eur:
397.24
usd:
357.75
bux:
74085.56
2024. október 1. kedd Malvin

Képviselőjelöltek, akiknek visszavonták a jelölését

Hagyó Miklós szocialista képviselő mögül már kihátrált a pártja, de visszalépett az indulástól a Fidesz egyik jelöltje, Orbán Anita is. Nemrég az SZDSZ Baranya megyei szervezete közölte a BKV-botrányra hivatkozva, hogy nem indít képviselőjelölteket. A visszalépett jelöltek listája szerdán Kosztolányi Dénes fideszes politikussal bővült.

Nem Hagyó Miklóst, a BKV-botrány kapcsán elhíresült volt főpolgármester-helyettest indítja a XII. kerületben az országgyűlési választásokon az MSZP. Helyette Katona Tamás pénzügyi államtitkár mérkőzik meg a képviselői helyért. Hagyó Miklós múlt kedden mondott le a jelöltségről. A döntéssel most már mind a 178 egyéni körzetben van egyéni képviselőjelöltje az MSZP-nek. A körzetek majdnem felében más indul, mint 2006-ban és a jelöltek egyharmada "újonc", vagyis olyan politikus, aki jelenleg nem parlamenti képviselő.

Nem Hagyó Miklós az egyetlen, akinek visszalépését összefüggésbe hozták a BKV-botránnyal. Orbán Anita egészségügyi okokra hivatkozva lépett vissza a képviselőjelöltségtől, ezt vasárnap jelentette be a Fidesz-KDNP, hozzátéve: a XI. kerületben lévő 16. választókerületben Simicskó Istvánt indítja a pártszövetség. Az energia- és külpolitikai szakértőnek Molnár Gyula kerületi szocialista polgármesterrel kellett volna megméretnie magát a választók előtt.

A Népszabadság szerdán azonban már arról írt, hogy a rendőrség vizsgálja annak a cégnek a BKV-val kötött szerződéseit, amelyben korábban a napokban visszalépett fideszes képviselőjelölt, Orbán Anita férje volt az egyik vezető. A Central European Management Intelligence tanácsadó céggel még 2007-ben kötött megállapodást. Tíz hónap alatt 287 millió forintot kasszírozott tanácsaiért a BKV-tól és a cég szenior partnerei óránként százezer forintot, junior partnerei hetvenötezret, elemzőik harmincötezret számláztak. A CEMI egyik korábbi "ügyvezető partnere" Orbán Krisztián volt, aki most az Oriens nevű tanácsadócég egyik irányítója.

Orbán Krisztián közleményben tudatta, hogy a CEMI-nél nem foglalkozott fővárosi tulajdonú cégekkel, 2007 őszétől pedig nem vett részt a kft. üzleti tevékenységében és nem kapott tőlük jövedelmet. A cégnél 2008 áprilisáig ügyvezető, tulajdonosi részesedésétől 2008. decemberében vált meg. Orbán Krisztián azt írta: "2007. szeptember 1-től a CEMI Kft. semmilyen üzleti tevékenységében nem vettem részt, a CEMI Kft. 2007. augusztus 31. után keletkezett jövedelméből nem részesedtem, a 2007 decemberében alapított Cemi Zrt.-ben sem tisztségem, sem tevékenységem, sem tulajdonrészem nem volt. Annak létezéséről a sajtóból értesültem".

Kosztolányi Dénest is lecserélte a Fidesz

Hivatalosan családi okokból állt el a képviselőjelöltségtől, az Index értesülései szerint azonban a folyamatos fegyelmezetlenségei miatt váltja le a Fidesz a XIII. kerületi egyik jelöltjét, Kosztolányi Dénest. A több botrányt túlélt politikus sajtóinformációk szerint nem teljesítette jelölti feladatait, ezért egy helyi háziorvost, Szalay Pétert indítja helyette a párt. Kosztolányi Dénes egyelőre nem reagált az értesülésre, amely szerint fontos eseményeket hagyott ki, ezt pedig nem nézte jó szemmel a párt vezetése.

A XIII. kerület 19-es választókerülete azon kevés körzetek egyike, ahol komoly esélye van az MSZP-nek. A szocialisták itt Szanyi Tibort indítják, aki a legutóbbi választásokon már az első fordulóban közel 50 százalékos eredményt ért el, a második fordulóban azonban visszalépett javára az SZDSZ-es Horn Gábor, így Szanyi már meggyőző fölénnyel nyert.

Mádi László szembement a párttal, nem indulhat

A szintén fideszes Mádi László is lekerült a Fidesz listájáról az országgyűlési választásokon, mivel szembement a párt álláspontjával a vagyonadó kapcsán. A tömörülés lakáspolitikusa ugyanis egy ingatlanfórumon arról beszélt, hogy az ingatlanadót rövid távon el kell felejteni, de kellő előkészítés és a társadalommal folytatott egyeztetés után bevezethető.

Egy nappal később a Fidesz helyettes szóvivője, Cser-Palkovics András már be is jelentette: Mádi László a párt álláspontjával ellentétesen nyilatkozott, ezért nem szerepelhet a Fidesz listáján az országgyűlési választáson. A párt álláspontja világos és egyértelmű: elutasítja az ingatlanadót, amelynek bevezetése "igazságtalan, tisztességtelen és rossz döntése volt a kormánynak".

Még nem biztos, hogy vége a visszaléptetéseknek

Hagyó Miklós helyett már új jelöltet állított a pártja, holott őt még semmivel sem gyanúsította meg a rendőrség. A párt terézvárosi alpolgármesterét, Hatvani Csabát azonban már két ügyben is meggyanúsították. A politikust tavaly felbujtóként elkövetett hivatali visszaéléssel gyanúsította meg a Budapesti Nyomozó Ügyészség a kerékbilincselési ügyben - emlékeztetett a Heti Válasz. Hatvanit azzal gyanúsítják, hogy rávette a terézvárosi közterület-felügyelet vezetőjét, hogy egy, a kerületben szabálytalanul parkoló autóról a kerékbilincset költségek megfizetése nélkül szereltesse le. Hatvani Csaba egy másik ügyben is gyanúsított: az Andrássy út 47. számú ház áron aluli eladása miatt.

Az országgyűlési képviselőjelölteket mentelmi jog illeti meg, miután hivatalosan is nyilvántartásba vették.

Gráf József nem akar szocialista jelölt lenni

A néhány héttel ezelőtt elhunyt Paizs József választókerületében indította volna az MSZP Gráf József agrárminisztert, ám a politikus nem vállalta a szigetvári jelöltséget. 1994-ben és 1998-ban Gráf József győzött, aki 2006 májusában azért mondott le a képviselői mandátumáról, hogy a miniszteri munkájára koncentrálhasson. Ezek alapján logikus döntés volt, hogy a Baranya megyei szocialisták először a 64 éves politikust keresték meg, aki egyébként nem került fel az MSZP országos listájára.

Gondolkodik még a jelöltségén Kárpáti Zsuzsa is, aki Pest megye 1. választókerületében egyszer már alulmaradt a KDNP-s Harrach Péterrel szemben. Sajtóhírek szerint Kisvárdán már négy lehetséges jelölt mondott nemet az MSZP-nek, értesülések szerint köztük van Kovács László volt magyar EU-biztos, korábbi szocialista pártelnök is.

Akik nemet mondtak az MDF-nek


Képviselőjelöltként számított volna Farkas Bertalanra az MDF Pápán, az egykori űrhajós azonban egy héttel ezelőtt visszalépett. Kuti Csaba megyei választmányi elnök ekkor azt mondta: "számomra nem egészen megértett vagy tényleg követhető indokok alapján úgy döntött, hogy a korábbi ígéretétől eltérően, visszalép". Szintén nem indul az MDF színeiben Dézsi Mihály, aki szintén múlt kedden lépett vissza. Az egykori rendőrezredes Ferencvárosban indult volna MDF-es képviselőjelöltként.

Címlapról ajánljuk
Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Aki államtitkári pozíciót tölt be, az ne kezdjen el értelmiségi módon viselkedni és okoskodni, mert hibát követ el, vagy ha nem is követ el hibát, de megkeresik benne azt a lehetőséget, hogy ellene fordítsák azt, amit mondott – mondta Kövér László, az Országgyűlés és a Fidesz országos választmányának elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt a költségvetés elfogadásának várható időpontjáról, a leendő jegybank elnök személyéről, az amerikai elnökválasztásról és az Európai Unió és Magyarország jövőbeni kapcsolatáról is.

"Libanon az ország történetének egyik legveszélyesebb szakaszába ért"

Heves összecsapások folynak az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között Dél-Libanonban. Megszólalt az országába való izraeli behatolásról Nadzsib Mikati kormányfő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×