eur:
392.13
usd:
366.48
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Lendvai Ildikó azt ígéri: 2010 a felelős döntés éve lesz

A munkahelyek védelmét és a szükséges költségvetési kiigazítások megőrzését nevezte a legfontosabbnak az idei válságkezelő intézkedéseknél az MSZP elnöke. Lendvai Ildikó évértékelő tájékoztatóján úgy fogalmazott: a jövő évi költségvetésben nincs olyan, ami csökkentené az ország iránti nemzetközi gazdasági bizalmat és 2010 elsősorban a felelős döntés éve lesz.

Lendvai Ildikó szerint 2009 a sikeres gazdasági nagytakarítás éve volt, 2010 viszont a felelős döntés éve lesz. Az MSZP elnöke évértékelő sajtótájékoztatóján azt mondta: 2009-ben sikerült "kiszedni a csontvázakat a szekrényből", nincs rejtett csapda a jövő évi költségvetésben, minden átlátható és világos, s nincs olyan, ami apasztaná az ország iránti nemzetközi gazdasági bizalmat.

A pártelnök azt mondta: baloldali pártként az MSZP a legfontosabbnak azt tekintette, hogy a válságkezelés nehéz hónapjaiban is "őrizzen egy baloldali minimumot", amelynek két legfőbb eleme a munkahelyek védelme és a szükséges kiigazítás megőrzése.

Lendvai Ildikó hangsúlyozta: a válságkezelést akkor tekintik sikeresnek, ha a válság nem rontott a munka becsületén. A válságkezelés akkor lesz befejezett, ha a magyar munkahelyek teljes mértékben biztonságban lesznek - tette hozzá.

A pártelnök úgy vélte, hogy a jövő év a döntés éve lesz, így a magyar választók nem egyszerűen pártot, hanem politikai és gazdasági utat is választanak. Az a kérdés, megőrzi-e az ország a gazdasági válságkezelés sikerét, vagy újra visszacsúszik a nemzetközi gazdasági bizalmatlanság, a 300 forintos euróárfolyam és a csökkenő munkahelyek irányába - fejtette ki. Lendvai Ildikó szerint politikai értelemben arról kell dönteni - és ez már a kampányban kiderül -, hogy a pártok "ígéretlicit" helyett képesek-e "felelősségversenyt" tartani.

Hozzátette: az MSZP a felelős vállalások útját választja. "Nem mondunk olyat, amit ne lehetne 2010-ben ellenőrizni. Saját kárunkon, saját hibánkból is megtanultuk, hogy csak a nem ígérgetős, a valamennyi vállalását betartó, felelős politika vezet sikerre" - fogalmazott.

Kérdésre válaszolva az MSZP elnöke közölte: a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió szervei átnézték a jövő évi büdzsét és azt rendben lévőnek találták. Megjegyezte: jobban bízik a nemzetközi gazdasági szakértők egybehangzó véleményében, mint az Orbán Viktor Fidesz-elnök által felkért közgazdászok véleményében.

Ez a költségvetés rendben van - hangsúlyozta, majd hozzátette, hogy a büdzsé rendben lesz-e jövőre, attól függ, hogy folytatják-e a jelenlegi kormány által követett gazdasági vonalat. Ha mi vagyunk a kormányrúdnál, felelni tudunk ezért a költségvetésért - közölte.

Lendvai Ildikó nem tudja megmondani, az MSZP-n belül ki volt az, akinek segítségével nyilvánosságra került Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök balatonőszödi beszéde, de - mint hangsúlyozta - ezt "nagyon szeretné tudni".Az MSZP elnöke közölte: a nemzetbiztonsági vizsgálat alapján bebizonyosodott, hogy a hivatalosan elkészült felvételek valamelyike került nyilvánosságra, vagyis csakis valaki olyan férhetett hozzá, aki tudta, hogy azok hol vannak.

Az m1 hétfő esti Híradója számolt be arról, hogy "házon belül" rögzítették 2006 májusában Gyurcsány Ferenc balatonőszödi beszédét, de a nemzetbiztonsági vizsgálat után sem nyilvános, hogyan jutott el az a sajtóhoz. A beszéd kiszivárogtatásáról szóló, több mint három évig tartó nemzetbiztonsági vizsgálat nemrég zárult le. Azt is vizsgálták, hogy ki volt a megrendelő, és azt is, hogy ki vette fel a beszédet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×