eur:
392.12
usd:
366.57
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Meddig odázhatja még az MSZP a kormányfőjelölt megnevezését?

Mi árthat többet az MSZP-nek: ha nem indít miniszterelnök-jelöltet, ha egy nem túl erős politikust indít, vagy ha egy nagyágyút áldoz be a szinte biztosan szocialista vereséget hozó országgyűlési választásokon? A kérdés megválaszolása sokáig már nem odázható, a párton belül mindenesetre már folyik a vita arról: ki legyen a párt arca a kampányban.

A Vision Politics igazgatója szerint őrültség lenne az MSZP részéről, ha nem indítana miniszterelnök-jelöltet a 2010-es választásokon, viszont az is tény, hogy a jelenlegi miniszterelnök és más szocialista politikusok számára is egyaránt előnytelen lenne a várhatóan szocialista vereséget hozó választások előtt elvállalni a kormányfőjelöltséget.

Török Gábor ugyanakkor rámutatott a szocialista pártban végbemenő változásra a jelenlegi miniszterelnök kapcsán: míg az MSZP a Bajnai-kormány megalakulásakor inkább távolodni próbált a miniszterelnöktől, jelenleg közeledik hozzá, megadva az esélyt arra, hogy a kormányfő vállalja a miniszterelnök-jelöltséget.

Bajnai azonban folyamatosan hárított az elmúlt időszakban és azt hangsúlyozta: csak a válságkezelő kormány vezetését vállalta el egy évre. Épp ezért az MSZP-ben az elmúlt hónapokban kapkodás kezdődött, mintha azt gondolnák: az utolsó esélyük a választásokon az, hogy a kabinet jobb teljesítményt nyújt a várnál. Török Gábor szerint a párt most ismét megspórolja a belső ideológiai vitákat. Bajnai Gordon számára azonban valószínűleg nem tudnak olyat ajánlani, amiért vállalná a vesztes küzdelmet.

A szocialistáknak így B és C verzióban is gondolkodniuk kellene; ez az elemző szerint olyan politikus indítása lehet, aki a jelenlegi kormánynak tagja, a Gyurcsány-kabineté azonban nem volt. Török Gábor példaként Balázs Péter külügyminisztert nevezte meg.

Török Gábor szerint, ha az MSZP miniszterelnök-jelölt nélkül vágna neki a választásnak, az olyan lenne, mint ha feltartott kézzel menne a csatába. A párt részéről őrültség lenne, ha azért nem tudna részt venni a kormányfőjelölti vitában, mert nincs jelöltje, csak listavezetője, mint ahogy azt több vezető szocialista politikus javasolta az elmúlt időszakban. Szavai szerint egy ilyen forgatókönyvvel a kisebb pártok, például az MDF támogatását növelnék, ha a párt Bokros Lajos személyében képes jelöltet állítani.

Giró-Szász András, a Századvég Alapítvány igazgatója szerint a jelöltállítás nehézségei az elmúlt évtized pártpolitikájának hibájára vezethető vissza. Eddig ugyanis a fiatal politikusok vagy nem kaptak lehetőséget a párton belül, vagy igazodniuk kellett az idősebbek által képviselt politikához. A tehetségesek most nem vállalnák el ezt a pozíciót, hiszen ezzel saját politikai karrierjüket kockáztatják.

Közben a sajtóban is megkezdődött a találgatás, ki lehet a szocialisták miniszterelnök-jelöltje. A Hírszerző írása szerin pártelit egy részének favoritja Bajnai Gordon, aki továbbra is elhárítja a megkeresést. A többiek inkább forgatókönyvekben gondolkoznak, nem személyekben. De csak idő kérdése, hogy nevek tömege árassza el a sajtót.

Sokan vannak ugyanakkor azok is, akik nem hisznek a jelenlegi miniszterelnökben, hiszen Bajnai Gordon még mindig nem elég népszerű, és az sem valószínű, hogy a jövőbeni intézkedéseivel nagyobb népszerűségre tud szert tenni.

A szocialista párt hivatalosan december 12-i kongresszusán dönt a miniszterelnök-jelöltről, az országos lista elfogadásával egy időben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×