eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

BKV-sztrájk: elnézést kért a budapestiektől az egyik szakszervezet

Elnézést kért a budapestiektől a BKV-sztrájk okozta kényelmetlenségekért a Közlekedési Dolgozók Országos Egyesülete (KDOE), hangsúlyozva: a munkabeszüntetés nem ellenük irányul.

Elnézést kérünk Budapest lakosságától, el kell hinniük, hogy a sztrájk nem ellenük van, a járművezetők el vannak keseredve és elfogyott a lojalitásuk a BKV-val szemben - mondta a közlekedési vállalat székháza előtt tartott keddi sajtótájékoztatóján Apáthy István, a KDOE elnöke.

Mint fogalmazott, ezt a lépést meg kellett tenni, mert a dolgozók az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb bércsökkenését kell, hogy elszenvedjék a megszűnő kollektív szerződés miatt.

Emlékeztetett: Horváth Csaba volt főpolgármester-helyettes 13 százalékos bérnövekedésről beszélt, ezzel szemben az egyesület számításai szerint egyes dolgozóknak 2-3 hónapos nettó fizetéskiesést kell elszenvedniük.

Apáthy István szerint ebben a kérdésben nem értenek egyet a szakszervezetekkel, akik 200-250 ezer forint veszteséggel számolnak. Az egyesület szerint a kis kocsikon dolgozók nettó 250-270 ezer, a nagy buszokon dolgozók 500-600 ezer forint nettó bércsökkenéssel kell, hogy számoljanak.

Az egyesület elnöke szerint nem elsősorban a BKV vezetését tartják felelősnek a kialakult helyzetért. Hozzátette: veszélyessé vált az a gyakorlat, hogy a politika irányítja a szakmát.

"Mi azt szeretnénk, ha a BKV-t most már nem a politika irányítaná, hagyná, hogy politikamentesen tudjon dolgozni" - fogalmazott. Apáthy István az InfoRádiónak elmondta: addig fog tartani a sztrájk, amíg a politika és a BKV menedzsmentje nem áll el attól az elképzeléstől, hogy csökkenti a munkavállalók bérét.

Kitért arra is: kollégáik azt tapasztalták a telephelyeken, hogy rendőrségi kamerás autók álltak a bejárat elé, a kamerák befelé irányultak, illetve a telephelyek környékén rendőrségi mikrobuszok jelentek meg. Szerinte demokráciában ez nem elfogadható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×