eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Az ingyen utazót is megbüntetik, ha nem vált jegyet

Márciustól vezetik be a helyközi vonat- és buszjáratokon a regisztrációs jegyet, de az csak júliustól büntetik a hiányát. A minisztérium a jelenleg térítésmentesen utazók közlekedési szokásait mérné föl a jeggyel - derült ki a helyközi közösségi közlekedés átalakításáért felelős kormánybiztos sajtótájékoztatóján.

Március 1-től válthatnak a díjmentesen utazók - tehát a 6 év alattiak, a 65 év felettiek a menekültek és a hadigondozási igazolvánnyal rendelkezők - úgynevezett regisztrációs jegyet a helyközi vonatokon és buszjáratokon. Ha az érintettek nem váltják ki a térítésmentes jegyet az első 4 hónapban, még nem kell szankciótól tartaniuk, július 1-től azonban 500 forint pótdíjat kell fizetniük.

Antali Károly, a helyközi közösségi közlekedés átalakításáért felelős kormánybiztos elmondta, hogy a minisztérium így gyűjtene adatokat a jelenleg jegyet nem váltók számáról és utazási szokásairól.

Ez szerinte azért nagyon fontos, mert a helyközi közösségi közlekedésben a mai napig a legvitatottabb kérdés az, hogy melyik relációban, milyen eszközökön, kik és milyen rendszerességgel utaznak, vagyis teljes körűek-e a menetrendek, amelyeket a közlekedési miniszter megrendel a közszolgáltatóktól.

A regisztrációs jegy bevezetése összesen mintegy 30 millió forintba kerül a szolgáltatóknak, az előzetesen becsült teljes üzemeltetési költség éves szinten azonban hozzávetőleg másfél-kétmilliárd forint lehet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×