eur:
392.62
usd:
365.96
bux:
66816.39
2024. április 26. péntek Ervin

Az NBH-nak is dolgozik a Political Capital

A Nemzetbiztonsági Hivatal és a Political Capital évek óta szerződéses viszonyban van egymással. Az elemzőcég tízmillió forintos nagyságrendű megrendeléseket teljesített a hivatalnak, de a Magyar Nemzet értesülése szerint az NBH új vezetése meg akarja szakítani a több éve tartó hivatalos együttműködést.

A Magyar Nemzet értesülése szerint az együttműködés 2006-ban kezdődött az NBH és a Political Capital között, amelyet korábban az MDF jelenlegi stratégiai tanácsadója, Somogyi Zoltán vezetett. Az elemzőcég több tízmillió forintot kapott az együttműködés kapcsán a hivataltól.

A két cég közötti kapcsolatot megörökölte a 2007-ben az NBH élére kerülő Laborc Sándor, aki szintén igényt tartott a PC szolgálataira. Utódja, Balajti László azonban már nem lelkesedik a Political Capitallal való együttműködésért, ezért az véget érhet.

A kiindulópont: egy tanulmány

Szabados Krisztián, a Political Capital ügyvezetője az együttműködés kapcsán azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy egy, a volt szocialista országokra kiterjedő kutatásuk keltette fel az NBH figyelmét, amelynek témája a térség szélsőséges csoportjainak vizsgálata volt.

Állítása szerint a hivatal mindössze e kutatás eredményeire tartott igényt, a Magyar Nemzet viszont úgy tudja, hogy az NBH nem pusztán egy "civil" kutatásra volt kíváncsi, hanem a társadalomban, valamint a politikában zajló egyéb folyamatok feltérképezésére is felkérte a Political Capitalt.

A választás a lap forrásai szerint azért esett a PC-re, mert az kiváló, az összes parlamenti pártra (vagy egyes képviselőkre) kiterjedő kapcsolati hálóval rendelkezik, ráadásul tucatnyi, a legkülönfélébb "színű" önkormányzat munkáját segíti tanácsadóként.

Szabados Krisztián azt nem árulta el, hogy a szerződés értelmében mennyi pénzt kaptak az NBH-tól, mert ezt szerinte csak az állami szervezet hozhatja nyilvánosságra.

Azt a sajtóértesülést azonban határozottan visszautasította, hogy párhuzam van az NBH-nak végzett kutatás és a társaságuk által 2004 óta politikai tanácsadással segített MDF által kirobbantott UD Zrt.-ügy között.

Mint emlékezetes, Dávid Ibolya tavaly ősszel azzal támadta meg a párt elnökjelöltségéért induló vetélytársát, Almássy Kornélt, hogy az az UD Zrt.-vel meg akarta figyeltetni őt. Ennek bizonyítására egy a birtokába került hangfelvételt tett közzé.  A lap szerint a felvétel az NBH-tól került ki.

Az MDF potentátjai, páldául Herényi Károy még a nyilvánosságra hozatal előtt Somogyi Zoltán jelenlétében hallgatták meg a lehallgatott felvételt tartalmazó CD-t.

Az ügyben az ügyészség kérte az Országgyűléstől Dávid Ibolya és Herényi Károly mentelmi jogának felfüggesztését, ezt azonban a Ház október 19-én elutasította.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×