eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Mekkora a különbség az MSZP és a Jobbik között?

Változatlanul nagy előnnyel vezet a Fidesz az MSZP előtt a januári közvélemény-kutatások szerint, az adatok alapján a két párt mellett most csak a Jobbik parlamentbe kerülése tűnik biztosnak.

Két és fél hónappal az országgyűlési választok első fordulója előtt az összes közvélemény-kutató a Fidesz jelentős fölényét jelzi. Az egymáshoz képest viszonylag hasonló módszertannal dolgozó intézetek stabilan 30 százalék felé teszik a legnagyobb ellenzéki párt támogatóinak arányát az összes választókorú körében: a Századvég 33, a Tárki és a Szonda Ipsos 35, a Medián 43 százalékot mért. A szocialistákat a megkérdezettek 12-16 százaléka jelölte meg, míg a Jobbikot 5-7, az MDF-et 1-3 százalék támogatja ugyanebben a körben.

A négy cég felmérése szerint a biztos szavazó pártválasztóktól a Fidesz 59-65, az MSZP 19-23, a Jobbik 10-12, az MDF 2-4 százalékra számíthat. Az LMP 1-2, az SZDSZ 0-1 százalékon áll.

Ezektől részben eltérő adatokat közölt a Forsense és a Nézőpont Intézet. A Forsense-nél a Fidesz 59, az MSZP 17, a Jobbik 15, az MDF 5, az LMP 3 százalékot ért el januárban a biztos szavazó pártválasztók körében. Itt tehát mindössze 2 százalékpont a különbség az MSZP és a Jobbik között.

A Nézőpont az úgynevezett aktív pártválasztók között 47 százalékot mért a Fidesznek. Az MSZP ebben a körben 12, a Jobbik 9, az MDF 3 százalékon áll. Az intézet készített egy becslést a pártok által a választásokon reálisan elérhető maximumra és ez alapján a parlamenti mandátumokra is. Sikeres mozgósítás esetén a Fidesz 54, az MSZP 20, a Jobbik 16, az MDF 8 százalékra számíthat, a Fidesz-KDNP pártszövetség pedig megszerezné a parlamenti helyek bő kétharmados többségét. A többi intézet egyébként most nagyobb támogatottságot mért a Fidesznek, konkrét mandátumbecsélést azonban csak a Nézőpont készített.

A Szonda Ipsos összegzése alapján a négy, illetve nyolc évvel ezelőttihez képest jóval kisebb a választási hajlandóság. Závecz Tibor véleménykutatási igazgató az InfoRádióban hangsúlyozta, hogy ez leginkább az MSZP-t sújtja. Arról is beszélt, hogy egy nagyjából félmilliós tábor még nem döntötte el, hogy a Fideszre vagy a Jobbikra adja a voksát.

A politikusok népszerűségi listáját Orbán Viktor vezeti 45 ponttal, a Fidesz elnöke a leginkább megosztó személyiség, ugyanakkor a párt szimpatizánsainak 2 millió 700 ezres táborában rendkívül magas, 80 pontos a népszerűségi indexe. Az összes megkérdezettnél többi kormányfőjelölt hasonló összkép alakult ki, Vona Gábor 30, Bokros Lajos és Mesterházy Attila 28-28 ponton áll.

Több cég részletesebben is vizsgálta a négy jelölt támogatottáságát. A felmérések egyöntetűen megállapítják, hogy a relatív többség Orbán Viktort látná a legszívesebben a miniszterelnöki poszton, Vona Gábor a negyedik a rangsorban, Mesterházy Attila és Bokros Lajos között viszont már nem egyértelmű a sorrend az egyes adatok összevetésekor, az viszont általánosan megállapítható, hogy a baloldali elkötelezettségűek jelentős része is az MDF jelöltjét támogatná az MSZP jelenlegi frakcióvezetője helyett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×