eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Többszázezren látogattak el Mindenszentek napján a fővárosi köztemetőkbe - hírösszefoglaló

Többszázezren látogattak el Mindenszentek napján a fővárosi köztemetőkbe. Szolgáltatónként eltérő, 1,3 és 6,2 százalék közötti mértékben nőtt az áram ára. Koszovóban nemzeti gyásznapot tartanak hétfőn a szerb-magyar határon Tiszába fulladt állampolgáraik emlékére.

Többszázezren látogattak el a fővárosi köztemetőkbe a hétvégén. A nagy forgalom ellenére sehol nem volt komolyabb fennakadás. Pénzes Kristóf, a Budapesti Temetkezési Intézet sajtóreferense elmondta: rendkívüli esemény sehol nem történt, a forgalom is csak az ilyenkor megszokott mértékben volt erős. A vasárnapi Mindenszentek napja után a hétfői halottak napja alkalmából is a megszokottnál hosszabb nyitvatartással, este 8 óráig várja a megemlékezőket a 15 fővárosi köztemető. A BKV sűrűbben közlekedteti a temetőket érintő buszokat és villamosokat, és rendkívüli járatokat is indít a sírkertekhez

Bukarestben a román és a magyar halottakról is megemlékezett Szekeres Imre honvédelmi miniszter. A politikus a Dinamo stadion klubházának falán felavatta Marian Cozmának, a Veszprém egykori kézilabdázójának emléktábláját, a református temetőben pedig a Magyar Hősi Parcellát és az ott felállított emlékművet.

Szolgáltatónként eltérő, 1,3 és 6,2 százalék közötti mértékben kell többet fizetni november elsejétől a villamos energiáért a lakosságot, a kisfogyasztókat és a közintézményeket ellátó egyetemes szolgáltatói körben. A Magyar Energia Hivatal korábban közölte: a legnagyobb mértékben, 6,2 százalékkal az E.ON-nál drágult az áram, a Démásznál 3,9, az Elműnél 2,4, az Émásznál pedig 1,3 százalékkal nőtt az ár.

Egységes kerékbilincselési szabályozás lépett életbe az egész országban. A szerkezet leszereléséért mindenhol 11.500 forintot kell fizetni, a jármű elszállításáért pedig a lakosságszámtól függően 14.500 és 20 ezer forint közötti összeget. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium közleménye szerint az önkormányzatoknak jövő december 31-ig kell áttérniük az új szabályozásra.

Hétfőn szavaz az Országgyűlés a jövő évi költségvetést megalapozó egyes törvények módosításáról. A javaslatcsomag 41 törvényt változtatna meg. Az előterjesztés szerint például az állami és önkormányzati cégek addig nem kaphatnak támogatást, amíg nem teszik közzé vezetőik jövedelmeit, és jövőre a helyhatóságoknak már nemcsak az 1 milliárd, hanem az 50 millió forintot elérő beruházások után is járhat céltámogatás.

Az országos tisztifőorvos szerint Magyarország szívesen segít Ukrajnának az új influenza elleni küzdelemben, de tudomása szerint Kijev közvetlenül még nem kért védőoltást Budapest-től. Falus Ferenc elmondta: Ukrajna az Európai Unióhoz fordult 14 millió ampulla vakcináért, valamint orvosi műszerekért, és a segítségnyújtást uniós egyeztetés előzi meg. Hangsúlyozta: Magyarország csak azután tudna oltóanyagot biztosítani Ukrajnának, ha a gyártócég a magyar lakosoknak szánt a 6 millió ampullát legyártotta volna, ez a mennyiség azonban még nem készült el.

Koszovóban nemzeti gyásznapot tartanak hétfőn a szerb-magyar határon Tiszába fulladt emberek emlékére. Sajtóértesülések szerint a tragédia október 14. és 16. között történt a magyar-szerb határon és 16 koszovói albán illegális határátlépő tűnt el. Eddig összesen 9 - a Tisza magyar oldalán egy férfi, szerbiai oldalán pedig négy női, két gyermek és két férfi - holttestet találtak meg.

Összesen 400 ezer hűtőgépet hív vissza európai és dél-koreai márkakereskedéseiből a Samsung. A döntés fele-fele arányban érinti az ázsiai országot és Európát. A dél.koreai elektronikai óriáscég közleménye szerint a leolvasztó rendszer meghibásodása miatt rendelik be a szervizekbe a hűtőszekrényeket.

Afganisztánban nem vesz részt az elnökválasztás második fordulójában a hivatalban levő államfő riválisa. Abdullah Abdullah döntését azzal indokolta, hogy a kabuli kormányzat és a választási iroda elutasította követeléseit, és így szerinte lehetetlen tisztességes szavazást tartani. A volt afgán külügyminiszter ugyanakkor hangsúlyozta: nem szólítja fel a lakosságot a választástól való távolmaradásra, és azt kérte híveitől, hogy ne szervezzenek utcai megmozdulásokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×