Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Németh Zsolt a szlovák nyelvtörvény visszavonását követelte

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szlovákiának vissza kell vonnia a kisebbségek jogait sértő nyelvtörvényt - jelentette ki Németh Zsolt, miután a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma megvitatta a törvény végrehajtási rendeletét. A képviselő szerint egy "rossz törvényt nem lehet jól végrehajtani."

A szlovák nyelvtörvény végrehajtási rendelete egy "harmadik nyelvtörvény", amely tovább bonyolítja a helyzetet - mondta a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának ülése után Németh Zsolt, a testület társelnök. Az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke szerint a rendelet több abszurd elemet is tartalmaz.

Mint mondta, a szlovák természetes személyek hozzájárulásától függ, hogy a magyar kisebbségi emberek használhatják az anyanyelvüket vagy sem, és a jogszabály arra ösztönzik a munkaadókat, hogy a munkavállalóra hárítsák tovább a büntetéseket, amelyeket a törvény be nem tartásáért kapnak.

Németh Zsolt szerint az, hogy a szlovákiai magyarság nem mondhatta el véleményét a végrehajtási rendelet tervezetéről rosszhiszemű eljárásnak minősül, amely semmibe veszi a két ország kormányfője által szeptember 10-én Szécsényben elfogadott 11 pontos megállapodást.

"Ragaszkodunk ahhoz, hogy Szlovákia vonja vissza a törvényt mert az ellentétes az alapvető szabadságjogok és emberi jogok követelményével, és durván korlátozza a kisebbségben élők szabadságát" - jelentette ki a politikus.

Kocsi László, a külügyi albizottság társelnöke azt tette hozzá az elhangzottakhoz, hogy egy kampányhelyzet nem adhat felmentést az alól, hogy az európai értékek, a kisebbségvédelemben közösen vállalt feladatok teljesüljenek.

Balogh Zoltán, a jogi albizottság társelnöke üdvözölte, hogy Szerbiában december 19-én életbe lép az a rendeletmódosítás, amely lehetővé teszi, hogy Szerbia, Macedónia és Montenegró állampolgárai vízummentesen léphessenek az unió területére.

Szabó Vilmos külügyi államtitkár az ukrajnai-helyzetet elemezve elmondta: Balázs Péter tárcavezető ellátogat Ukrajnába, hogy az ott élő magyar kisebbséget hátrányosan érintő oktatási törvényről egyeztessen.