eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Kétszáz fővel emeli Magyarország az afganisztáni kontingensét - a nap hírei

200 fővel növeli jövőre afganisztáni kontingensének létszámát Magyarország. Tíz lebeszélhető perccel kompenzálja előfizetőit a hívásindítási problémák miatt a Magyar Telekom. Elhunyt Vjacseszlav Tyihonov orosz színész, A tavasz 17 pillanata című tévéfilmsorozat Stirlitz kapitánya.

Magyarország csatlakozik az Egyesült Államok új afganisztáni csapaterősítési stratégiájához, és 200 fővel, vagyis 60 százalékkal növeli katonai kontingensének létszámát az ázsiai országban. Ezt a Washingtonban tárgyaló magyar miniszterelnök jelentette be, miután az amerikai alelnökkel tárgyalt. Bajnai Gordon azt mondta: jövőre több lépcsőben növelik a létszámot; a katonák főként logisztikai, kiképzési feladatokban vesznek majd részt. Azt is hangsúlyozta: a kormány a héten már egyeztetést kezdeményezett az ügyben a parlamenti pártokkal. Joe Biden alelnök bátor döntésnek nevezte a csapaterősítéshez való magyar hozzájárulást. Előzőleg Tömböl László vezérkari főnök arról beszélt: az esetleges afganisztáni csapaterősítésről várhatóan csak a jövő héten dönt Magyarország.

Az ország négy városában szombaton is nyitva lesznek az oltópontok - közölte az országos tiszti főorvos. Falus Ferenc elmondta: Székesfehérváron, Veszprémben, Tatabányán és Budapesten reggel 8 és este 8 óra között lehet felkeresni az ÁNTSZ kirendeltségeket az új influenzavírus elleni oltásért. A tiszti főorvos szólt arról is, hogy adataik szerint eddig 19 ember halálát okozta a H1N1-es vírus szövődménye és két magzatot nem tudtak megmenteni. Székely Tamás egészségügyi miniszter arról számolt be, hogy egy hét alatt csaknem 50 ezren kaptak védőoltást a H1N1 vírus ellen az ország 200 oltópontján.

A Financial Times című brit napilap szerint a Bajnai-kormány sokat tett azért, hogy visszaállítsa Magyarország pénzügyi szavahihetőségét. Az újság szakértői ugyanakkor úgy vélik: a következő kormányra vár az a feladat, hogy újra megteremtse Magyarországról a közép- és kelet-európai térség vezető szereplőjének képét. A Financial Times kétoldalas mellékletet készített Magyarországról. Az újság beszámolt arról is, hogy a közvélemény-kutatások szerint a Fidesz nyeri a jövő tavaszi választást.

Gyors, ütőképes kormányalakítással számol a Fidesz elnöke. Orbán Viktor szerint a jövő tavaszi átadás-átvételnek két ütemben kell lezajlania. A volt miniszterelnök azután beszélt erről, hogy a jövő évi költségvetést bíráló közgazdászokkal egyeztetett. A Fidesz elnöke úgy fogalmazott: a folyó ügyeket azonnal átveszik, a régi, kétes ügyeket azonban előbb ki kell vizsgálni.

Szili Katalin saját kérésére nem lesz rajta az MSZP országos listáján. A szocialista párt elnöksége több mint 10 órás egyeztetés után állította össze a névsort, amelyet a párt választmánya szombaton, a kongresszus egy hét múlva vitat meg. A távirati iroda úgy tudja, hogy a volt házelnök azért utasította vissza a lehetőséget, mert szerinte az országos lista nem tükrözi a párt megújulását, és ezért maga helyett fiatalabb politikusokat javasolt.

Tíz, hálózaton belül lebeszélhető perccel kompenzálja előfizetőit a Magyar Telekom a mobilhálózatban péntek napközben tapasztalt hívásindítási probléma miatt. A T-Mobile közleménye szerint korábban az ügyfelek jelentős részének hálózaton belüli hívásai sikertelenek voltak, az előfizetők azt tapasztalták, hogy a hívott fél nem elérhető. Tájékoztatásuk szerint a zavart egy csütörtök éjszakai, előre tervezett munka során keletkezett váratlan szoftverprobléma okozta. Ennek észlelése után még aznap éjjel megkezdődött a hibaelhárítás, majd a szolgáltatás fokozatosan állt helyre.

Átadták az Év Vállalkozója Díjakat Budapesten. Kiemelkedő tevékenységének elismeréseként a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést Lőrincze Péter, a TriGranit Fejlesztési Zrt. alelnöke vehette át. A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetést Varga István Attila, a Varga-Márfy Kft. ügyvezetője, Versegi János, a Ver-Bau Kft. tulajdonos-ügyvezetője, valamint Villás Károly, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének közgazdasági igazgatója kapta. Az elismeréseket Varga István, a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, valamint Demján Sándor, a VOSZ ügyvezető elnöke adta át.

Kötelezettségszegés miatt 30 millió forintra bírságolta az Első Magyar Földgáz- és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t a Magyar Energia Hivatal. A szervezet honlapján megjelent közleményben azzal indokolták a döntést, hogy az EMFESZ többszöri felszólításra sem mutatta be, milyen forrásokból biztosítja a lakossági fogyasztók ellátását. Góczi István, az EMFESZ vezérigazgatója azt mondta: nem fellebbeznek a határozat ellen, befizetik a kirótt bírságot, és az előírt határidőn belül pótolják mulasztásukat.

Visszahív 500 ezer Fiat Punto típusú gépkocsit a gyártó a kormányoszlop esetleges meghibásodása miatt. A vizsgálatok szerint a probléma a gépkocsi irányíthatatlanná válását is eredményezheti. A Fiat a 2008-ban és 2009-ben gyártott Grande Punto és Grande Punto Abarth modelleket hívja vissza ellenőrzésre.

81 éves korában elhunyt Vjacseszlav Tyihonov orosz színész, A tavasz 17 pillanata című klasszikus tévéfilmsorozat Stirlitz kapitánya. Az Oroszországban rendkívül népszerű színészt egy moszkvai kórházban érte a halál, ahova korábban szívinfarktus miatt vitték.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×