INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Még hónapokig tarthat a nyomozás a Magyarok Nyilai ügyében

InfoRádió / MTI
Még hónapokig tarthat a Magyarok Nyilai nevű terrorszervezet elleni nyomozás, amely során mind a gyanúsítottak száma, mind pedig a cselekmények köre bővülhet - mondta az MTI megkeresésére a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője pénteken, azt hangsúlyozva, az eljárás alá vont 16 emberrel szemben már most bizonyítékok láncolata áll rendelkezésükre.

Fazekas Géza az RTL Klub birtokába került, és a napokban nyilvánosságra hozott hangfelvétellel kapcsolatban - amelyről egy férfi azt állítja, ő maga készítette, és ez alapján "buktatta le" a bűnszervezetet, amelynek katonai vezetőjeként Budaházy Györgyöt nevezte meg - azt MTI-nek úgy nyilatkozott: "nem kívánunk hozzá kommentárt fűzni".

A Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője hangsúlyozta: a nyomozás - mint általában bármely más ügy esetében - az eljárás nem nyilvános szakasza, így a gyanúsítottak és védőik ezen szakaszban a bizonyítékoknak csak egy részét ismerhetik meg.

Az ügy teljes bizonyítékait csak az iratismertetéskor tárják az érintettek elé - tette hozzá Fazekas Géza, megjegyezve, a március közepéig tartó nyomozati határidőt minden bizonnyal ismét meghosszabbítják, mert mind a gyanúsítottak száma, mind pedig a cselekmények köre bővülhet.

Fazekas Géza azt mondta: bizonyítékok sora, láncolata áll már most az ügyészég rendelkezésére. Ezek személyi és tárgyi bizonyítékok, illetve szakértői vélemények.

Emlékezetett: a büntetőügynek jelenleg 16 gyanúsítottja van, akik közül - Budaházy Györggyel együtt - jelenleg 11 személy van előzetes letartóztatásban. A többi öt ember ellen lakhelyelhagyási tilalom mellett tart az eljárás, de vannak olyanok is, akik szabadlábon védekezhetnek.

Budaházyt, akit 2009. június 17-én fogtak el, azzal gyanúsítják, hogy 2007 elején egy több személyből álló, Hunnia Mozgalomnak nevezett csoportot hozott létre és vezetett azért, hogy országgyűlési képviselők elleni támadásokkal - őket megfélemlítve - befolyásolják a parlamenti döntéseket.

A Központi Nyomozó Főügyészség Budaházy Györgyöt mindezek alapján terrorcselekmény bűntettével, robbanóanyag és robbantószer készítésével elkövetett, robbanóanyaggal visszaélés bűntettével, emberölés előkészületének bűntettével és aljas indokból elkövetett súlyos testi sértés bűntettének elkövetésével gyanúsítja. A nyomozóhatóság szerint Budaházy György a cselekményeket bűnszervezetben, annak vezetőjeként követte el.

A tavaly június óta fogva tartott Budaházy György előzetes letartóztatását legutóbb január közepén, április 19-ig hosszabbította meg a nyomozási bíró.

A nyomozás eddigi adatai szerint a magukat Magyarok Nyilainak nevező csoport tagjai Budaházy György utasítására 2007. december 13-a és 16-a között hajtottak végre Hiller István és Kóka János országgyűlési képviselők ingatlanjai ellen - általuk "figyelmeztető akciónak" nevezett - fegyveres, illetve Molotov-koktélos támadásokat, de a csoport számlájára írják Dér Zsuzsanna ingatlana ellen elkövetett támadást is. 2007. december 16-án az interneten megjelent közleményben figyelmeztették az összes országgyűlési képviselőt arra, hogy "senki nem utolérhetetlen", és ennek tudatában a 2007. december 17-i szavazáson nemmel szavazzanak.

A nyomozóhatóság szerint ugyancsak Budaházy utasítására - aki magát "Katonai Parancsnokság" néven jelölte - 2008. február 7-éről 8-ára virradó éjszaka a csoport tagjai Cegléden, Dunaújvárosban, Rácalmáson, Gödön, Kunhegyesen, Sarudon hajtottak végre országgyűlési képviselők ingatlanjai ellen Molotov-koktélos támadásokat, ezzel akarták befolyásolni az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény Országgyűlés általi elfogadását.

Tavaly április 8-án egy miskolci országgyűlési képviselő, egy Szigetváron lakó országgyűlési képviselő és egy adonyi országgyűlési képviselő házánál helyeztek el Budaházy utasítására a csoport tagjai futball-labdába rejtett pokolgépet. A bombákat egy időben akarták felrobbantani, amit a rendőrség akadályozott meg. A gyanú szerint Budaházy adott utasítást a csoport tagjainak az MSZP kispesti és kőbányai székháza elleni, 2007. október 19-ei Molotov-koktélos támadásokra is. A kispesti irodánál a felhasznált palackok nem gyulladtak meg, így végül csak százezer forint kár keletkezett az épületben. A kőbányai székháznál félmillió forint volt a kár.

Meggyanúsították Budaházyt azzal is, hogy ő adott utasítást a "Vörös Csepel" nevű csepeli szórakozóhely, a Hollán Ernő utcai Broadway jegyiroda, a belvárosi Action Bár, továbbá a VIII. kerületi Magnum Fittnes Szalon elleni Molotov-koktélos támadásokra, és ugyancsak az ő megbízására követték el a Szilvásy György lesencefalui ingatlanja elleni támadást, valamint Csintalan Sándor bántalmazását.

A címlapról ajánljuk