Inforádió

Meghallgatom Élő adás

BKV-sztrájk: elnézést kért a budapestiektől az egyik szakszervezet

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elnézést kért a budapestiektől a BKV-sztrájk okozta kényelmetlenségekért a Közlekedési Dolgozók Országos Egyesülete (KDOE), hangsúlyozva: a munkabeszüntetés nem ellenük irányul.

Elnézést kérünk Budapest lakosságától, el kell hinniük, hogy a sztrájk nem ellenük van, a járművezetők el vannak keseredve és elfogyott a lojalitásuk a BKV-val szemben - mondta a közlekedési vállalat székháza előtt tartott keddi sajtótájékoztatóján Apáthy István, a KDOE elnöke.

Mint fogalmazott, ezt a lépést meg kellett tenni, mert a dolgozók az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb bércsökkenését kell, hogy elszenvedjék a megszűnő kollektív szerződés miatt.

Emlékeztetett: Horváth Csaba volt főpolgármester-helyettes 13 százalékos bérnövekedésről beszélt, ezzel szemben az egyesület számításai szerint egyes dolgozóknak 2-3 hónapos nettó fizetéskiesést kell elszenvedniük.

Apáthy István szerint ebben a kérdésben nem értenek egyet a szakszervezetekkel, akik 200-250 ezer forint veszteséggel számolnak. Az egyesület szerint a kis kocsikon dolgozók nettó 250-270 ezer, a nagy buszokon dolgozók 500-600 ezer forint nettó bércsökkenéssel kell, hogy számoljanak.

Az egyesület elnöke szerint nem elsősorban a BKV vezetését tartják felelősnek a kialakult helyzetért. Hozzátette: veszélyessé vált az a gyakorlat, hogy a politika irányítja a szakmát.

"Mi azt szeretnénk, ha a BKV-t most már nem a politika irányítaná, hagyná, hogy politikamentesen tudjon dolgozni" - fogalmazott. Apáthy István az InfoRádiónak elmondta: addig fog tartani a sztrájk, amíg a politika és a BKV menedzsmentje nem áll el attól az elképzeléstől, hogy csökkenti a munkavállalók bérét.

Kitért arra is: kollégáik azt tapasztalták a telephelyeken, hogy rendőrségi kamerás autók álltak a bejárat elé, a kamerák befelé irányultak, illetve a telephelyek környékén rendőrségi mikrobuszok jelentek meg. Szerinte demokráciában ez nem elfogadható.