eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Körmeneteket tartottak országszerte a legnagyobb keresztény ünnep alkalmából - hírösszefoglaló

Országszerte körmeneteket tartottak szombaton a keresztények legnagyobb ünnepe, Húsvét alkalmából. Öngyilkos lett Daróczi Dávid volt kormányszóvivő. A Magyar Kórházszövetség szerint újra a tavalyi szintre emelkedhet a kórházak adóssága. A nap hírösszefoglalója.

Országszerte körmeneteket tartottak szombaton a keresztények legnagyobb ünnepe, Húsvét alkalmából a katolikus templomokból; a feltámadás előtti napon hagyományosan ezzel emlékeznek meg Jézus Krisztus haláláról. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek vezette a nagyszombati szertartást a budapesti Szent István-bazilikában, ahol húsvét vasárnap ünnepi misét mutat be.

Rendben zajlott a szavazás az amerikai kontinensen a magyar külképviseleteken, az országgyűlési képviselő-választás első fordulójában. A többi földrészen vasárnap tarják az első fordulót. A második forduló április 24-én és 25-én lesz. A külképviseleteken ezen a hétvégén összesen 8807 magyar állampolgár szavazhat 86 nagykövetségen. A külképviseleti szavazásra csak a Fidesz-KDNP és a Jobbik küldött választási megfigyelőket.

Hatvan napja van a közlekedési szabálysértések esetén az ügyben eljáró hatóságnak arra, hogy kézbesítse a bírságról szóló jogerős határozatot - közölte a kormányszóvivő. Szollár Domokos hangsúlyozta: amennyiben a kézbesítés nem történik meg ez idő alatt, akkor a hatóság nem fizettetheti ki a büntetést a szabálysértés elkövetőjével. Emlékeztetett arra, hogy a kabinet április 1-jei hatállyal módosította a közigazgatási bírsággal sújtandó közlekedési szabályszegések köréről szóló kormányrendeletet. Hozzátette: a módosítás miatt javulhat az állampolgárok jogbiztonsága, kiszámíthatóbbá válik és jelentősen lerövidül a szabályszegéssel kapcsolatos ügyintézés.

Világviszonylatban is példaértékűnek nevezték az amerikai szenátus Budapesten tartózkodó delegációjának tagjai Magyarországnak a gazdasági válság kezelésében elért eredményeit - közölte a kormányszóvivői iroda. A tájékoztatás szerint a diplomatákat Korányi Dávid, a Miniszterelnöki Hivatal kül- és biztonságpolitikai szakállamtitkára, Bajnai Gordon miniszterelnök külpolitikai főtanácsadója fogadta. A szenátorok a Koszovóban állomásozó amerikai katonákat látogatják meg és átutazóban érkeztek egy napra Budapestre.

Öngyilkos lett Daróczi Dávid volt kormányszóvivő; halálának körülményeit a rendőrség közigazgatási eljárás keretében vizsgálja - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. Sass Oszkár elmondta: a volt kormányszóvivő egy budapesti Andrássy úti lakásban vetett véget életének. Hozzátette: a helyszíni szemle kizárta az idegenkezűség vagy a bűncselekmény lehetőségét. A mentőszolgálat mindössze arról számolt be, hogy egy középkorú férfihoz riasztották őket, és 30-40 percen keresztül próbálták újraéleszteni, sikertelenül. Daróczi Dávid 2007. júniusától tavaly április végéig volt kormányszóvivő, távozását a posztról a Gyurcsány-kabinet utolsó ülése után jelentette be. Korábban, 2004-ben a Rádió C főszerkesztője, azután a Magyar Hírlap gazdasági rovatvezetője volt. Tavaly óta egy kommunikációs tanácsadó cégnél dolgozott.

A Magyar Kórházszövetség felmérése szerint hiába csökkent a kórházak adósságállománya a kormányzati pénzvisszapótlás hatására, az év végére ismét a tavalyi szintre, mintegy 80 milliárd forintra nőhet a tartozásuk. Varga Ferenc, a szervezet elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy jelenleg mintegy 40 milliárd forint a kórházak lejárt szállítói tartozása, lényegesen kevesebb, mint tavaly. Hozzátette ugyanakkor, hogy az adósság újratermelődik, mert nem történtek meg azok a szerkezeti átalakítások, amelyek a jelenlegi összfinanszírozás mellett biztosítanák a működőképességet. Szerinte a választások után megalakuló új kormánynak ismét pluszpénzt kell tennie a rendszerbe.

Közleményben kért elnézést a Budapesti Rendőr-főkapitányság egy 2006. október 23-án bántalmazott, és ötven órán át fogva tartott férfitól. A BRFK közlése szerint rendőreik megsértették Rédai István személyes szabadságához, testi épségéhez és emberi méltósága védelméhez fűződő személyiségi jogait. A rendőrség az állásfoglalás kiadása mellett nem vagyoni kártérítést is fizet a károsultnak. 2006. október 23-án, az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulóján Budapesten több alkalommal összetűztek a tüntetők és a rendőrök. A történtek miatt 131 embert állítottak elő, 167-en megsérültek, köztük 17 rendőr.

Megkezdődött a Balatonon a 164. hajózási szezon; az idei első hajót, a Siófokról érkező Helkát ünnepélyesen fogadták a balatonfüredi kikötőben. Kapócs Ferenc, a Balatoni Hajózási Zrt. kereskedelmi igazgatója elmondta: egyelőre még csak hétvégén és csak Siófok-Balatonfüred-Tihany, valamint Fonyód-Badacsony között közlekednek a hajójáratok. Hozzátette, hogy április 30-ától váltanak majd át a naponkénti menetrendre. Az igazgató szólt arról is, hogy idén 140 millió forintot költenek felújításokra, fejlesztésekre, a jegyárak pedig a tavalyi szinten maradnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×