eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Stumpf: A problémák nem oldódnak meg egy választási győzelemmel

Új egyensúlyra, új társadalmi szerződésre, az állam megerősítésére és új közteherviselési rendszer kialakítására van szükség - mondta a Magyar Tudományos Akadémián rendezett konferencián a Századvég Alapítvány elnöke. Stumpf István az InfoRádiónak úgy nyilatkozott: e célokat döntően az új generáció tudja megvalósítani.

Megbuktak a piaci fundamentalizmus képviselői, de azoknak sincs esélyük a sikerre, akik az állami hedonizmus hívei - mondta az InfoRádiónak a Századvég Alapítvány elnöke, aki hozzátette: új egyensúlyra van szükség az állam, a piacok és a családok között.

Ennek az új egyensúlynak a része, hogy a rövidtávú gondolkodást egy fenntartható, hosszú távú stratégiai gondolkodás váltja fel, amelyik azzal számol, hogy a humán és környezeti erőforrásokkal értelmesen kell gazdálkodni - tette hozzá Stumpf István.

A politológus szerint nem elég nagy többséggel megnyerni a választásokat, mert a problémák sokkal összetettebbek annál, hogy azokat egy választási győzelemmel vagy akár csak egy kormányzati ciklus alatt orvosolni lehessen.

A megoldandó problémák közé sorolta az alkotmányos változásokat, az egészségügy átalakítását, és azt, hogy Magyarországon felborult a generációk közötti egyensúly, emiatt deformálódott a közteherviselés rendszere, amelyet szintén át kell alakítani.

Ezekhez a feladatokhoz a társadalmi szereplőknek hosszú távra ható, időnként a saját érdekeiket is mérséklő magatartást kell mutatniuk - véli Stumpf István, aki úgy látja, egy új társadalmi szerződésre van szükség. Az, hogy ez mikor válik a politikai kultúra elemévé, az új generációtól függ, amelynél ez a fajta gondolkodásmód sokkal erőteljesebb, mint az idősebb politikusi nemzedéknél - fűzte hozzá.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×