eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Újabb előzetes letartóztatásokat kezdeményezett a Nemzeti Nyomozó Iroda - a nap hírei

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektorának előzetes letartóztatását kezdeményezte a Nemzeti Nyomozó Iroda. Nyilvános vitára hívta ki a Fidesz elnökét az MSZP kormányfőjelöltje. A Fidesz alelnöke szerint 2015-ben bevezethető Magyarországon az euró. A nap hírösszefoglalója.

Két gyanúsított, köztük Szabó János rektor előzetes letartóztatását kezdeményezte az ügyészségnél a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen indított eljárással összefüggésben a Nemzeti Nyomozó Iroda. Bartha László, az NNI szóvivője elmondta: befolyással üzérkedés gyanúja miatt 3 embert hallgattak ki, kedden pedig magánlakásokban, és a nemzetvédelmi egyetem rektori helyiségeiben is házkutatást tartottak. A szóvivő megerősítette: Szabó János rektor a rendőri intézkedés közben könnyebben megsérült. Bartha László azt mondta: a gyanú szerint egy nemzetközi szállító cég ellen követtek el bűncselekményt. Közben a DHL nemzetközi szállítmányozási cég megerősítette azt a korábbi sajtóértesülést, hogy az ügyben érintettek őket keresték meg nyáron, de további részleteket nem közöltek. Az Index és a hvg.hu azt írta: a rektor jogellenes eszközökkel próbálta meg rávenni a vállalkozást, hogy az általa javasolt biztonsági szolgálattal kössön szerződést.

Nyilvános szakmapolitikai vitára hívta ki az MSZP kormányfőjelöltje Orbán Viktort, a Fidesz elnökét és a legnagyobb ellenzéki párt szakpolitikusait. Mesterházy Attila február 22-e és március 15-e között, 8 témakörben - a többi között egészségügyi, oktatási, gazdaságpolitikai és nemzetpolitikai kérdésekben - rendezné a találkozókat. Cser Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője válaszában azt írta: mielőtt Mesterházy Attila vitát kezdeményez, először tisztázzák Bokros Lajossal, hogy kettejük közül ki a baloldal jelöltje.

A Fidesz alelnöke szerint 2015-ben bevezethető Magyarországon az euró, bár úgy véli: az idei államháztartási hiány a GDP 7-7,5 százaléka lehet. Varga Mihály a Demokrata című lapban megjelent interjúban hangsúlyozta: abból kiindulva, hogy az uniós tagállamok átlagos deficit-szintje a GDP 7,5 százaléka körül alakul, Magyarország kedvező helyzetben van. Mint mondta: az új kormány legfontosabb célja a munkahelyteremtés lesz, ehhez akarja megnyerni a Nemzetközi Valutaalap támogatását, és - ahogy fogalmazott - az, hogy mekkora lesz a hiány, ehhez képest másodlagos. A Fidesz alelnöke adócsökkentésre csak ott lát lehetőséget, ahol ennek hatására új munkahelyek jönnek létre; példaként említette a társasági adó és a járulékszintek csökkentését, és fontosnak nevezte, hogy a beruházások a jelenleginél nagyobb iparűzési adókedvezményt kapjanak.

Visszalépéssel fenyegette meg a pártot az MDF miniszterelnök-jelöltje - olvasható az Indexen. A portál szerint Bokros Lajos azt írta: elege van abból, hogy az MDF-fel kapcsolatban a választási program helyett csak a belső csatározások kerülnek a hírekbe. Dávid Ibolya pártelnök közleményében azt írta: a vezetőség egyetért Bokros Lajos véleményével, amely szerint a kampányban egységes álláspontot kell képviselni. Hozzátette: a pénteki országos választmányi ülésen megoldják a kérdést.

Elfogadta az őszi önkormányzati választás szocialista fővárosi közgyűlési listáját az MSZP budapesti párttanácsa. Az első helyen Horváth Csaba szerepel, így ő lesz a párt főpolgármester-jelöltje, ha ezt a jövő héten a fővárosi küldöttértekezlet is jóváhagyja. Burány Sándor, az MSZP budapesti elnöke arról is beszélt, hogy a párttanács döntése alapján Élő Norbert XII. kerületi képviselő kerül Hagyó Miklós helyére a fővárosi közgyűlésbe.

Jelentősen, mintegy 8 százalékkal csökkent a Fidesz támogatottsága az elmúlt egy hétben a Nézőpont Intézet felmérése alapján. Szomszéd Orsolya vezető elemző az InfoRádióban elmondta: jelenleg a biztos pártválasztók 43 százaléka voksolna a Fideszre, míg az MSZP-nek 12, a Jobbiknak pedig 9 százalékos a támogatottsága ebben a körben. Szomszéd Orsolya arról is beszámolt, hogy az adatok alapján nőtt a Fideszhez kevésbé kötődők körében a bizonytalanok száma, de ők nem pártoltak át más politikai tömörüléshez.

Az elmúlt évi, 7,6 százalékos reál árcsökkenés után az idén a lakásárak 9 százalékos visszaesésére számít az FHB Jelzálogbank Nyrt - mondta Harmati László, a pénzintézet vezérigazgató-helyettese. Az FHB tavaly vezette be a tranzakciós adatokon alapuló lakásárindexet, amelynek induló értéke 2000-ben 100 pont volt, 2008 első negyedévében 200,7 pontra emelkedett, majd 2009 harmadik negyedévére 179,1 pontra esett vissza.

Elismerte Zuschlag János ügyvédje a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon folyó per mai tárgyalásán, hogy védence bűncselekményt követett el; hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem hozott létre bűnszervezetet. Kovács M. Gábor azt mondta: a vádlottak ismerték Zuschlag Jánost, de egymást csak felületesen, ezért sem működhetett a bűnszervezet. --A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalással és más bűncselekményekkel vádolja Zuschlag Jánost és 15 társát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×