gábor politikai elemző.

Péntek délután lejárt az ajánlószelvények gyűjtésére rendelkezésre álló idő. A hivatalos honlapra folyamatosan kerülnek fel az indulók, de számos helyen már nem várhatók lényeges változások.

A főváros 23 kerületében összesen 82 polgármesterjelölt indul

A főváros 23 kerületében összesen 82 polgármesterjelölt indul az október 3-ai önkormányzati választáson az Országos Választási Iroda (OVI) szombat hajnali adatai szerint. A jelöltállítás határideje lejárt, jelölt csak az lehet, aki eddig leadta az összegyűjtött, szükséges számú ajánlószelvényeit.

A www.valasztas.hu/ honlap folyamatosan frissülő összesítése szerint kerületenként jellemzően három vagy négy jelölt méreti majd meg magát, ám a X. és a XIV. kerületben öten versengenek a polgármesteri posztért. Egyetlen helyen, a XIII. kerületben csak ketten indulnak a kerületvezetői székért.

A legjellemzőbb, hogy a Fidesz-KDNP, az MSZP, a Jobbik és az LMP jelöltjei indulnak egymás ellen.

A X. kerület az egyik hely, ahol öt jelölt indul; itt a négy említett párton kívül a jelenlegi (volt szocialista) polgármester, Verbai Lajos függetlenként méretteti meg magát. Rajta kívül csak egy független polgármesterjelölt indul még, a XXII. kerületben Szirtes Edit. A X. kerületi polgármesterjelöltek közül kettő (LMP és Jobbik) esetében szombat reggelig még nem döntött a választási bizottság.

A 82 polgármesterjelölt között a nők aránya a 10 százalékot sem éri el; mindössze nyolcan indulnak el, az OVI adatai szerint az I., a VI. a XI., a XVI. és a XXII. kerületben (az I.-ben, a VI.-ban és a XXII-ben azonban ketten is).

Hat polgármesterjelölt indul civil szervezet támogatásával, közülük öt "helyi", kerületi érdekképviseletre szerveződött. Egy országos civil szervezet állított polgármesterjelöltet, a Seres Mária nevével fémjelzett Civil Mozgalom Egyesület, a főváros XVIII. kerületében.

A jelöltállítás határideje péntek délután négy órakor járt le, ajánlószelvényt is csak eddig az időpontig lehetett gyűjteni. Az összegyűjtött, de le nem adott ajánlószelvényeket pedig hétfőig kell megsemmisíteni.

Négyen indulnak Pécs polgármesteri székéért

Négyen versengenek a polgármesteri tisztségért Pécsen az október 3-i önkormányzati választásokon.

A jelenlegi polgármester, a fideszes Páva Zsolt mellett Meixner Andrást, az MSZP, Gyimesi Gábort, a Jobbik és Keresztes László Lórántot, az LMP jelöltjét is nyilvántartásba vették. Az őket jelölő pártok a baranyai megyeszékhely mind a 19 egyéni választókörzetében indíthatnak jelöltet, a mandátumok sorsába három helyen a Nemzeti Demokraták Pécs Egyesület, egy kerületben pedig egy független induló is beleszólhat.

Jobbik és LMP: nincs polgármesterjelölt Veszprémben


A Jobbik Magyarországért Mozgalom és a Lehet Más a Politika polgármesterjelöltjének nem sikerült összegyűjtenie a megfelelő számú (minimum 964) ajánlószelvényt Veszprémben, így e két párt nem indíthatja jelöltjét a tisztségért - tájékoztatta Mohos Gábor, Veszprém aljegyzője, a helyi választási iroda vezetőhelyettese pénteken az MTI-t.

Elmondta: mindkét párt leadta ugyan pénteken az összegyűjtött ajánlószelvényeket, de számuk jóval kevesebb volt a nyilvántartásba vételhez szükségesnél. Így három polgármesterjelölt versenghet a választáson a tisztségért: Porga Gyula (Fidesz-KDNP), Hartmann Ferenc (MSZP) és Molnár Ernő (Lokálpatrióták Egyesülete).

Hárman indulnak Lázár János ellen Hódmezővásárhelyen

A Hódmezővásárhelyt 2002 óta irányító Lázár János ellen hárman is indulnak a város polgármesteri posztjáért.

A valasztas.hu adatai szerint a Fidesz országgyűlési frakcióját vezető politikuson kívül a helyi választási bizottság polgármesterjelöltként vette nyilvántartásba Kis Andreát (MSZP), Molnár László Vilmosnét (Jobbik), valamint Havránek Ferencet (Zöld Demokraták-Zöld Baloldal - Zöldek Szövetsége).

A megyei jogú város mind a tíz egyéni választókörzetében indít jelöltet a Fidesz-KDNP, az MSZP, a Zöld Baloldal, és már a Jobbik kilenc jelöltjét is nyilvántartásba vette a helyi választási bizottság.

Száznál többen indulnak képviselőségért Miskolcon

Négy párt, illetve egyesület indít képviselőjelöltet Miskolcon az októberi helyhatósági választáson a város valamennyi választókerületében; a húsz posztért több mint százan szállnak ringbe - tájékoztatta Veres László, a miskolci városháza szóvivője az MTI-t pénteken.

A Fidesz-KDNP pártszövetség, az MSZP, a Jobbik és a Szemléletváltást Miskolcon Egyesület egyaránt 20-20 képviselőjelöltet állított a borsodi megyeszékhelyen. A Civil Mozgalom Egyesület 5 jelöltjét, a Lehet Más a Politika (LMP) 13 jelöltjét vették nyilvántartásba, valamint 6 független jelöltet is.

Az LMP egy, és a Magyar Kommunista Munkáspárt két jelöltjének nyilvántartásba vétele még döntésre vár, a Helyi Választási Bizottság vasárnap határoz róluk.

A képviselőjelöltek között nincs MDF-es és SZDSZ-es.

Miskolc polgármesteri posztjáért egyébként négyen indulnak: Szegedi Márton (Jobbik), Hircsu Ákos (Szemléletváltást Miskolcon Egyesület), Kriza Ákos (Fidesz-KDNP) és Káli Sándor (MSZP). Kriza Ákos és Káli Sándor négy évvel ezelőtt is indult, akkor Káli Sándor nyert.

Öt polgármesterjelöltre szavazhatnak a székesfehérváriak

Öt polgármesterjelölt közül választanak városvezetőt október 3-án a székesfehérváriak - közölte a helyi választási iroda helyettes vezetője.

Laczi Zoltán tájékoztatása szerint a helyi választási bizottság péntek esti ülésén polgármesterjelöltként nyilvántartásba vette Fertő Lászlót, a Civil Mozgalom, Cser-Palkovics Andrást, a Fidesz, Gál Péter Pált, a Jobbik, Márton Zoltánt, az MSZP és Juhász Lászlót, a Válasz - Független Civilek Magyarországért jelöltjét.

A Civil Mozgalom színeiben induló Fertő László a Fidesz egyik városi alapító tagja, 1998 és 2002 között a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke volt. A Fidesz, a Jobbik, az MSZP és a Válasz polgármesterjelöltje önkormányzati képviselőként jelenleg is részt vesz a közgyűlés munkájában.

Székesfehérváron a Civil Mozgalom, a Fidesz, a Jobbik, az MDF, az MSZP és a Válasz 14 választókerületben állított jelöltjeit nyilvántartásba vette a választási bizottság, továbbá az LMP két képviselőjelöltjét, valamint két független képviselőjelöltet is.

Győrben három polgármesterjelölt lesz

Három polgármesterjelölt versenghet Győrben egy hónap múlva az önkormányzati választáson - közölte a megyeszékhely jegyzője, a választási bizottság elnöke pénteken.

Borkai Zsoltot (Fidesz-KDNP) és Hegyi Zoltánt (MSZP) már nyilvántartásba vették, Vörös Gyula (Jobbik) ügyében a nap folyamán döntenek, de a leadott ajánlószelvények száma alapján nem látszik kétségesnek az ő indulása sem - mondta el Lipovits Szilárd. Tájékoztatás szerint ez a három jelölőszervezet, valamint a Pro Urbe Egyesület tudott valamennyi egyéni választókerületben jelöltet állítani, mellettük a Győri Nők Független Szervezete indíthatja emberét hat vagy hét körzetben.

Sopronban négy polgármester-jelölt indulhat

Sopronban négyen adták le a polgármester-jelöltséghez szükséges számú ajánlószelvényeket - hangzott el a helyi választási bizottság pénteki ülésén.

A várost 2006 óta irányító Fodor Tamás (Fidesz-KDNP) mellett Gőbl Gábor (Jobbik) és Nagy Tamás (Városvédők Összefogtunk Sopronért Egyesület) mellett a függetlenként induló, korábban az MSZP által támogatott egykori polgármester, Walter Dezső kvalifikálta magát - mondta el az MTI-nek Dobos József jegyző.

A Fidesz-KDNP, a Jobbik, az MSZP és a városvédők tudtak mind a 12 egyéni körzetben jelöltet állítani, független indulóknak három, az SZDSZ-nek és a Civil Mozgalomnak egy helyen sikerült ez - közölte.

A Jobbik a rosszabbik listát adta le Kaposváron?

A Jobbik két listát adott le a megyei területi és kettőt a kaposvári választási irodának péntek délután négy órai leadási határidőig; a választási bizottságok döntésére vár, hogy melyiket veszik nyilvántartásba, ugyanis a választási törvény szerint egy párt csak egy listás jelölést adhat le.

Lukács Zoltán, a Somogy megyei választási iroda jogi helyettese az MTI-nek elmondta: pénteken kaptak egy megyei listát a Jobbiktól, később a párt kampányfőnöke telefonon azt kérte, hogy tekintsék azt semmisnek, újat adnak be. Tudomása szerint az elsőként beadott lista vezetőjének személyével volt gond - jegyezte meg az iroda munkatársa.

A kaposvári választási irodához ugyancsak két kompenzációs listát adtak be a Jobbik nevében - közölte Kéki Zoltán az MTI-vel.

A második leadása után a Jobbik képviselője beadványában azt kérte, hogy a korábbi kompenzációs listát tekintsék semmisnek - tette hozzá a választási iroda vezetője.

Az illetékes választási bizottságok várhatóan hétfőn döntenek a vitatott listákról.

Az LMP nem tudott polgármester-jelöltet állítani Nyíregyházán

A parlamenti pártok közül a Lehet Más a Politika (LMP) nem tudott polgármesterjelöltet állítani Nyíregyházán - közölte Gál György, a város aljegyzője, a helyi választási iroda helyettes vezetője pénteken.

A péntek délutáni határidőig a helyi választási bizottság egyedül Nagy Lászlót, az MSZP polgármesterjelöltjét vette hivatalosan nyilvántartásba a szükséges számú ajánlószelvények és a választási bizottság döntése alapján - mondta a tisztségviselő. Hozzátette: elegendő ajánlószelvényt nyújtott be Kovács Ferenc, a Fidesz-KDNP, valamint Gyüre Csaba, a Jobbik Magyarországért Mozgalom polgármesterjelöltje is, de az indulásuk elfogadását a választási bizottságnak még hivatalos döntéssel meg kell erősítenie.

Rajtuk kívül más polgármesterjelölt nem adott le ajánlószelvényeket Nyíregyházán, így Priksz Gábor, az LMP előzetesen megnevezett indulója, civilszervezeti menedzser sem, ami azt jelentheti, hogy nem tudta a kellő számú szelvényt összegyűjteni - hangsúlyozta Gál György.

Nyíregyháza korábbi MSZP-s polgármestere, Csabai Lászlóné a nyugdíjkorhatárt elérve bejelentette visszavonulását, nem jelöltette magát a tisztségre.

Négy szervezet listáját vették nyilvántartásba Szabolcsban

Négy szervezet jelöltlistáját vették nyilvántartásba Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a térségi önkormányzati közgyűlés tagjainak október 3-i megválasztásához - közölte Fazekas János megyei főjegyző pénteken.

A Fidesz-KDNP, az MSZP, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, valamint a Összefogás Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Felemelkedéséért Szövetség adott be megfelelő számú ajánlószelvényt, és jelöltjeik közül választhatják majd meg a 26 tagú testületet a szavazók - mondta a területi választási iroda vezetője.

Hozzátette: a parlamenti pártok közül a Lehet Más a Politika nem nyújtott be listát a péntek délutáni határidőig, bár az információk szerint gyűjtött ajánlószelvényeket a megyében. Fazekas János azt is elmondta, hogy kik a pártok listavezetői, megyei közgyűlési elnökjelöltjei.

A Fidesz-KDNP Seszták Oszkárt, a jelenlegi megyei önkormányzati elnököt, az MSZP Veres János volt pénzügyminisztert, a Jobbik Bakó Józsefet, a párt szabolcsi alelnökét, míg az Összefogás Szövetség Helmeczy László ügyvédet, a közgyűlés 1999-2002 közötti elnökét, volt MLSZ-alelnököt nevezte meg első helyen az indulók között.

Kecskemét: csak a Fidesz-KDNP és az MSZP tudott polgármesterjelöltet állítani

Kecskeméten a parlamenti pártok közül a Fidesz-KDNP és az MSZP tudott polgármesterjelöltet állítani, míg a Lehet Más a Politikának (LMP) és a Jobbik Magyarországért Mozgalomnak nem sikerült elegendő ajánlószelvényt összegyűjtenie.

A választási iroda pénteken, a jelöltállításra törvényben meghatározott határidő letelte után, azt közölte az MTI-vel: Kecskeméten a Fidesz-KDNP és az MSZP állított polgármesterjelöltet, akiket a választási bizottság már korábban nyilvántartásba vett.

Korábban az LMP Vágó Gábor országgyűlési képviselőt indította jelöltként, de a parlamenti pártnak nem sikerült összegyűjtenie a szükséges számú ajánlószelvényt. A Jobbik is megnevezte a polgármesterjelöltjét, de nem adtak le a nevére kiállított ajánlószelvényt péntek délután 16 óráig.

Kecskemét 15 egyéni választókerületének mindegyikében a Fidesz-KDNP, az MSZP és az LMP tudott képviselőjelöltet állítani, de az utóbbi pártnak több jelölje még a választási bizottság döntésére vár. A Jobbik hét választókerületben állított jelöltet, a Magyar Kommunista Munkáspárt három, míg az MDF két helyen állított jelöltet.

Négyen versenghetnek Érd polgármesteri székéért

Négy polgármesterjelöltet vettek nyilvántartásba Érden, miután mindannyian a határidőn belül leadták a megfelelő számú ajánlószelvényt, és azokat már ellenőrizték is - tudta meg az MTI a helyi választási irodától.

A megyei jogú városban a Fidesz jelöltje a jelenlegi polgármester, T. Mészáros András , míg a Közérdek- MSZP Döcsakovszky Bélát indítja (a jelölt 2002 és 2006 között már irányította a várost).

Sikerült elegendő mennyiségű ajánlószelvényt összegyűjtenie egy új helyi szerveződés, a 2030 - A Mi Irányítószámunk Egyesület színeiben megméretésre vállalkozó polgármesterjelöltnek, Csőzik Lászlónak is. Csőzik jelenleg az érdi önkormányzat SZDSZ-es képviselője, illetve a város egyik alpolgármestere.

Az október 3-ai választás negyedik érdi polgármesterjelöltje Horváth András (független), a Fidesz- KDNP korábbi kampányfőnöke, a Fidesz és a KDNP tagja, aki jelenleg az érdi önkormányzat KDNP-frakciójában tevékenykedik.

Több mint 15 ezer kisebbségi jelöltet jelentettek be


Több mint 15 ezer kisebbségi jelöltet jelentettek be a jelölőszervezetek az október 3-ai települési kisebbségi választásra - derül ki az Országos Választási Iroda (OVI) internetes tájékoztató oldalának péntek délutáni adataiból.

A kisebbségi jelöltek bejelentésére pénteken 16 óráig volt lehetőségük a jelölőszervezeteknek. A választási bizottságok döntéseit a jelöltek nyilvántartásba vételéről a bizottságok mellett működő választási irodák rögzítik a választási informatikai rendszerben, és az adatok így jelennek meg az OVI honlapján.

Mindezek alapján tehát, bár a határidő 16 órakor lejárt, a www.valasztas.hu oldalon még egy ideig folyamatosan frissülnek a jelöltek számára vonatkozó adatok.

Az este 6 órás adatok szerint 15.733 jelöltek jelentettek be a 13 kisebbség jelölőszervezetei. A legtöbb jelöltet a cigány kisebbségi választásra állították, 10.102-t, a második legtöbb jelöltet, 2.218-at, pedig a német kisebbség választására.
A szlovák kisebbség választására jelenleg 655 jelölt van, a horvátra 641, a románra 479, a ruszinra 426, a lengyelre 250, a szerbre 226, a görögre 222, az örményre 187, bolgár kisebbség választására 182, az ukránra 97, a szlovénra pedig 48.

A kisebbségi választásra a jelölteknek nem kellett ajánlószelvényeket gyűjteniük.

Az augusztus 9-i határidőig 1.255 településen tűztek ki cigány kisebbségi választást, 422-n németet, 126-on horvátot, 126-on szlovákot, 76-on ruszint, 72-n románt, 49-en lengyelt, 48-on szerbet, 41-en bolgárt, 39-en örményt, 37-en görögöt, 23-on ukránt és 13 településen szlovént.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×