Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az ingyen utazót is megbüntetik, ha nem vált jegyet

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Márciustól vezetik be a helyközi vonat- és buszjáratokon a regisztrációs jegyet, de az csak júliustól büntetik a hiányát. A minisztérium a jelenleg térítésmentesen utazók közlekedési szokásait mérné föl a jeggyel - derült ki a helyközi közösségi közlekedés átalakításáért felelős kormánybiztos sajtótájékoztatóján.

Március 1-től válthatnak a díjmentesen utazók - tehát a 6 év alattiak, a 65 év felettiek a menekültek és a hadigondozási igazolvánnyal rendelkezők - úgynevezett regisztrációs jegyet a helyközi vonatokon és buszjáratokon. Ha az érintettek nem váltják ki a térítésmentes jegyet az első 4 hónapban, még nem kell szankciótól tartaniuk, július 1-től azonban 500 forint pótdíjat kell fizetniük.

Antali Károly, a helyközi közösségi közlekedés átalakításáért felelős kormánybiztos elmondta, hogy a minisztérium így gyűjtene adatokat a jelenleg jegyet nem váltók számáról és utazási szokásairól.

Ez szerinte azért nagyon fontos, mert a helyközi közösségi közlekedésben a mai napig a legvitatottabb kérdés az, hogy melyik relációban, milyen eszközökön, kik és milyen rendszerességgel utaznak, vagyis teljes körűek-e a menetrendek, amelyeket a közlekedési miniszter megrendel a közszolgáltatóktól.

A regisztrációs jegy bevezetése összesen mintegy 30 millió forintba kerül a szolgáltatóknak, az előzetesen becsült teljes üzemeltetési költség éves szinten azonban hozzávetőleg másfél-kétmilliárd forint lehet.