eur:
392.12
usd:
366.41
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Gyurcsány megint a becsapott országról beszél

A kormány első száz napjának leteltével Gyurcsány Ferenc volt kormányfő is értékeli az Orbán-kabinet munkáját. A volt szocialista pártelnök-miniszterelnök szerint utódja becsapta az országot.

Gyurcsány Ferenc blogjának keddi bejegyzésében úgy gondolja, hogy Orbán Viktor és kormányának első száz napja után nem a jelenlegi miniszterelnök értékelése a legfontosabb, hanem az ország véleménye. Ezért Gyurcsány Ferenc rögtön kijelenti: "Orbán Viktor és a Fidesz becsapta Magyarországot".

Állítása igazolására a volt szocialista pártelnök írásában sorra veszi a gazdasági változásokat. "Azonnali nagyarányú adócsökkentést ígértek. Ezzel szemben az új kormány adóintézkedései összességében növelik az összes beszedett adót. Ráadásul miközben a munkabért terhelő járulékcsökkentésről szónokoltak, most mégis a vállalatok nyereségadóját csökkentették. Ettől nem lesz több munkahely" - írja Gyurcsány Ferenc.

A gazdasági ígéretekről szólva a volt kormányfő kitér arra is, hogy "Idén tavasszal a miniszterelnök elképzelhetetlennek tartotta az egykulcsos személyi jövedelemadót. Most azt mondja, hogy mindenki 16 százalékot fog fizetni. Ez a rendszer sok tízezer forintot ad a tehetősebbeknek, és sok ezret vesz el az átlag körül vagy az alatt keresőktől" - állítja Gyurcsány Ferenc. Majd hozzáteszi: "Ezzel az adóval ő és a hozzá hasonlók jól járnak, a többség meg rosszul."

A volt miniszterelnök ír a devizahitelesekről is."Segítséget ajánlottak a devizahiteleseknek, ezzel szemben ma az átlagos devizahiteles nagyjából tízezer forinttal fizet többet hitele után, mint a kormányváltás előtt. Azt állították, hogy ha ők kormányoznak, akkor olcsóbb lesz az országot finanszírozni. Ma ennek az ellenkezőjét látjuk: növekedtek a kamatok, gyengébb lett a forint. Ezért ma nem kevesebbet, hanem többet költünk az államadósság finanszírozására, mint kormányváltás előtt."

Ezután Gyurcsány Ferenc azt rója föl utódjának, hogy "pénzt ígértek fűnek-fának, a rendőrségnek, a kórházaknak, az iskoláknak, ennek a pénznek ma semmi nyomát nem látjuk. Párbeszédről és együttműködésről papolnak, de a miniszterelnöknek több ideje van focimeccsre járni, mint a munkavállalók képviselőivel találkozni. A köztisztviselők fokozott megbecsülését ígérték, ezzel szemben mára a köztisztviselők úgy vághatók ki munkahelyeikről, mint ha éppen bűnözők lennének."

A volt kormányfő emlékeztet: Orbánék "ellenzékben még oligarchákat láttak mindenütt, most meg a legkisebb szégyen nélkül ültetnek be gazdasági vezető pozícióba volt pénztárnokuk és kedvenc bankárjuk körébe tartozó embereket.
Egy szót nem szóltak arról, hogy a harmadik köztársaság alkotmányát sutba vágó forradalmi törvénykezésre készülnek, sem arról, hogy valamennyi független intézmény élére saját pártkatonáikat ültetik."

Blogbejegyzését az őszödi beszéddel elhíresült egykori szocilista miniszterelnök egy idézettel zárta, miszerint: ""Mindig becsaphatsz néhány embert; néha becsaphatsz minden embert; de mindig nem tudsz becsapni minden embert."

(A teljes bejegyzést elolvashatja itt.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×