eur:
388.7
usd:
361.71
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Politikai nagyágyúk kerülnek ki a Parlamentből

Hetvenhét jelenlegi országgyűlési képviselő már biztosan nem lesz ott a következő Parlamentben, hiszen neki sem vágtak a küzdelmeknek. Többen közülük már 20 éve koptatták az országházi széksorokat, most azonban búcsút intenek a falaknak. Vannak, akik önként, de akadnak olyanok is, akik kényszerből, mivel pártjuk nem állította őket csatasorba.

Béki Gabriella (SZDSZ), Eörsi Mátyás (SZDSZ), Gál Zoltán (MSZP), Hankó Faragó Miklós (SZDSZ), Horn Gyula (MSZP), Katona Béla (MSZP), Kuncze Gábor (SZDSZ), Magyar Bálint (SZDSZ), Mádi László (Fidesz), Medgyasszay László (KDNP), Pető Iván (SZDSZ) és Világosi Gábor (SZDSZ) két évtized után hagyja abba a parlamenti politizálást. Érdekes eset Csapody Miklósé, aki nem szerepel ezen a listán, hiszen az MDF színeiben újra elindult, de még az első forduló előtt visszalépett, ezért ő is 20 év után köszön el.

A szabad demokraták közül többen már korábban visszavonultak, Béki Gabriella, Kuncze Gábor és Pető Iván már hónapokkal ezelőtt bejelentette, hogy felhagy az aktív politizálással, míg Horn Gyula tartósan beteg, Mádi Lászlót pedig pártja akadályozta meg az indulásban a Fidesszel ellentétes álláspontjának hangoztatása miatt. Gyakorlatilag a "csúcson" hagyja abba Katona Béla, aki az Országgyűlés elnökeként fejezi be pályafutását. Világosi Gábor is parlamenti alelnöki pozícióból vonul vissza.

A szocialista Gál Zoltán a fiával - Gál J. Zoltánnal - együtt hagyja el az országos politika színpadát. Búcsút int Mécs Imre is, aki minden eddigi ciklusban jelen volt - négyszer SZDSZ-esként, legutóbb MSZP-listáról. Õt két alkalommal utólag hívták be, mindkétszer Demszky Gábor lemondását követően, így kevés híján neki is megvan a 20 éve.

Tizenhat év után nem szállt újra ringbe az MSZP-frakció jó néhány tagja - a korábbi miniszter Baráth Etele, Csákabonyi Balázs, a még Horn-kormányban államtitkár-miniszter Csiha Judit, a négyszeres egyéni győztes Faragó Péter, Farkas Imre és Gyárfás Ildikó, a háromszoros befutó Herbály Imre, a szintén volt miniszter Szabó György, a nemzetbiztonsági ügyekben sokat nyilatkozó Tóth Károly, a sokszoros államtitkár Tóth András, a komáromi Tatai-Tóth András, valamint a körzetét négy alkalommal abszolváló komáromi polgármester, Zatykó János.

A 2006-2010-es ciklusban megszűnt MDF-frakció szinte teljes tagsága nem mérettette meg magát újra: Csáky András, Hock Zoltán, Katona Kálmán, Pettkó András, illetve a már korábban kizárt Almássy Kornél, és a kilépett Vas János.

A 18 tagú SZDSZ képviselőcsoportból egyedül Ikvai-Szabó Imre indult el MDF-listán, de ő már biztosan nem lesz újra honatya, így a szabad demokraták teljes egészében eltűnnek a Parlamentből. Négy ciklust hagy maga mögött a frakcióból decemberben kilépett Gulyás József.

A KDNP-frakcióból szintén húsz év után távozik Medgyasszay László, aki még az Antall-kormány idején volt földművelésügyi államtitkár MDF-es képviselőként, valamint négy év után nem indul újra Molnár Béla sem.

A Fideszben nem sokan gondoltak a visszavonulásra, közülük Mádi László képviselő már 1990 óta volt képviselő megszakítás nélkül. Tizenkét évet követően nem látjuk újra a korábbi kisgazda államtitkárt, Kékkői Zoltán Józsefet, illetve a legelső ciklusban még SZDSZ-es honatyaként dolgozó, 2006-ban visszatért Tellér Gyula sincs a Fidesz listáján. Tizenkét év után fejezi be a parlamenti munkát a Móron háromszor is nyertes Schmidt Ferenc.

Szöveg: Herczegh Sándor
(A szerző újságíró, a promenad.hu munkatársa)A teljes névsor:

Alföldi Albert (MSZP)
Almássy Kornél (független)
Balogh József (MSZP)
Baráth Etele (MSZP)
Béki Gabriella (SZDSZ)
Bíró Ildikó (Fidesz)
Borsos József (Fidesz)
Bőhm András (SZDSZ)
Czinege Imre (MSZP)
Csákabonyi Balázs (MSZP)
Csáky András (független)
Csiha Judit (MSZP)
Eörsi Mátyás (SZDSZ)
Faragó Péter (MSZP)
Farkas Imre (MSZP)
Fetser János (MSZP)
Gál J. Zoltán (MSZP)
Gál Zoltán (MSZP)
Geberle Erzsébet (SZDSZ)
Gulyás József (független)
Gusztos Péter (SZDSZ)
Gyárfás Ildikó (MSZP)
Hagyó Miklós (MSZP)
Hajdu Attila (MSZP)
Hankó Faragó Miklós (SZDSZ)
Hárs Gábor (MSZP)
Herbály Imre (MSZP)
Hock Zoltán (független)
Horn Gábor (SZDSZ)
Horn Gyula (MSZP)
Katanics Sándor (MSZP)
Katona Béla (MSZP)
Katona Kálmán (független)
Kékesi Tibor (MSZP)
Kékkői Zoltán József (Fidesz)
Kis Péter László (MSZP)
Kiss Ferenc (MSZP)
Kóka János (SZDSZ)
Koscsó Lajos (MSZP)
Kovács Kálmán (SZDSZ)
Kuncze Gábor (SZDSZ)
Laboda Gábor (MSZP)
Lakos Imre (SZDSZ)
Lénárt László (MSZP)
Mádi László (Fidesz)
Magyar Bálint (SZDSZ)
Mécs Imre (MSZP)
Medgyasszay László (KDNP)
Molnár Albert (MSZP)
Molnár Béla (KDNP)
Molnár Lajos (SZDSZ)
Nagy Sándor (Fidesz)
Papp József (MSZP)
Pető Iván (SZDSZ)
Pettkó András (független)
Rácz István (Fidesz)
Rákóczy Attila István (MSZP)
Rónavölgyi Endréné (MSZP)
Sándor István (MSZP)
Sándor Klára (SZDSZ)
Schmidt Ferenc (Fidesz)
Spiák Ibolya (Fidesz)
Szabó György (MSZP)
Szabó Gyula (MSZP)
Szirbik Imre (MSZP)
Tatai-Tóth András (MSZP)
Tellér Gyula (Fidesz)
Tittmann János (MSZP)
Tóth András (független)
Tóth András (MSZP)
Tóth Károly (MSZP)
Tóth Tiborné (MSZP)
Velkey Gábor (SZDSZ)
Vígh Ilona (Fidesz)
Világosi Gábor (SZDSZ)
Warvasovszky Tihamér (MSZP)
Zatykó János (MSZP)

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×