eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Ételosztással segítenek a hajléktalanokon

Egyebek mellett a krízisalap megnyitását kezdeményezi az utcán élők és az otthonuk elvesztésétől félők érdekében a Hajléktalanokért Közalapítvány. Nem tudni, hány hajléktalan él a budapesti utcákon; az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke szerint több mint ezren ilyen hidegben is az utcán vészelik át a telet.

Nem tudni, hány hajléktalan él a budapesti utcákon; az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke szerint több mint ezren ilyen hidegben is az utcán vészelik át a telet. A számok csalókák, hiszen a férőhelyek egy része kihasználatlan, de a központi helyeken lévő hajléktalanszállók zsúfolásig megtelnek.

A Hajléktalanokért Közalapítvány a krízisalap megnyitását kezdeményezi az utcán élők és az otthonuk elvesztésétől félők érdekében - mondta Vecsei Miklós kuratóriumi elnök.

Hangsúlyozta: arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a hajléktalanok télen közvetlen életveszélyben vannak, és ezt senki sem nézheti tétlenül. A közalapítvány társadalmi célú felhívást tett közzé új filmjében, amelyet a napokban vetítenek a televíziók. Vecsei Miklós szerint már azzal is segíthetünk az utcán élőknek, ha értesítjük a diszpécserszolgálatot, illetve megkérdezzük, hogy tudunk-e valamiben segíteni.

Több mint ezer hajléktalan ember egészen biztosan nem jut szálláshoz, így ilyen hidegben is az utcán tölti az éjszakát - mondta az InfoRádiónak az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke. Ezek csak becslések, nem lehet tudni, pontosan hányan élnek a főváros utcáin.

Pelle József, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei igazgatója azt mondja: ennek ellenére a hajléktalanszállók egy része télen is üres.

Iványi Gábor, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke szerint ezek az adatok sokszor megtévesztőek, tapasztalataik szerint ilyen hideg időben sok hajléktalanszálló valós kapacitása többszörösével működik. Hozzátette: sok hajléktalan továbbra is tart a számukra kijelölt, szigorú rendszerrel működő szálláshelyektől, ezért mindenképp szükség lenne nagy befogadóképességű várakozó, illetve pihenőhelyiségek kialakítására.

Az utcán éjszakázó hajléktalanokat - legalábbis akikre rábukkannak - szociális munkások támogatják, ételt, meleg teát és hálózsákot visznek nekik. Iványi Gábor azt mondja: sokan folyamatos gyaloglással védekeznek a hideg és a fagyás ellen.

Az ünnepi időszakban több segélyszervezet is meleg étellel és itallal várja a hajléktalanokat és rászorulókat. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet országszerte négyezer adag meleg ételt oszt ki a következő napokban. A Magyar Református Szeretetszolgálat szombat és vasárnap este a Blaha Lujza téren, az Örs vezér téren és a Könyves Kálmán körúti Befogadó Szállóban oszt forró teát és élelmet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×