eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Szili Katalin: "a szlovák nyelvtörvénnyel összefüggésben az európai jogok védelme a legfontosabb"

Kész megvitatni a szlovák államnyelvtörvénnyel összefüggő problémákat az Európai Parlament. Jövőre 400 milliárd forinttal kell csökkenteni az állami kiadásokat. Visszahívja a BKV igazgatóságába és felügyelőbizottságába delegált tagjait az MSZP és az SZDSZ.

Nyitott az Európai Parlament arra, hogy megvitassa a szlovák államnyelvtörvénnyel összefüggő problémákat. Erről a képviselőtestület elnöke beszélt Brüsszelben, miután Szili Katalinnal, az Országgyűlés elnökével tárgyalt. Jerzy Buzek közölte: az uniós képviselőtestület kész részt venni egy háromoldalú konzultációs folyamatban, ugyanakkor jelezte: a közösségnek korlátozottak a jogi eszközei arra, hogy beavatkozzon az ilyen típusú problémák megoldásába. Az Országgyűlés elnöke az InfoRádióban azt mondta: a szlovák nyelvtörvénnyel összefüggésben az európai jogok védelme a legfontosabb. Szili Katalint útjára elkísérte a négy országgyűlési frakció vezetője, illetve frakcióvezető-helyettese is. Közben a külügyminiszter azt mondta: az utóbbi időszak fontos problémái mellett a két ország más ügyeinek megtárgyalására is lehetőséget lát a jövő heti magyar-szlovák kormányfői találkozón. Balázs Péter az InfoRádió Aréna című műsorában emlékeztetett arra, hogy a tavalyi dunaszerdahelyi mérkőzés után kialakult feszültség után elindult egy jó szándékú közeledés a két ország között, de mégsem sikerült új fejezetet nyitni a kapcsolatokban.

Jövőre 400 milliárd forinttal kell csökkenteni az állami kiadásokat - mondta a pénzügyminiszter. Oszkó Péter a kormányszóvivői tájékoztatón hangsúlyozta: erre azért van szükség, mert 2010-ben az ideihez képest várhatóan ennyivel kevesebb bevétele lesz az államháztartásnak. Hozzátette: az önkormányzatoknál és a közösségi közlekedésnél mintegy 200 milliárdos forrás- és feladatelvonásra lehet számítani, és ugyanennyit kell megspórolni a központi költségvetésben is. A miniszter a jövő évi költségvetés prioritásai közé sorolta az ország stabilitásának megőrzését, a kitűzött hiánycél elérését, a növekedés beindításának előkészítését úgy, hogy közben az államadósság nem emelkedhet. --A Fidesz elnöke szerint a jelenlegi gazdaságpolitika az összeomlás felé viszi az országot, amelyet csak a Nemzetközi Valutaalap pénze tart életben. Orbán Viktor a saját honlapjára feltett videón azt mondta: a következő hónapokban tovább nő a munkanélküliség, ezért a Fidesznek - hatalomra kerülése esetén - jelentős változásokat kell elérnie a gazdasági folyamatokban, hogy megakadályozzák a foglalkoztatottak számának további csökkenését.

Visszahívják a BKV igazgatóságának és felügyelőbizottságának tagjait - jelentette be a több mint kétórás koalíciós egyeztetés után a főpolgármester. Demszky Gábor közölte: az új igazgatóságot a tervek szerint a kormány delegáltja vezetné. A főpolgármester a tájékoztató után azt is közölte, hogy a találkozón az SZDSZ nem zárkózott el attól, hogy a felügyelőbizottság elnöki posztját átadják a Fidesznek. Demszky Gábor, valamint egy másik tájékoztatón Steiner Pál, az MSZP-, illetve John Emese, az SZDSZ frakcióvezetője is megerősítette: abban még vita van köztük, hogy a BKV felügyeletét, amelyről Hagyó Miklós szocialista főpolgármester-helyettes lemondott, miként lássák el.

Új illetményrendszert vezetne be a BKV-nál a fővárosi közlekedési cég vezérigazgatója. Kocsis István az Országgyűlés költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottsága ellenőrző albizottságának ülésén azt mondta, hogy az új struktúrát már ősszel be lehetne vezetni. A testület a BKV-támogatások felhasználásáról, valamint az ismertté vált végkielégítési ügyekben hallgatta meg a cégvezetőt. Kocsis István hangsúlyozta: változtatna a jelenlegi illetményrendszeren és a kollektív szerződésen, amely szerint az alapbér mellett garantált prémiumot, teljesítményfüggő prémiumot, jutalmat, valamint korábban titoktartási pénzt is kaphattak a cégnél.

Megromlott egészségi állapota miatt lemondott Csécsei Béla, Budapest VIII. kerületének független polgármestere. A politikus döntését a képviselőtestület elfogadta. Csécsei Bélát az SZDSZ színeiben választották meg a kerület polgármesterévé, de néhány hete kilépett a pártból. A politikus az InfoRádióban cáfolta, hogy a liberális párt nyomására távozik posztjáról, mint mondta: betegsége miatt nem tudja ellátni a feladatát. Csécsei Béla az elmúlt fél évet betegállományban töltötte, távollétében hatásköreit az alpolgármesterek gyakorolták. A VIII. kerületben a polgármester lemondása miatt időközi választások lesznek.

A Mol profitjának növekedésére számít jövőre az olajtársaság elnök-vezérigazgatója. Mosonyi György a Bloombergnek adott interjúban azt mondta: Kelet-Európában a recesszió után fellendül majd a gazdaság, és a társaság érdekeltségi körébe tartozó horvát INA is hozzájárul a termeléshez. A vezérigazgató közölte: a kőolaj ára várhatóan 70-80 dollár között stabilizálódik jövőre, miközben a Mol-csoport termelése 2010-ben a jelenlegi napi 80 ezer hordó csaknem kétszeresére emelkedik, a legnagyobb növekedést az INA szíriai és adriai-tengeri projektjei hozhatják

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×