eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Németh Zsolt a szlovák nyelvtörvény visszavonását követelte

Szlovákiának vissza kell vonnia a kisebbségek jogait sértő nyelvtörvényt - jelentette ki Németh Zsolt, miután a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma megvitatta a törvény végrehajtási rendeletét. A képviselő szerint egy "rossz törvényt nem lehet jól végrehajtani."

A szlovák nyelvtörvény végrehajtási rendelete egy "harmadik nyelvtörvény", amely tovább bonyolítja a helyzetet - mondta a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának ülése után Németh Zsolt, a testület társelnök. Az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke szerint a rendelet több abszurd elemet is tartalmaz.

Mint mondta, a szlovák természetes személyek hozzájárulásától függ, hogy a magyar kisebbségi emberek használhatják az anyanyelvüket vagy sem, és a jogszabály arra ösztönzik a munkaadókat, hogy a munkavállalóra hárítsák tovább a büntetéseket, amelyeket a törvény be nem tartásáért kapnak.

Németh Zsolt szerint az, hogy a szlovákiai magyarság nem mondhatta el véleményét a végrehajtási rendelet tervezetéről rosszhiszemű eljárásnak minősül, amely semmibe veszi a két ország kormányfője által szeptember 10-én Szécsényben elfogadott 11 pontos megállapodást.

"Ragaszkodunk ahhoz, hogy Szlovákia vonja vissza a törvényt mert az ellentétes az alapvető szabadságjogok és emberi jogok követelményével, és durván korlátozza a kisebbségben élők szabadságát" - jelentette ki a politikus.

Kocsi László, a külügyi albizottság társelnöke azt tette hozzá az elhangzottakhoz, hogy egy kampányhelyzet nem adhat felmentést az alól, hogy az európai értékek, a kisebbségvédelemben közösen vállalt feladatok teljesüljenek.

Balogh Zoltán, a jogi albizottság társelnöke üdvözölte, hogy Szerbiában december 19-én életbe lép az a rendeletmódosítás, amely lehetővé teszi, hogy Szerbia, Macedónia és Montenegró állampolgárai vízummentesen léphessenek az unió területére.

Szabó Vilmos külügyi államtitkár az ukrajnai-helyzetet elemezve elmondta: Balázs Péter tárcavezető ellátogat Ukrajnába, hogy az ott élő magyar kisebbséget hátrányosan érintő oktatási törvényről egyeztessen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×