eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A politológus értékel: az MSZP és a Fidesz elmúlt 8 éve

A szocialista kormányzás első hét éve egyértelműen kudarc, Bajnai Gordon megítélése azonban már nem ilyen egyértelmű - értékelte az MSZP tevékenységét a Nézőpont Intézet vezető elemzője. A Fidesz stratégiája, hogy olyan hosszú távú célokat és elképzeléseket fogalmaz meg, amelyek még egy 4 éves ciklus során is nehezen kérhetők számon.

Böszörményi Nagy Gergely szerint az MSZP-nek új üzenetet, új motiváló tényezőket kell találnia ahhoz, hogy csökkentse a közvélemény-kutatók által a Fidesztől mért különbségét. Ilyen üzenet azonban egyelőre nem látszik.

Az elemző a párt elmúlt nyolcéves teljesítményét értékelve két korszakot különböztet meg. Szavai szerint az első hét év egyértelműen kudarc, mind a makro- és mikrogazdasági mutatók, mind a társadalmi intézményekbe vetett bizalom tekintetében.

Az utolsó egy év megítélése azonban már nem egyértelmű. Bajnai Gordon miniszterelnök teljesítményéről megoszlanak a vélemények.

A válságkezelést magát sem értékelik egyértelműen az elemzők, és az is sokatmondó, hogy a társadalmi bizalom sem erősödött a kormányzat iránt. Számos kérdést ugyan sikerült kezelnie a kormánynak, más kérdések tekintetében, például a roma integráció kérdésében nincs elmozdulás.

Hozzátette: nem látszik olyan fordulat az MSZP politikájában, amelynek segítségével a párt visszahódíthatja az elpártolt szavazókat. Ha nem történik változás, akkor a választási eredmény alig fog eltérni a most mért közvélemény-kutatási adatoktól, amely szerint a szocialistáknak a támogató szavazatok egyharmadáért kell megküzdeniük.

A Fidesz stratégiája, hogy olyan hosszú távú célokat és elképzeléseket fogalmaz meg, amelyek még egy négyéves ciklus során is nehezen kérhetők számon - véli a Nézőpont Intézet vezető elemzője. Böszörményi Nagy Gergely szerint komoly esély van arra, hogy a jövő évi választáson minden egyéni körzetben jobboldali jelölt nyerjen.

A legnagyobb ellenzéki pártot az elmúlt nyolc évben gyakran érte az a vád, hogy csak bírálta a kormányzati cselekvést, de alternatívát nem nyújtott az egyes problémák megoldására. Böszörményi Nagy Gergely szerint azonban a Fidesz számos olyan dokumentumot, programot hozott nyilvánosságra az elmúlt nyolc évben, amely alapján kirajzolódik a párt által követendő irány.

Mint mondta, ezek ugyan konkrétumokat nem tartalmaztak, precíz számokat közzétenni azonban az elemző szavai szerint felelőtlenség lenne a Fidesz részéről, hiszen azt csak áprilisban tudhatja meg, mennyivel gazdálkodhat.

A Fidesz által vázolt tervek ugyanakkor gyakran igen hosszú távúak, az 1 millió új munkahely megteremtését például 10 éves távlatban ígérte a párt. A rövid távú intézkedésekről eddig nem sokat hallhattak a választók, valószínűleg azért nem, mert ezek kommunikációs szempontból nem túl kedvezőek a párt számára.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×