Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Stumpf: A problémák nem oldódnak meg egy választási győzelemmel

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Új egyensúlyra, új társadalmi szerződésre, az állam megerősítésére és új közteherviselési rendszer kialakítására van szükség - mondta a Magyar Tudományos Akadémián rendezett konferencián a Századvég Alapítvány elnöke. Stumpf István az InfoRádiónak úgy nyilatkozott: e célokat döntően az új generáció tudja megvalósítani.

Megbuktak a piaci fundamentalizmus képviselői, de azoknak sincs esélyük a sikerre, akik az állami hedonizmus hívei - mondta az InfoRádiónak a Századvég Alapítvány elnöke, aki hozzátette: új egyensúlyra van szükség az állam, a piacok és a családok között.

Ennek az új egyensúlynak a része, hogy a rövidtávú gondolkodást egy fenntartható, hosszú távú stratégiai gondolkodás váltja fel, amelyik azzal számol, hogy a humán és környezeti erőforrásokkal értelmesen kell gazdálkodni - tette hozzá Stumpf István.

A politológus szerint nem elég nagy többséggel megnyerni a választásokat, mert a problémák sokkal összetettebbek annál, hogy azokat egy választási győzelemmel vagy akár csak egy kormányzati ciklus alatt orvosolni lehessen.

A megoldandó problémák közé sorolta az alkotmányos változásokat, az egészségügy átalakítását, és azt, hogy Magyarországon felborult a generációk közötti egyensúly, emiatt deformálódott a közteherviselés rendszere, amelyet szintén át kell alakítani.

Ezekhez a feladatokhoz a társadalmi szereplőknek hosszú távra ható, időnként a saját érdekeiket is mérséklő magatartást kell mutatniuk - véli Stumpf István, aki úgy látja, egy új társadalmi szerződésre van szükség. Az, hogy ez mikor válik a politikai kultúra elemévé, az új generációtól függ, amelynél ez a fajta gondolkodásmód sokkal erőteljesebb, mint az idősebb politikusi nemzedéknél - fűzte hozzá.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa